Publicat: 4 Februarie, 2019 - 09:51
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu o echipa de medici si asistente medicale de la Institutul Oncologic Bucuresti au desfasurat, sambata, in comuna Berceni, judeţul Ilfov, prima editie, din acest an, a campaniei de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin", in cadrul careia s-a efectuat testul Babes-Papanicolau unui grup de peste 50 de femei cu varste cuprinse intre 25-64 ani. 
 

 

Dr. Virgiliu Prunoiu, medic primar chirurg si coordonator al Programului de Screening al Institutului Oncologic Bucuresti, a spus: "Legatura noastra initiala cu Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului ne-a oferit sprijinul prin voluntarii de la Paraclis sa desfasuram aceasta activitate, in special cea de informare, preotii din Ilfov au fost anuntati, astfel incat venirea noastra, a celor de la Institutul Oncologic sa permita si sa investigheze cat mai multe femei din comunitatile, din judetul Ilfov. S-a luat legatura cu medicul de familie, impreuna cu autoritatile locale au fost informate doamnele, astfel incat de dimineata de la prima ora s-au mobilizat si au ajuns sa fie investigate. Femeile au fost bucuroase ca cineva se preocupa de ele si li s-a oferit acest program gratuit din partea Ministerului Sanatatii. Unele dintre ele si-au mai facut examenul Babes-Papanicolau cu ceva timp in urma, altele, din pacate, nu au fost niciodata, iar venirea noastra aici este imbucuratoare pentru ca le dam o mana de ajutor. Femeile, in primul rand, au beneficiat de informare, noi, medicii prezenti le-am anuntat ce inseamna acest screening, notiunea de preventie, mai ales ca urmeaza urmatoarele campanii ale Ministerului Sanatatii pentru cancerul de san, pentru cancerul colo-rectal si cand vor auzi de screening, vor sti ca inseamna un lucru bun pentru sanatatea lor, a preveni aparatia unor boli grave, a cancerului in special. Au fost anuntate ca este o investigatie gratuita, absolut inofensiva, nu doare, nu costa nimic si ele trebuie doar sa se prezinte la aceste investigatii oferite de noi, de Institutul Oncologic impreuna cu Patriarhia Romana".

 

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, adeclarat: "De obicei, in aceasta campanie, cam aceasta este in medie numarul femeilor investigate medical, 40-60. Este o activitate foarte utila, daca anul trecut au fost aproximativ 340 de femei care au beneficiat de acest consult gratuit, anul acesta incercam sa ne adresam la cat mai multe femei. Aceasta campanie a fost foarte bine mediatizata, utilitatea ei a fost evidenta, din cele 340 de femei consultate, aproape jumatate au avut probleme, 37 dintre ele avand nevoie de un consult mai amanuntit. Protocolul, semnat in luna ianuarie a anului trecut, a fost  prelungit cu inca un an, dat fiind faptul ca a fost o colaborare foarte buna intre voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si medicii de la Institutul Oncologic Bucuresti. Noi, voluntarii ne-am deplasat in sate si comune, am luat legatura cu preotul de acolo, cu oficialitatile locale, am reusit sa mobilizam femeile cu suportul acestora, sa vina catre cabinetul medical deoarece este o activitate foarte importanta".

Pana in prezent, campania de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin", in cele 13 editii, a avut aproximativ 400 de beneficiare. Urmatoarea activitate aferenta campaniei de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin" va avea loc in data de 16 februarie, in comuna Glina, din judetul Ilfov. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Tag-uri Geo: