Publicat: 23 Martie, 2018 - 08:28
Share

Ediția cu numărul 46 a campaniei de "Prevenție și Educație pentru Sănătate", derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a avut loc, miercuri, la căminul cultural din Vîlcănești, județul Prahova. Cei 350 de elevi ai școlii gimnaziale din comuna Vîlcănești au primit cu mult interes voluntarii PCMN, ajunși pentru prima data, în aceasta comună. Temele abordate de către specialiști, la întâlnirea cu micuții, au fost: fenomenul de bullying, igiena orală, corporală, posturală şi elemente de nutriţie.

"La aceasta activitate au participat un numar de 5 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, un medic stomatolog, un nutritionist, un psiholog si un specialist care le-a vorbit copiilor despre igiena generala si despre postura. Copiii au fost foarte receptivi, au pus foarte multe intrebari. Ma bucur ca am putut ajunge aici sa le transmitem multe notiuni foarte importante pentru sanatatea lor, iar ei nu mai desfasurasera asemenea activitati pana acum si chiar era nevoie sa se intample. Campania de "Prevenție și Educație pentru Sănătate" s-a dezvoltat din ce in ce mai mult și sunt rezultate foarte frumoase, numarul de beneficiari se îndrepta spre 11 mii. Toate acestea s-au dezvoltat langa Catedrala Nationala care, cu mare bucurie, anul acesta cu ajutorul lui Dumnezeu se va sfinti in anul Centenarului, 100 de ani de la Marea Unire", a declarat coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Danut Pruna.

"Activitatea a fost foarte utila atat pentru elevii nostrii cat si pentru noi, cadrele didactice deoarece au fost formate atitudini cu privire la preventia si educatia pentru sanatate. Cele patru activitati au fost cu siguranta gustate de elevii nostrii care si-au format un bagaj de cunostinte mai amplu, au interactionat cu voluntarii medici. Cu siguranta vor duce mai departe ceea ce astazi au invatat cu privire la igiena corporala, la postura corpului, igiena stomatologica, prevenirea agresiunilor. Este foarte benefica, este o impletire deosebita intre educatia moral-crestina si astfel de valori pe care noi le formam copiilor deja in cadrul institutiilor scolare. Este foarte util ca elevii nostrii sa stie ca suntem crestini-ortodocsi si trebuie sa ducem mai departe acest drum", a spus profesorul Gianina Badea, director la Scoala Gimnaziala Vîlcanesti, judetul Prahova.

Preotul paroh Rusea Florin, de la Parohia Vîlcanesti, a mentionat: "Le multumim voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului ca au poposit la noi, este un prilej de bucurie pentru noi ca, iata, au sosit in aceasta parohie ocrotita de Sfintii Mari Mucenici Gheorghe si Dimitrie si totodata copiii comunei noastre au avut ocazia sa invete notiuni elementare de igiena care sa-i ajute in viata de zi cu zi. Multi dintre ei provin din familii defavorizate, din familii cu probleme si in felul acesta, iata au aflat de la persoane avizate informatii necesare existentei de zi cu zi. Noi ca Biserica trebuie sa ne ingrijim de suflet, dar si de trup si spunea foarte frumos Sfantul Ioan Scararu pe care l-am praznuit duminica trecuta ca omul este pe deplin sanatos cand si trupul si sufletul este sanatos, asa ca nadajduim ca in felul acesta, cu astfel de campanii copilasii nostrii sa fie sanatosi si sufleteste si trupeste si cu mila si cu ajutorul lui Dumnezeu si parintii sa se ocupe din ce in ce mai mult de copilasi pentru ca trebuie sa existe o colaborare intre scoala, biserica si familie. E mare lucru cand in felul acesta si scoala si biserica si familia colaboreaza si din aceasta colaborare nu pot iesi decat lucruri frumoase. Acolo unde este Dumnezeu, e bucurie, e pace si binecuvantare".

 

Gelu Costache, profesor de Instructie Practica Medicala, a punctat "Astazi, copiilor din Vîlcanesti le-am prezentat notiuni de igiena generala si notiuni despre igiena posturala, lucruri simple, dar pe care sa le repetam zi de zi copiilor si care sa ajunga niste notiuni bine intelese si asimilate, sa devina niste obisnuinte spalatul pe maini, postura corecta in banca, sportul, miscarea in aer liber, lucruri simple, dar care asigura sanatatea adultului de maine".

Sorina Aurica, farmacist, a specificat: "Astazi le-am prezentat copiilor notiuni generala  despre o nutritie  sanatoasa  pentru ca o alimentatie sanatoasa reprezinta cheia sanatatii adultului de maine care este copilul de astazi. Este esential ca aceste lucruri sa se invete de la o varsta cat mai mica si mai ales cand traim in aceasta lume in care tentatiile alimentare sunt la tot pasul".

Ca de fiecare dată, micuții au fost receptivi la programele educative derulate de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Întrebată ce a învățat de la medici, Denisa a răspuns: "Activitatea de astazi mi s-a parut foarte interesanta pentru ca ne-a aratat multe lucruri pe care noi nu le stiam. Nu am mai participat la astfel de activitati, ele sunt utile pentru noi ca sa invatam sa fim mult mai sanatosi".

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au oferit celor 350 de elevi ai scolii Gimnaziale din comuna Vîlcănești pachețele cu periuțe de dinți, pastă de dinți și pliante cu indicatii despre igiena orală. Produsele au fost oferite prin bunăvoință colgate.
 

"Mi s-au parut foarte interesante prezentarile, am aflat multe informatii pe care noi nu le stiam, nu stiam sa ma spal corect pe dinti, sa stau dreapta", a aratat o altă fetita.

"Nu am mai fost la astfel de activitati, am aflat cum sa stau corect in banca si cum sa ma spal corect pe dinti pentru a nu face carii", a afirmat Robert.

"A fost frumos, a fost distractiv, m-a impresionat mult ca acesti oameni au venit aici doar ca sa ne invete pe noi cum sa ne stabilizam sanatatea. Azi am invatat cum sa ma spal corect pe dinti, cum sa ma spal bine pe maini", a adaugat Alexandra. 

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Localizare: 

Geolocation is 45.116667, 25.933332899999982

Tag-uri Nume: