9 Sep 2018 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: † Sfintii Ioachim si Ana - Ap. Galateni VI, 11-18Ev. Ioan III, 13-17glas 5, voscr. 3 †) Sf. Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona şi Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău    (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
Calendar Catolic: Sf. Petru Claver, pr.

Sfintii Ioachim si Ana
Sfintii Ioachim si Ana sunt parintii Maicii Domnului. Sfantul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfanta Ana a fost fiica preotului Matan. Acest preot a avut trei fiice: Maria - care a nascut-o pe Salomeea, Elisabeta - mama Sfantului Ioan Botezatorul si pe Ana - cea care a nascut-o pe Fecioara Maria.
 
Lipsa copiilor ii facea pe Ioachim si Ana sa fie priviti ca fiind blestemati, pentru ca in societatea iudaica, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvantarea dumnezeiasca. Dupa rugaciuni indelungi, celor doi li s-a daruit o prunca: Fecioara Maria.
 
Tinand seama ca Biserica a marturisit totdeauna ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu, caci Cel ce S-a nascut din ea nu e o persoana omeneasca deosebita de cea dumnezeiasca, ci Insusi Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fara retinere ca Ioachim si Ana sunt bunicii lui Hristos.
 
Sfantul Ioachim a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, iar Sfanta Ana a murit in varsta de 70 de ani, la doi ani dupa Sfantul Ioachim.
 
Tot astazi, facem pomenirea:
 - Sfantului Onufrie de la Manastirea Sihastria Voronei;
 - Sfantului Cuvios Chiriac de la Tazlau;
 - Sfantului Mucenic Severian;
 - Sfantului Cuvios Teofan Marturisitorul;
 - Sfantului Hariton;
 - Sfintilor Parinti care au participat in Efes la Sinodul al III-lea Ecumenic.
 
Maine, facem pomenirea Sfintelor Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro

 Calendar Ortodox

Format: 

Topic: