Publicat: 2 Iulie, 2019 - 13:49
Share

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut marți, 2 iulie a.c., o întrevedere cu Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, aflată într-o vizită oficială în România.
În deschiderea discuției, președintele Senatului a felicitat-o pentru votul de încredere primit din partea legislativului din Republica Moldova și a asigurat-o de sprijinul autorităților române în îndeplinirea mandatului său.
Demnitarul român a arătat că relația cu Republica Moldova continuă să fie pentru România o prioritate de prim rang și a evidențiat rolul României în susținerea parcursului european al acesteia.
Totodată, președintele Senatului a accentuat importanța aprofundării dialogului dintre cele două parlamente în legătură cu drumul european al Republicii Moldova și a menționat, în context, înființarea și activitatea în Parlamentul României a unei comisii dedicate integrării europene a  Republicii Moldova[1]. De asemenea, a precizat că Parlamentul României a adoptat recent o declarație privind susţinerea noului Guvern de la Chişinău, menționând că există așteptări pentru un angajament ferm al acestuia în continuarea parcursului european, inclusiv în direcția implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.
Oficialul român a arătat că, pentru asigurarea ireversibilității procesului de integrare europeană, este necesară continuarea reformelor interne, cu respectarea principiilor democratice și a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova.
În cadrul discuțiilor a fost abordată și tema cooperării bilaterale pe anumite proiecte de importanță strategică, în special cele privind interconectarea energetică, despre care președintele Senatului a declarat că rămân printre cele mai importante pârghii ale avansării Parteneriatului Strategic.
În încheiere, oficialul român a reafirmat că România, în calitatea sa de vecin de încredere care împărtășește o comunitate de limbă, cultură și istorie, va sprijini în continuare aspirațiile europene ale Republicii Moldova și eforturile sale privind realizarea reformelor democratice necesare.