Publicat: 8 Mai, 2012 - 17:22
Share

Cu 237 de voturi pentru, două împotrivă şi patru abţineri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, Marţi, proiectul de modificare a legii notarilor publici şi a activităţii notariale.

Modificările Legii Notarilor Publici şi a Activităţii Notariale ţin în primul rând de armonizarea cu o serie de noutăţi introduse de Codul Civil.

 "De exemplu, divorţul. Divorţul pe cale administrativă şi notarială şi prevăzut de Codul Civil nu avea procedură în legea specială a notarilor.Şi acum prin legea specială s-a stabilit procedura practică. S-au stabilit la nivelul Uniunii Naţionale a notarilor publici tot prin Codul Civil să se ţină nişte registre naţionale de verificare a procurilor şi a testamentelor. Să vezi dacă n-a fost cumva revocată între timp sau dacă există procura şi testamentul tot pentru a securiza. Registrele există, introduse de Cod, acum stabilesc procedura: cum comunici, cine înregistrează, cine răspunde şi aşa mai departe", a explicat în luna Aprilie deputatul PC, Bogdan Ciucă, vicepreşedintelele Comisiei Juridice, care este şi notar. De asemenea, Bogdan Ciucă a spus că s-a stabilit ca ,,toate examenele de intrare în profesie să se dea la Institutul Notarial Român.’’
 
Legea a fost iniţiată de Guvern, iar Camera Deputaţilor este for decizional.