21 mai 2022

Călin Gheorghe Matieş: Ministrul PNL al Energiei gestionează greşit problema facturilor emise fără compensare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sunt extrem de dezamăgit de ultimele declaraţii ale ministrului PNL al Energiei, Virgil Popescu, care nu a reuşit să găsească soluţii la problemele consumatorilor ale căror facturi vin fără compensare, respectiv fără respectarea legii.

În mod inevitabil, când am auzit declaraţia ministrului privind sesizarea Comisariatelor pentru Protecţia Consumatorului în cazul facturilor neplafonate, gândul mi-a zburat la situaţia judeţului Alba, unde există circa 150.000 de familii şi doar 6 comisari OPC.

Este suficient ca pe parcursul unei săptămâni 1% dintre consumatorii din Alba Iulia să depună sesizare, astfel încât instituţia să intre într-un blocaj şi să nu îşi mai poată desfăşura programul normal de lucru.

Nu are sens să mai spunem că OPC Alba mai are şi alte atribuţii. Comisarii nu sunt specializaţi în domeniul energetic, iar activitatea predominantă a lor s-a desfăşurat, de-a lungul timpului, în strânsă legătură cu alte industrii.

Rolul Ministerului Energiei este de a găsi soluţii, de a interveni şi de a apăra cetăţenii, nu de a-i trimite să îşi caute singuri dreptatea la alte instituţii ale statului. În loc să dea sfaturi aberante, domnul Virgil Popescu ar face mai bine să intervină în favoarea oamenilor, să uziteze de pârghiile pe care le are pentru a-i sili pe furnizori să îşi respecte contractul şi să respecte legea.

Piaţa de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021. Aceasta a fost o greşeală a PNL, însă în zadar trâmbiţează acum cei de la USR care vorbeau despre realizarea acestui proces anticipat. Cristina Prună, de la USR, afirma că piaţa energiei electrice trebuie liberalizată de la 1 ianuarie 2020, iar useristul Cristian Ghinea punea presiune ca europarlamentar pentru impunerea mai rapidă a liberalizării preţurilor.

Nu pot să nu reamintesc că partidele de dreapta au respins amendamentele PSD care prevedeau ca limita superioară a preţului energiei active să fie 250 lei/MWh, iar a preţului de furnizare a gazelor naturale – 135 lei/MWh (pentru clienţii casnici, instituţiile publice din subordinea Consiliilor Locale şi Consiliilor Judeţene).

PSD luptă, în continuare, pentru a îndrepta greşelile din guvernările anterioare. Nu se poate ca „băieţii deştepţi” din energie să câştige, iar şcolile, spitalele, centrele sociale, căminele, azilurile, bisericile şi simplii consumatori să piardă, prin facturile aberante pe care sunt obligaţi să le plătească!

Senator PSD Alba
Călin Gheorghe Matieş