Publicat: 29 Ianuarie, 2013 - 14:31
Share

Cu 307 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri, Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în sesiunea extraordinară, ordonanţa de urgenţă 1/2013 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul stabilirii valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei.

Ordonanţa adoptată prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

"De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anii 2010 şi 2011", se precizează în expunerea de motive.

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această ordonanţă. Aceasta a fost dezbătută luni şi de Senat.

În timpul dezbaterilor deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei au purtat un lung şir de dispute pe tema indexării pensiilor.

Deputatul PDL Roberta Anastase a spus că indexarea ar trebui să fie de 6%, nu de 4%. Actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, nu a întârziat să îi dea replica.

"Da, este adevărat, nu aceasta este valoarea punctului de pensie care ar trebui să fie, da, într-adevăr, pensionarii au fost minţiţi. Dacă legea, bună, rea, aşa cum era şi votată aşa cum a fost votată ar fi fost aplicată, în 2011, valoarea punctului de pensie ar fi fost 777 lei, în 2012 de 822 lei, iar acum 850 lei. Dar nu aţi aplicat legea şi nu v-a interesat puterea de cumpărare a pensionarilor", a spus Câmpeanu.