Publicat: 13 Octombrie, 2015 - 18:20

Deputații au adoptat, marți, cu 307 pentru și un singur vot împotrivă,  proiectul legislativ privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare, așa-numita Lege a irigațiilor, prin care se alocă peste un miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului național de irigații. 

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin proiectul legislativ se suplimentează cu 995 numărul angajaților Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, se introduce pentru prima dată plata unui abonament pentru zona de irigare și de desecare pentru reducerea costurilor și se reglementează regimul de proprietate.

"Cei care preiau acea infrastructură, dacă nu fac investițiile necesare, dacă nu păstrează în sistemul de îmbunătățiri funciare infrastructura care a fost dată în proprietate prin clauzele rezolutorii care au fost introduse, acea infrastructură se întoarce la bugetul de stat. În egală măsură, prin păstrarea infrastructurii principale în proprietatea statului avem datoria să reabilităm infrastructura astfel încât să nu genereze costuri foarte mari pentru energie, dar nici pierderi foarte mari. Alocăm prin acest proiect de lege un buget multianual, care începe în 2016 și se finalizează în 2020, de 1,15 miliarde de euro. Începând cu anul 2016, alocăm suma de 145 de milioane de euro", a precizat Constantin, care a făcut un apel la toți parlamentarii să voteze acest proiect.

Totodată, ministrul Agriculturii a menționat că forul care aprobă programul investițiilor și termenele este Comitetul interministerial, format din Ministerul de Finanțe, Ministerul Mediului, Agenția pentru Investiții Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului.

"Există o procedură suficient de transparentă. În perioada imediat următoare vom veni și cu o hotărâre de guvern care să certifice Programul Național de Investiții în irigații", a adăugat Daniel Constantin.