25 octombrie 2021

Cameră multisenzorială în cadrul Şcolii Speciale nr. 9, destinată copiilor cu nevoi speciale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Sectorului 5 a achiziţionat prin intermediul proiectului „Fii C.O.O.L – Fii Competitiv-Organizat-Orientat-Lucrativ”, materialele necesare amenajării unei camere multisenzoriale în cadrul Şcolii Speciale nr. 9, destinată copiilor cu nevoi speciale. Camera a fost inaugurată luni, 26 aprilie 2021, în prezenţa Primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Proiectul a fost început de pe vremea fostei administraţii, însă a fost deblocat de actualul primar, întrucât acesta consideră că este necesar ca Primăria Sectorului 5 să vină în sprijinul copiilor cu nevoi speciale.

Beneficiari vor fi copiii cu deficienţe senzoriale severe sau cu probleme neurologice (autism, ADHD, Sindrom Down, paralizie cerebrală etc.), copiii cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţii de integrare senzorială. Camera multisenzorială stimulează dezvoltarea senzorială (auz, văz, gust, miros şi atingere), coordonarea oculo-motorie, cauza-efect, dezvoltarea limbajului, controlul asupra mediului şi relaxarea, fiind un mediu în care activităţile stimulative şi experienţele sunt utilizate pentru a creşte conştiinţa şi comportamentele pozitive ale copiilor.

S-a demonstrat că timpul petrecut într-o cameră multisenzorială creşte concentrarea, vigilenţa, liniştea şi conştienţa generală asupra lumii înconjurătoare. Copiii par mai fericiţi în timp ce sunt în camera multisenzorială şi au tendinţa să vocalizeze mai mult şi să crească perioada de concentrare asupra unei sarcini. Pentru persoanele cu comportamente autoagresive sau comportamente autiste, stimularea uşoară are un efect liniştitor şi îi ajută să scadă agitaţia, promovând relaxarea. Copiii cu dificultăţi perceptuale par să câştige plăcere în urma experienţelor vizuale, auditive şi tactile.

„Astăzi am inaugurat o cameră multisenzorială pentru copiii cu nevoi speciale. Este un proiect pe care l-am deblocat pentru că aceşti copii au nevoie de tot sprijinul nostru. O astfel de cameră îi ajută în ceea ce priveşte concentrarea, vigilenţa, liniştea şi spun specialiştii, copiii devin mai fericiţi. Am simţit şi eu beneficiile pe care le oferă camerele multisenzoriale. De îndată ce am intrat în încăpere, am simţit o stare de bine, de linişte. Mă bucur că putem face un lucru care poate părea mic, dar care pentru ei poate însemna enorm. Sunt convins că această cameră multisenzorială va reprezenta un refugiu, un spaţiu în care beneficiarii se vor simţi în siguranţă. Pentru mine, copiii sunt totul. Ei sunt cei care merită toate eforturile noastre. Proiectul demarat de Primăria Sectorului 5 este finanţat din fonduri europene, nerambursabile.”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Achiziţia a fost necesară în vederea derulării activităţii A4. Creşterea participării la învăţământul şcolar – A4.2 Reabilitarea/modernizare/dotare spaţii Şcoală după şcoală prin intermediul proiectului „Fii C.O.O.L – Fii Competitiv-Organizat-Orientat-Lucrativ”. Proiectul a costat aproximativ 100.000 lei. Banii provin din fonduri europene nerambursabile.