18 august 2022

Campania de prevenire a consumului de droguri „LITORAL FĂRĂ DROGURI” 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Având în vedere dinamica fenomenului consumului de droguri în perioada sezonului estival, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa şi Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis” Constanţa, implementează un set de măsuri, în vederea asigurării unui răspuns proactiv faţă de problematica drogurilor.

Acţiunile comune ale partenerilor locali vizează:
* Creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei generale şi a populaţiei la risc cu privire la efectele, riscurile şi consecinţele negative ale consumului de droguri, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri;
* Adoptarea unui stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei generale, ca alternativă la consumul de droguri, în cadrul programelor de petrecere a timpului liber;
* Desfăşurarea unor programe de reducere a riscurilor şi consecinţelor negative asociate consumului de droguri;
* Dezvoltarea intervenţiilor de identificare, atragere şi motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistenţă specializată;
* Formarea şi informarea unor categorii socio-profesionale în domeniul antidrog;
* Atragerea adolescenţilor şi tinerilor către activităţi de voluntariat antidrog.

În acest sens, echipele multidisciplinare de specialişti în prevenire implementează următoarele campanii şi proiecte de informare şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri:

1. Campania de prevenire a consumului de droguri „LITORAL FĂRĂ DROGURI” 2021, care are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor aflaţi în staţiunile turistice din judeţul Constanţa, cu privire la consecinţele fizice, psihice şi juridice la care se expun în urma consumului de droguri, precum şi dezvoltarea de abilităţi sănătoase de petrecere a timpului liber.

Astfel, pe plajele de pe litoralul românesc, există puncte de informare antidrog, au loc evenimente tematice de informare, educare şi conştientizare cu privire la consumul de droguri, dar şi sesiuni de formare antidrog cu personalul din cadrul IPJ Constanţa. De asemenea, în trafic, respectiv în zonele cheie de pe litoralul românesc, sunt organizate activităţi de informare şi testare antidrog a conducătorilor auto, pentru prevenirea conducerii autoturismelor sub influenţa consumului de droguri, cu participarea specialiştilor din cadrul ANA – CRPECA Constanţa, alături de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier.

2. Campania de prevenire a consumului de droguri şi a riscurilor asociate consumului de droguri „SAFE PARTIES!”, ediţia a IV-a, care are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele muzical-artistice, organizate pe litoral în cluburi, beach-baruri şi terase, cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri.

În cadrul acestei campanii, sunt organizate puncte de informare în locaţiile de desfăşurare a evenimentelor muzical-artistice de pe litoral, având loc şi sesiuni de informare antidrog, cursuri privind acordarea măsurilor de prim-ajutor în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută etc) cu întreg personalul angajat (barmani, ospătari, agenţi de securitate) al cluburilor, teraselor şi beach-barurilor unde au loc evenimentele muzical-artistice.

În egală măsură, adolescenţii şi tinerii pot beneficia de informaţii profesioniste legate de efectele consumului şi abuzului de alcool şi droguri, de consiliere în situaţii de criză şi de materiale de reducere a riscurilor.

3. Proiectul de prevenire a consumului de droguri „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ – FĂRĂ DROGURI!”, ediţia a VI-a, implementat în taberele şcolare din zona litoralului, care are ca scop informarea elevilor din taberele şcolare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri.

Elevii din aceste tabere vor beneficia şi de activităţi de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării copilului, precum şi de activităţi de dezvoltare a abilităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber, prin organizarea unor evenimente cultural-artistice şi sportive.

4. Proiectul de prevenire a consumului de droguri „VARĂ ÎN SIGURANŢĂ – TU CONTEZI CEL MAI MULT”, ediţia a VII-a, implementat în centrele de plasament din municipiul Constanţa, având drept scop conştientizarea riscurilor consumului de tutun, alcool şi droguri şi a riscurilor asociate delincvenţei juvenile, victimizării copiilor şi cazurilor de dispariţii, în rândul preadolescenţilor şi adolescenţilor din aceste servicii rezidenţiale.

Activităţi derulate în cadrul acestui proiect constau în organizarea unor sesiuni de informare a adolescenţilor aflaţi în centrele de plasament din judeţul Constanţa, acestora fiindu-le prezentate teme legate de efectele negative ale consumului de droguri, prevenirea victimizării minorilor, prevenirea delincvenţei juvenile şi a dispariţiilor, precum şi prevenirea evenimentelor rutiere. Totodată, copiii aflaţi în plasament vor beneficia şi de activităţi cultural-artistice şi sportive.

Evenimentele cultural-artistice sunt realizate în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” Constanţa, iar cele sportive se desfăşoară în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa.

De asemenea, la activităţile de prevenire a consumului de droguri de pe litoral vor participa şi voluntarii antidrog ai ANA.