Publicat: 21 Octombrie, 2019 - 11:11
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au desfasurat, sambata, o noua editie a campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin si san", in localitatea ilfoveana Balotesti. Voluntarii au fost sustinuti de o echipa medicala de la Institutul Oncologic Bucuresti. În cadrul editiei prezente, 30 de femei au beneficiat de consultatii medicale gratuite. 

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Ca si investigatii medicale, astazi, doamnele de aici au beneficiat de un test Babes-Papanicolau, dar si de un examen primar la sân. Este o activitate benefica, deoarece vine in sprijinul doamnelor din mediul rural care se deplaseaza mult mai greu catre oras sau catre orice alta institutie spitalicească. Faptul ca noi venim direct aici este un real beneficiu pentru acestea. Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin cautam depistarea unor leziuni precursoare care se pot îndepărta înainte de apariţia cancerului. De atfel, Romania este pe primul loc al incidentei cancerului de col uterin, aceasta fiind de trei ori mai mare decat media ratei Uniunii Europene. Cancerul de col uterin reprezinta in Romania o reala problema de sanatate publica, anual 4000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta boala. Am încercat să asigurăm şi o continuitate a acestor investigaţii preliminare. Astfel, femeile depistate cu probleme de sănătate sun invitate la IOB pentru examene de laborator şi explorări imagistice (videocolposcopie – aparat donat de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului IOB-ului), (ecografie, mamografie, CT, RMN), dar şi pentru realizarea tratamentului de chirurgie şi ginecologie oncologică adecvat". 

Dr. Cristina Saptefrati, Medic primar ginecologie-oncologie, a recomandat: "Este foarte important controlul la san in sensul ca trebuie facut anual cu ecografie mamara bilaterala si mamografie dupa varsta de 40 de ani, din doi, in doi ani. Un cancer la san cand se instaleaza si il prindem in stadii incipiente, pacienta poate sa beneficieze de un tratament conservator. Daca stau pana cand cancerul ajunge in stadii avansate, din pacate nu mai putem face prea multe".

Dr. Virgil Prunoiu, coordonatorul Programului de screening de la Institutul Oncologic Bucuresti, a subliniat: "Sunt peste 270 de femei recoltate anul acesta si avem solicitari. Fata de anul trecut, avem comune care ne-au chemat sa mai venim inca o data sa recoltam. Suplimentar fata de anul trecut am inceput sa facem si un examen clinic al sanului, fiind investigate 150 de femei. Sunt solicitari pentru ecografii si mamografii, femeile au fost invitate la Institutul Oncologic pentru investigatii suplimentare si continuam si actiunea de screening a cancerului de col uterin. Din pacate, aici rezultatele nu sunt foarte bune, sunt femei cu infectii si inflamatii care au fost chemate la tratament. Mai bine stam cu investigatiile in amanunt, sunt doar 45 paciente pana in prezent care necesita investigatii amanuntite, colposcopie si cu biopsie".

Preotul Paroh George Stoian, de Parohia Saftica, Jud Ilfov, a concluzionat: "Nu pot decat sa ma bucur ca suntem si noi parte in aceasta actiune, de fapt ne scoateti din amortire. Biserica prin aceste lucruri isi gaseste vocatia si atunci cand se intervine si pe parte de educatie este minunat. Ce pot spune e ca ma incearca un sentiment de bucurie profunda atunci cand faci o fapta buna, sufletul se hraneste cu bucuria aceea".

De la debutul campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin si san", in total, au fost investigate peste 610 de femei şi alte 50 de persoane au beneficiat de consiliere din parte medicilor si voluntarilor implicati în campanie. Conform rezultatelor inserate in cel mai recent raport prezentat Patriarhiei de către Institutul Oncologic Bucuresti, 385 de femei au fost gasite sanatoase, 45 au nevoie de investigatii amanuntite si 153 necesita tratament medical pentru infectii si inflamatii. In prezent, sunt in lucru probele medicale prelevate in cadrul ultimei editii a campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin si san" si rezultatele vor fi anuntate ulterior.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.