Publicat: 26 Noiembrie, 2018 - 10:40
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au desfasurat, sambata, cea de a 11-a actiune din cadrul Campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin". 50 de femei cu varste cuprinse intre 25-64 ani din orasul ilfovean Pantelimon au fost examinate gratuit de medicii de la Institutul Oncologic Bucuresti. Voluntarii si medicii au revenit in aceasta localitate la solicitarea Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei ilfovene.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a declarat: Am revenit in orasul Pantelimon pentru a desfasura o alta activitate a Campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin". De aceasta data, au venit mult mai multe femei si ne bucuram ca a venit aceasta solicitare, este pentru prima data cand suntem chemati sa revenim intr-o localitate, fapt care demonstreaza utilitatea acestei campanii si isi atinge scopul principal, acela de a constientiza femeile de importanta testului Babes-Papanicolau. Asta, in conditiile in care peste 50% din femeile investigate in timpul acestei campanii au probleme de sanatate".

Dr. Prunoiu Virgil, coordonatorul Programului de Screening Institutul Oncologic Bucuresti a mentionat: "Examenul dureaza destul de putin si speram ca si rezultatele sa fie bune si daca sunt ceva probleme de sanatate sa reusim sa ii ajutam si sa surprindem bolile la inceput, astfel incat sa obtinem si vindecarea acestora. Cu participarea preotilor, cu implicarea autoritatilor locale si cu implicarea noastra, a personalului medical de la Institutul Oncologic Bucuresti si a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, consider ca este o actiune binevenita, in folosul oamenilor, a comunitatilor din jurul Bucurestiului".

In aceeasi ordine de idei, dr. Saptefrati Cristina, medic primar Ginecologie Obstretica, a specificat: "Aceasta campanie se desfasoara conform asteptarilor noastre. Astazi, de exemplu, pana acum am avut 40 de paciente si asteptam sa mai vina dintre cele inscrise. Important este ca in cazul in care rezultatul confirma o problema de sanatate, femeile sa vina sa faca investigatii suplimentare. Daca se constata leziuni, ele pot evolua pana la un cancer de col uterin. Din pacate, Romania este pe primul loc in UE la incidenta cancerului de col uterin".

 Preotul Constantin Iulian Paraschivoiu a concluzionat: "Astazi, este pentru a treia oara cand o echipa medicala vine in  localitatea noastra. Prima data, a fost desfasurata aceeasi campanie de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin", a doua campanie a fost “Sanatate pentru sate”, in cadrul careia peste 100 de persoane au fost investigate medical, iar, astazi, in ziua celei de a treia campanii desfasurate la nivelul orasului Pantelimon, a fost efectuata o noua testare si recoltarea de probe biologice pentru prevenirea si combaterea cancerului de col uterin".

Desi, cancerul de col uterin este considerat prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania, multe femei ignora controalele periodice atat de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii. Cu ajutorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului peste 300 de femei au beneficiat in ultima perioada de controale de specialitate. 

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.