Publicat: 10 Decembrie, 2013 - 16:31
Share

Camera Deputaţilor a respins, marţi, legea minelor. Legea a întrunit 160 de voturi "pentru", în condiţiile în care avea nevoie de 204 voturi.

Update 17:00 Cum au votat parlamentarii Legea minelor. Lista completă

Update: 16:40 Zgonea către Cernea: "Domnu' deputat, vă rog frumos, râde lumea de noi şi cu curcile!”

Deputatul Remus Cernea a luat cuvântul, pe procedură, la secţiunea rezervată dezbaterilor generale privind proiectul Legii minelor.Cernea a cerut să fie respectat articolul 91 din Regulamentul Camerei, potrivit căruia ordinea de zi se transmite pe suport electronic.

„Nu am primit nici raport, nici ordine de zi. Vă rog să asiguraţi dreptul la informare”, i-a spus Cernea lui Zgonea.

„Domnu' deputat, nu prea ştiţi limba română. Haideţi să vă citesc eu, că iar vă supăraţi că vă jignesc. Raport e în format electronic, e pe site, îl au toţi colegii. Îmi cer scuze că vă spun, iar citim cum vrem noi să interpretăm. Aici suntem în Parlamentul României. Ordinea de zi şi programul de lucru au fost aprobate la începutul şedinţei, afişate pe site”, a spus Zgonea.

Niciun amendament susţinut în plen nu a fost adoptat.

În cadrul dezbaterilor generale, liderului grupului PDL, Mircea Toader, a solicitat retrimiterea la Comisii, invocând faptul că proiectul de lege a fost avizat într-un timp foarte scurt.

"Nu există clarificări referitoare la redevenţa încasată pe apa din subteran, cum e utilizată de administraţiile locale, cine taxează. Ajungem să taxăm tot, ştiţi cum - fraierul, apa şi aerul. Apropos de expropriere, forma adoptată nu e cea corectă, pentru investorii privaţi trebuie altă prevedere. Eu vă rog să retrimiteţi la comisie, să o rediscutăm, mai ales că sun foarte multe amendamente apărute în raport, fără a fi susţinute de cineva", a spus Toader.

Propunerea sa de retrimitere la comisii a fost însă respinsă de plenul Camerei.

Legea minelor, care se va aplica şi exploatării de la Roşia Montană, a fost adoptată luni seară într-o şedinţă - fulger a comisiilor de Administraţie şi de Industrii din Camera Deputaţilor.