Publicat: 27 Aprilie, 2018 - 15:03
Share

Campania de "Prevenție și Educație pentru Sănătate" a debutat, vineri, în județul Dâmbovița! 147 elevi ai școlii gimnaziale Jugureni au primit cu entuziasm vizita voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, care le-au predat informații valoroase pe teme majore, precum: fenomenul de bullying, igiena corporală, posturală şi elemente de nutriţie.

De altfel, ediția cu numărul 48 a campaniei de "Prevenție și Educație pentru Sănătate" a marcat atingerea pragului de 11.000 de beneficiari. Vineri, cinci voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului i-au învățat pe cei mici cum să-și păstreze sănătatea, cum să identifice corect categoriile de bullying și cum să combată eficient toate formele de agresiune.

"Le-am vorbit copiilor despre cum sa se spele corect pe dinti, le-am pus intrebari si am constatat ca ei nu stiu tehnica de periaj corecta. De asemenea, i-am intrebat despre consecintele nespalarii pe dinti, le-am spus ca trebuie sa mearga de doua ori pe an la medicul stomatolog, chiar daca nu ii doare nimic", a atenționat Claudia Buduna, medic specialist in stomatologie generala. 

În același context, profesorul de instruire clinica, Gelu Costache, le-a vorbit tinerilor despre poziţia corectă a coloanei vertebrale: "Ca de fiecare data, in aceasta campanie, le-am vorbit copiilor despre igiena personala si reguli generale despre igiena posturala. Aici, ca de fiecare data, am regasit acelasi entuziasm si acelasi interes al copiilor, indiferent de varsta, de la clasa I, la clasa a-VIII-a. Nu conteaza varsta, sunt la fel de interesati cum sa fie sanatosi, sa se pastreze sanatosi si sa fie fericiti, in definitiv. Sunt extrem de utile aceste campanii! Din pacate, in prezent, este o mare lipsa in educatia si preventia pentru sanatate, in toate scolile din Romania, si o mare importanta in sanatatea unei populatii o reprezinta educatia si preventia. O gasesc extrem de utila campania de "Prevenție și Educație pentru Sănătate" si mi-as dori-o extinsa la nivel national".

O altă temă abordată de către specialiştii voluntari ai Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a fost nutriţia:
"Copiii de aici, din Jugureni, au fost foarte receptivi, au pus intrebari, au interactionat si cu mine, si cu colegii mei. A fost o bucurie sa vad ca sunt dornici sa invete si sa-si implementeze obiceiuri sanatoase. Le-am vorbit copiilor despre importanta unei alimentatii sanatoase, despre a avea cateva reguli esentiale si despre a nu uita, ca nu trebuie sa complicam lucrurile cu tentatiile culinare ale cotidianului si ca regulile simple raman, in continuare, cele mai importante si anume: 3 mese principale pe zi, 2 gustari, legume si fructe prezente in alimentatia zilnica, sa se hidrateze si sa opteze pentru mancarea gatita in casa", a recomandat farmacistul Sorina Aurică.

"O activitate foarte reusita! Astazi, ne-am aflat pentru prima oara in judetul Dambovita. Copiii au fost foarte receptivi, foarte incantati de activitate, au adresat specialistilor foarte multe intrebari. Utilitatea campaniei s-a vazut si aici datorita faptului ca nu exista un medic stomatolog in localitate, nu exista un psiholog scolar. De aceea, toate aceste informatii au fost foarte utile. Este foarte important ca au ajuns la copii, mai ales informatiile despre bullying, despre cum sa se spele corect pe dinti si multe alte informatii utile. Este o campanie necesara pentru mediul rural, in special, pentru persoanele care au accesul ingradit la serviciile medicale. Consider ca aceasta campanie ar trebui sa se dezvolte la un nivel national, mult mai multe ONG-uri ar fi bine sa se orienteze catre astfel de activitati pentru a diminua rata imbolnavirilor. Acum, ceva vreme, aceste activitati se faceau in scoli, dar acum sunt mai putin prezente" a subliniat Danuţ Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Campania de "Prevenție și Educație pentru Sănătate" a fost apreciata de catre conducerea si dascalii scolii, din Jugureni, ca fiind necesara elevilor. "Este o campanie foarte frumoasa, binevenita, avand in vedere ca la noi, in comuna, nu exista cabinet stomatologic, nu exista un psiholog. Sper sa fie pentru copii o sursa foarte mare de informare. Multumim Patriarhiei Romane care prin  voluntari si-a facut timp sa ajunga si in aceasta comuna indepartata, multumim voluntarilor si multumim tuturor celor implicati in aceasta campanie", a specificat Mihai Diaconu, directorul școlii gimnaziale Jugureni.

Totodată, Lavinia Diaconu, profesor de Limba si Literatura Romana, a afirmat: "A fost o activitate deosebita! Voluntarii le-au impartasit elevilor foarte multe lucruri interesante de care ei vor tine cont, pe parcurs, in viata de zi cu zi, si ii mai asteptam si cu alte activitati, de acest gen, pentru a le dezvolta personalitatea. Aceste campanii sunt utile pentru ca asa cum au spus si voluntarii, in scoala noastra exista si cazuri de violenta, si prin aceasta activitate au fost ajutati sa inteleaga cum trebuie sa se fereasca de asemenea cazuri, cum sa le gestioneze".

România este pe primul loc în Europa în privinţa hărţuirii în şcoli, potrivit unui studiu realizat de Brandwatch. Studiile arată că victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine, au rezultate slabe la şcoală şi chiar dezvoltă gânduri suicidale.

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului le-au oferit elevilor periuțe de dinți, pastă de dinți și pliante cu indicaţii despre igiena orală, oferite de Colgate România.

"Mi-a placut activitatea de astazi pentru ca am invatat despre igiena, cum sa ne protejam sanatatea, am invatat multe lucruri noi, despre cum sa ne protejam noi mai bine, cum sa ne spalam parul. Este pentru prima oara cand particip la o asemenea activitate, imi doresc sa mai revina voluntarii", a spus Bianca.

"Activitatea de astazi a fost una benefica avand in vedere ca unii dintre elevii din aceasta scoala nu au stiut si nu stiu aceste lucruri spuse, astazi, in scoala. Am invatat multe lucruri, cum sa ne protejam dintii, am auzit pentru prima data termenul bullying. Aceste lucruri mi se par utile si chiar as vrea sa mai vina voluntarii in scoala. M-a impresionat ca toti ne-au explicat foarte bine si am inteles", a declarat Rodica.

"Activitatea de azi mi s-a parut foarte interesanta si utila. Am invatat lucruri care ne pot ajuta la ingrijirea personala si la o viata mai sanatoasa", a adaugat un baietel.

Ca de fiecare data, actiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt sustinute de catre preotii care pastoresc comunitatea vizitata.

"Multumim pentru actiunea pe care ati desfasurat-o, aici, in scoala noastra! Noi ne implicam in actiunile filantropice de ajutorare a celor nevoiasi, dar ne ocupam si de sanatatea trupeasca, nu doar de ceva duhovniceasca a enoriasilor si actiunea pe care dumneavoastra ati desfasurat-o este un succes si este de bun augur. Multumim Patriarhiei pentru ca s-a implicat si dumneavoastra ca v-ati rapit din timpul liber si ati venit si la noi. Speram ca aceste actiuni vor fi continuate la celalte scoli, din zona rurala, pentru ca, desi, copiii au evoluat si mijloacele media ii ajuta mult, totusi, e nevoie ca altcineva sa le zica prin viu grai, sa le dea exemple personale, sa le zica cum sa-si ingrijeasca sanatatea. Consider ca voluntarii prezenti, aici, sunt foarte bine pregatiti, sunt pe sufletul copiilor incat acestia au fost foarte receptivi, in special, cei mici care s-au si amuzat datorita harului pe care voluntarii il au de la Dumnezeu pentru a desfasura aceste activitati. Multumim pentru prezenta lor si ii asteptam, oricand, cu drag", a concluzionat parintele Marius Preda, de la Parohia Manastioara, sat Jugureni, Comuna Uliesti, judetul Dambovita.

Campania de "Preventie si Educatie pentru Sanatate" a marcat în cele 48 de editii aproximativ 11.000 de beneficiari din judetele Ilfov, Prahova, Argeş, Giurgiu, Olt, Vrancea, Braila, Buzău, Brasov, Maramureş, Cluj, Teleorman, Dambovita şi Bucureşti.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.


 

Localizare: 

Geolocation is 44.5888564, 25.42605900000001