28 mai 2022

Camerunul semnează un acord militar cu Rusia

harta Camerun
Distribuie pe rețelele tale sociale:

La mijlocul lunii trecute, în plin război din Ucraina, ministrul camerunez al apărării, Joseph Beti Assomo, s-a deplasat la Moscova pentru a semna un acord militar cu omologul său rus, generalul Serguei Şoigu.

În lista de la Kremlin cu ceea ce Putin descrie drept „țări neprietenoase” nu există nici un stat african.

Statele europene (Franța) si SUA nu au reușit să închidă spațiul aerian pentru zborurile care transportau arme și material de război către Mali, iar multi demnitari africani inclina, se pare, balanta, spre legaturi cu Moscova.

Lavrov s-a întors deja din călătoria sa la Alger, unde a discutat, printre altele,  despre gaze, Mali, Sahara, Spania și ruperea relațiilor diplomatice cu Marocul.

Președintele camerunez, Paul Biya, menține legături  puternice cu Franța, fosta putere metropolitană, cu care a semnat o „asociație de apărare” în 2009.

Cu toate acestea, pe 2 martie, Camerunul a lipsit de la ONU la votul privind rezoluția care cerea încetarea ofensivei ruse în Ucraina și pe 7 aprilie, de la care s-a abținut la al doilea vot pe aceeași problemă.

A fost printre cele 22 de țări africane care au votat împotriva suspendării Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

 a consemnat Ciprian Pop