Publicat: 18 Martie, 2019 - 00:03
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu o echipa formata din medici si asistente medicale de la Institutul Oncologic Bucuresti au desfasurat, sambata, cea de a patra activitate din acest an a campaniei de "Prevenire si Depistare a Cancerului de Col Uterin", la Spitalul de Obstretica si Ginecologie din Buftea. 

Doctorul Prunoiu Virgiliu, coordonatorul Programului de screening al Institutului Oncologic Bucuresti, a mentionat: "Orasul Buftea s-a mobilizat impreuna cu preotii, cu domnul primar, cu doamna manager si cu medicul ginecolog din Spitalul de Obstretică şi Ginecologie din Buftea, doctorul Matei Alexandru. Au fost anuntate femeile, s-au prezentat la examinare si ne bucura ca lumea a inceput sa ne cunoasca, ca actiunea noastra, a Institutului Oncologic Bucuresti, impreuna cu Patriarhia este deja cunoscuta si din ce in ce, mai multe femei se prezinta la investigatia Babes-Papanicolau. Luna februarie a fost o luna plina, 71 de femei recoltate, investigate si-au si primit rezultatele. Unele au avut si ceva probleme de sanatate care cu ajutorul nostru speram ca se vor rezolva, nu sunt probleme grave si acest lucru ne bucura. Suntem in continuare solicitati de comunitatile din Ilfov si speram sa venim in intampinarea lor, sa le investigam si sa le ajutam din punct de vedere al tratamentului".

Doctorul Alexandru Matei, de la Spitalul de Obstretica si Ginecologie Buftea, a specificat: "Salutam aceasta initiativa, aceasta implicare a Patriarhiei in mobilizarea populatiei feminine din zona pentru a participa la aceasta testare, de depistare precoce a cancerului de col uterin. Consideram extrem de folositoare aceste actiuni pentru educarea populatiei cu privire la riscul pe care il presupune acest cancer".

Preotul Daniel Marcu, de la Parohia “Sfanta Cuvioasa Parascheva”, din Buftea, a apreciat: "Este foarte utila aceasta campanie pentru ca, din pacate, nu ne permite timpul si cam evitam sa ne ingrijim de sanatatea noastra. Comunitatea a primit cu foarte multa bucurie aceasta activitate, mai ales ca nu trebuie sa depuna un efort sa mearga in spitale, sa mearga la clinici particulare, unde se percepe o suma de bani. Asadar, aceasta campanie este benefica pentru oamenii de aici".

Pruna Danut Viorel, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a concluzionat: "Ne-am aflat pentru prima data in orasul Buftea si tot pentru prima data desfasuram aceasta campanie in cadrul unui spital specializat pe obstretica si ginecologie. Anul acesta am accelerat putin ritmul, avem deja patru activitati desfasurate pana acum in cadrul acestei campanii si aproximativ 70-80 de femei examinate. Este foarte bine ca femeile au inceput sa vina la acest consult, mai ales, ca dupa cum s-a constatat si astazi, unele dintre femei nu au facut niciodata acest test Babes-Papanicolau. Ceea ce este imbucurator pentru noi este ca reusim sa aducem astfel de femei la consult si astfel se pot intampina probleme grave de sanatate".

 

"O initiativa foarte buna, in folosul comunitatii, pentru ca sunt persoane care nu au timp, sunt ocupate cu nepotii, cu copii si ignora acest aspect. Aici, langa casa este mult mai usor de ajuns si de a ne face un control ca sa stam si noi linistite", a opinat o pacienta.

"Ne-am bucurat mai ales cand ne-a spus parintele duminica trecuta, la biserica, ca trebuie sa ne prezentam la examinarea efectuata de catre medicii-voluntari ai campaniei. Noi nu prea indraznim sa ne ducem singure la doctorul ginecolog", a sustinut o alta doamna - beneficiara a campaniei.

"Unele femei nu reusesc sa ajunga singure sa-si faca consultatia aceasta si era nevoie de cineva care sa vina in intâmpinarea noastra. Pentru mine este prima data cand fac acest test", a completat alta pacienta. 

Sambata viitoare, medicii voluntari vor derula o noua editie a campaniei "Prevenire şi Depistare a Cancerului de Col Uterin" in orasul Magurele. Sunt invitate toate domnele cu varsta intre 24 si 65 de ani sa-si faca gratuit testul Babes-Papanicolau.

 

Romania ocupa locul intai in Europa privind incidenta cancerului de col uterin si de aceea prin efortul sustinut al medicilor de la Institutul Oncologic Bucuresti si al voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, aceasta campanie isi propune in primul rand sa ajute femeile sa constientizeze despre importanta efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau care le poate salva viata.

Actiunea voluntarilor a fost organizata cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.

 

Tag-uri Geo: