26 mai 2022

Călimănești – Căciulata – așezată pe frumoasa și bine cunoscuta Valea Oltului

manastirea Cozia
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Călimănești – Căciulata – așezată pe frumoasa și bine cunoscuta Valea Oltului. Este una dintre cele mai importante stațiuni balneo-climaterice din țară, o destinație ideală pentru vacanță în orice perioadă a anului. Este captivantă atât prin trecutul său istoric, prin varietatea atracţiilor turistice, al turismului dezvoltat din zonă dar și pentru curele balneare pe care le oferă.

Zona Parcului Naţional Cozia cât și zonele din apropierea acestuia reprezintă o destinaţie turistică importantă, care prin potenţialul lor natural (peisaje, izvoare termale, relief, hidrologie, faună, floră, etc) și antropic (mănăstiri, monumente istorice) atrag în fiecare an un număr mare de turiști. Parcul Național Cozia se întinde pe o suprafață de 17.000 de hectare și este plin de viaţă şi de peisaje spectaculoase.

Zona este recunoscută și pentru izvoarele sale termale, care au stat la baza dezvoltării stațiunii balneo-climaterice Călimănești-Căciulata dar și pentru cel mai lung și mai pitoresc defileu din țară, Defileul Oltului, care îmbracă cea mai bogată varietate peisagistică, de-a lungul celor 47 de km.

Tot aici, se pot vizita mănăstirile: Cozia, Stănișoara, Turnu, cascada Lotrișor, castrul roman Arutela etc.

Aqua park-urile din stațiune reprezintă, cu siguranță, destinații de vis pentru iubitorii de apă, emoții puternice și distracție.

La Mirajul Oltului turiștii se pot distra în parcul acvatic, la toboganele cu apă sau în parcul de agrement, cu terenuri de sport unde găsesc adrenalină, sport, relaxare, animație și muzică.

Pe Valea Oltului se găsesc și o mulțime de monumente istorice: Mănastirea Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân unde se află și mormântul acestuia, Manăstirea Turnu, Castrul Roman „Arutela”, reconstruit dupa amenajarea hidrografica de la Turnu, Aleea de Cură Balneară din Călimănești sau Aleea Geniului, Complexul Balnear Cozia, Manastirea Ostrov etc.

Mănăstirea Cozia, (18 mai 1388 a avut loc slujba de sfinţire a mănăstirii) – reprezintă ctitoria lui Mircea cel Bătran și este unul dintre cele mai complexe ansambluri mănăstirești, o construcție ca o cetate, cu ziduri înalte, care a fost gândită ca necropolă domnească. Mănăstirea a fost zidită între anii 1386 -1388, într-o regiune unde creșteau nuci, numele locului derivând de la termenul peceneg-cumanian „coz”, adică nuc, care a devenit Cozia.

La 18 mai 1388 a avut loc slujba de sfinţire a mănăstirii iar la 31 ianuarie 1418, Mircea cel Bătrân trece la cele veşnice, fiind înmormântat, conform dorinţei sale, la Mănăstirea Cozia.

Castru Roman Arutela – este amplasat între stațiunea Călimănești- Căciulata și Turnu, în Poiana Bivolari, pe partea stângă a Oltului, în apropierea celui mai lung și cunoscut drum din țară: Autostrada Antichității sau Calea lui Traian, drum ce avea atât rol rutier dar și militar. Construcția datează din anii 137 – 138 d.H, din timpul împăratului Hadrian, fapt dovedit printr-o inscripţie datată din anul 137, care afirmă ridicarea edificiului de către o formaţie de arcaşi sirieni. La Arutela a existat şi o aşezare dacică, care şi-a prelungit existenţa sub stăpânirea romană.

Construcția a fost descoperit întâmplător în jurul anilor 1888-1889, când s-au făcut primele săpături în zonă pentru captarea izvoarelor minerale. O mare parte din el a fost însă distrus de revărsările Oltului și de apariția, la începutul secolului al XX-lea, a unui terasament de cale ferată.

Schitul Ostrov (Insula cu minuni” sau „mănăstirea dintre ape”)  a fost construit între anii 1518 – 1522.  Numele de Ostrov îi vine de la faptul că este construită pe un ostrov (insuliță) în stațiunea Călimănești și este cea mai veche mănăstire de maici din România.  O mare podoabă de arhitectură interioară este ”tâmpla aurită”, din lemn de tei care datează exact de la zidirea bisericii.

La sfârșitul anilor ’70, datorită lucrărilor de amenajare hidroelectrică a Oltului, insulița a fost înălțată cu circa 6 m pentru a putea fi salvată de apele râului Olt.

#CNIPTVâlcea