Publicat: 29 Iulie, 2019 - 00:03
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu o echipa de medici si asistente de la Institutul Oncologic Bucuresti au desfasurat o noua actiune in cadrul campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin" in localitatea ilfoveana Cornetu, in ziua praznuirii Sfantului Pantelimon, ocrotitorul medicilor. Aproximativ 50 de femei au fost beneficiarele acestei editii. Ele au efectuat gratuit testul Babes-Papanicolau, dar si un control mamar de rutina.

 

Dr. Cristina Saptefrati, medic primar ginecologie-oncologica, a atras atentia: "Am gasit cateva modificari la 3 paciente, asteptam sa vedem rezultatele si in functie de acestea, sa vedem ce facem mai departe. Este foarte important ca femeile sa nu stea pana boala se declanseaza, sa prindem niste leziuni inainte de a se declansa boala, ceea ce le asigura un maxim de sansa si de supravietuire. Foarte important este si consultul primar pentru ca una este sa gasim niste leziuni pre-maligne sau un cancer la inceput si altceva cand ajung la doctor si sunt pline de metastaze si cand nu mai putem face mai nimic pentru ele".

Dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de screening al Institutului Oncologic Bucuresti, a specificat:
"Suntem multumiti pentru ca putem sa participam si avem o colaborare foarte buna cu Patriarhia Romana, cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, coordonati de Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, astfel incat si munca noastra este usurata, partea de mediatizare revenind oficialitatilor locale, campania fiind cunoscuta in toata zona Ilfovului. La nivel national sunt lucruri bune, la Cluj, Profesorul Achimas merge foarte bine pe partea de nord-vest a tarii, la fel si cei din Iasi, mai nou o colega din Iasi s-a oferit sa ajute partea de nord a tarii, sa preia parte din campanie si noi, in functie de solicitarile venite din tara, ne dorim sa putem iesi si in afara Bucurestiului si Ilfov, daca exista solicitari si ni se permite acest lucru".

Dr. Stefania Luca, medic de familie la Cornetu, judetul Ilfov, a spus: "Din pacate, in ultimul an, numarul de cazuri de tumori de san este in crestere si din pacate, cele maligne s-au confirmat si sunt cateva cazuri in tratament oncologic. Inca nu este bine impamantenita ideea de a efectua analize preventive, iar initiativa Patriarhiei si a Institutului Oncologic Bucuresti de depistare precoce a formatiunilor tumorale poate aduce un mare beneficiu femeilor, urmare a constientizarii riscului acestor afectiuni". Campania se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 25-64 ani.

"Am fost instiintati de la biserica ca se face aceasta campania, sa venim cat mai multe femei, ca e mai bine sa ne facem un control pentru a preveni decat sa avem probleme. Am inteles ca este o campanie inceputa de mult si s-a facut in foarte multe sate, s-au depistat multe cazuri cu probleme", a spus o pacienta.

"Imi pare bine ca s-a organizat aceasta campanie, este de folos pentru a preveni cancerul de col uterin si problemele de san care pot aparea. Multumim!", a adaugat o alta pacienta. 

Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru a subliniat: "Voluntariatul nu este altceva decat iubirea lui Dumnezeu manifestata intre oameni si cu oameni. Intotdeauna o fapta buna aduce bucurie in suflet, aduce satisfactie, aduce o implinire. O fapta buna nu este altceva decat hrana pentru suflet, innobileaza sufletul, intareste sufletul si credinta si, mai mult decat atata ne apropie de Hristos, de bucuria prezentei lui Dumnezeu si nu facem altceva decat sa dam iubire din iubirea lui Hristos. Nevoia de voluntari si de fapte bune este multa si nelimitata, traim intr-o societate in care suferinta este din toate punctele de vedere, morala, sufleteasca, sociala, biologica, materiala. Este mult vizibila si consider ca, parafrazandu-l pe Sfantul Ioan Gura de Aur, “milostenia este mai mare decat cel care inviaza mortii”".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a concluzionat: "Din ianuarie 2018 pana in prezent, am avut 22 activitati, rezultatele au fost mai bune pentru ca femeile au inceput sa constientizeze cat de important este sa previna, sa vina din timp la medic si sa afle din timp de problemele de sanatate. Aceasta campanie a venit in sprijinul acestor doamne, atat cu testul Babes-Papanicolau si un consult ginecologic, dar si cu un consult la san. Recent, am inceput si aceasta examinare la san. Specialiştii IOB au efectuat testul Babeş-Papanicolau pentru 551 de femei din judeţul Ilfov, din care pentru 32 femei examinate urmeaza sa soseasca rezultatele, 42 beneficiare au necesitat colposcopie/biopsie şi 128 au avut nevoie de alte tratamente ginecologice de specialitate. De asemenea in cadrul acestei campanii 50 femei au beneficiat de o activitate de informare, iar 83 de un cosult primar la san".

De la inceputul acestui an pana in prezent, peste 220 de femei au beneficiat in mod gratuit de testul Babes-Papanicolau, precum si de un examen clinic pentru depistarea cancerului de san, in cadrul campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin".  Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.