Publicat: 19 Februarie, 2018 - 19:12
Share

Campania de "Prevenție și Educație pentru Sănătate", initiată de către arhimandritul Ciprian Gradinaru, a continuat, sâmbătă, în comuna Colceag, din județul Prahova. Peste 200 de elevi ai şcolilor cu clasele I-VIII din comunele Colceag şi Vilcelele au primit sfaturi pertinente de la un psiholog, un stomatolog și un nutriționist - voluntari ai Paraclisului Catedralei Mânuirii Neamului.  

 

Specialiştii au vizitat, pe rând, elevii celor două şcoli generale din Prahova şi le-au vorbit tinerilor despre noţiuni esenţiale sănătăţii şi siguranţei lor, precum: igiena şi postura corporala, alimentaţia corectă, dar şi cum să identifice şi să bareze corect formele de agresivitate fizică şi psihică etichetate prin conceptul de bullying.

 

"Am invatat de la doamna psiholog ca nu trebuie sa ne certam si sa ne batem si  daca cineva ne supara sa spunem parintilor sau profesorilor", a spus Marian, elev. 

 

Directorul scoalii cu clasele I-VIII din Colceag, profesorul Ioana Antoniu, a apreciat: "Este o activitate deosebita pentru elevi, cu multe beneficii referitoare la sanatate, alimentatie, igiena corporala si igiena orala". 

 

Cristina Enescu, psihoterapeut, a adăugat: "Astazi, am vorbit despre agresivitate, violenta, despre bullying. Am vorbit despre cate feluri are agresivitatea si am fost placut impresionata ca acesti copii fac diferenta intre violenta fizica si violenta verbala si ca foarte multi dintre ei au cu cine vorbi despre aceste fenomene, le vin in sprijin doamnele educatoare si ii sustin atunci cand au nevoie".

 

"Cum preventia este cea mai importanta si e mai bine sa prevenim decat sa tratam, in cadrul intalnirilor, de astazi, le-am structurat copiilor notiuni importante despre igiena, despre nutritie, despre un stil de viata sanatos. Se stie ca mare parte din cauzele bolilor stau intr-o alimentatie defectuoasa. Este foarte important ca acesti copii sa invete inca de pe bancile scolii cat este de important sa se hraneasca sanatos, sa aiba grija de sanatatea lor, de igiena lor, sa isi creeze niste reguli de mici", a sublinit Sorina Aurica, farmacist si volunar al Paraclisului Catedralei Mânuirii Neamului.  

 

 

Profesorul Roza Costache, de la Scoala cu clasele I-IV Valcelele, a sustinut: "La scoala, noi ii invatam sa foloseasca limbaj adecvat, sa nu foloseasca cuvinte urate, sa nu se bata, dar vazand exemplu in familie, unii il mai copiaza si de aceea trebuie zi de zi sa le atragem atentia ca aceste fapte au mai tarziu repercursiuni in viata lor".

 

Georgeta Mihu, medic specialist in stomatologie generala, a avertizat: "Copiii sunt in plina perioada de formare si orice informatie este utila pentru sanatatea lor. Ei sunt receptivi, mai ales ca in mediul rural informatia si accesul la medicul stomatolog, la medic, in general este una limitata. In momentul in care noi venim in scoli si venim la ei acasa, ei sunt bucurosi sa primeasca aceste informatii si de cele mai multe ori reusesc sa le si puna in practica. In aceasta perioada, intre 6-12 ani exista dentitia mixta, o perioada cu multe carii, cu dinti noi care sunt foarte receptivi la carie  desi ei sunt sanatosi in cavitatea bucala si atunci, prezenta la medicul stomatolog ii ajuta sa isi mentina dintii definitivi sanatosi. Daca se poate face o preventie reala si un ajutor real, este acum in prima tinerete la copii si la adultul tanar cand pur si simplu poti sa ii mentii dintii sanatosi. Daca isi fac igiena corecta si vin si la controale periodice, vor avea interventii minime. Insa, cand se ajunge sa se faca tratamente complexe, costurile cresc. Nu se intelege un lucru esential, boala dentara din momentul in care a fost declansata, este o boala cronica. Asa cum la diabet, ne ducem constant la medic, asa trebuie si la stomatolog, ba, mai mult asa cum la diabet sau la alta boala, acasa ai de facut niste lucruri si daca nu le respecti, retete, tratamente, ai probleme, exact la fel e si la stomatolog".

Ca de fiecare dată, preotii din comunele vizitate de către grupul de voluntari al Paraclisului Catedralei Mânuirii Neamului se implică direct in organizarea actiunilor social-filantropice.  

 

Preotulul paroh Ionut Sechioiu, de la Parohia Valcelele, a primit cu mare bucurie echipa PCMN si a spus: "Vizita voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a fost o surpriza si o bucurie in acelasi timp pentru ca dumnealor au oferit si cateva daruri copiilor si acesta a fost un eveniment in care ei, copiii, s-au simtit inca o data importanti".

 

Coordonatorul grupului de voluntari al Paraclsisului Catedralei Mântuirii Neamului, Danut Pruna, a conchis:  
Campania de Preventie si Educatie pentru sanatate are un real succes, a atins cifra de aproape 11000 de beneficiari  din 13 judete ale tarii. Este foarte important ca Biserica se implica in astfel de activitati, mai ales Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului care este o entitate mica, dar care se va dezvolta din ce in ce mai mult, mai ales cand langa Catedrala Nationala vor aparea alte constructii care vor sprijini aceste activitati. As putea spune ca voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului cu povatuirea Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru, initiatorul tuturor acestor campanii, au fost practic promotorii a ceea ce urmeaza sa se intample in viitor. Rezultatele acestor campanii nu sunt de neglijat, cei peste 11000 de beneficiari sunt dovada vie, ea este o extensie a "Campaniei Sanatate pentru Sate" la care avem aproape 6000 de beneficiari. Pe 11 ianuarie 2018 am initiat Campania de "Preventie si Diagnosticare a Cancerului de Col Uterin". Iata ca Biserica se implica din ce in ce mai mult in sanatatea populatiei si cred ca fac o echipa foarte buna cu Ministerul Sanatatii. Sunt lucruri importante, utile, iar in anul acesta, al Centenarului, dupa ce se va sfinti si Catedrala nationala, lucrurile vor lua o amplitudine mai mare".

 

Copiii au primit din partea voluntarilor daruri, si la randul lor, le-au oferit doamnelor doctor flori. 
 

 

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Tag-uri Nume: