Publicat: 17 Februarie, 2020 - 11:12
Share

250 de copii au primit informatii din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului despre cum sa-si pastreze o viata sanatoasa, care este postura corecta a corpului, cum sa-si perieze corect dintii si cum sa recunoasca si sa gestioneze efient fenomenul de bullying. De data aceasta, campania de "Preventie si educatie pentru sanatate" li s-a adresat copiilor din comuna Oltina, judetul Constanta. La finalul prelegerilor sustinute de catre personalul medical, toti elevii au primit produse de igiena personala.

Dr. Ioana Dumitrescu, Medic primar pediatru, a atentionat: "Este obligatoriu sa ajutam cu ce stim pe toata lumea, de la mic la mare, si cu cat consideri ca ai acumulat in timpul vietii cunostinte, este frumos sa le dai mai departe. Din cartile pe care le-ai citit sa le dai oamenilor, iar pe copii trebuie sa ii instruiesti de mici, asa cum s-a intamplat astazi aici, de la clasele elementare, cu notiuni de baza pentru ca trebuie sa ajunga sanatosi".

 

In acelasi context, dr. Simona Carniciu, Medic specialist in Diabet si Nutritie, a declarat: "Astazi, le-am vorbit copiilor despre educatia alimentara, care este extraordinar de importanta in definirea ritualurilor alimentare pentru tot restul vietii. Alimentatia, s-a demonstrat in ultimii ani ca fiind extrem de importanta in prevenirea bolilor cronice, care, din pacate, afecteaza foarte multa populatie dupa varsta de 30-40 de ani, iar preventia nu se poate face eficient decat de la varstele foarte mici pentru ca ei sunt mai dornici si mai pasibili sa absoarba informatia corect, decat un adult care deja si-a format aceste obiceiuri, probabil nesanatos si nu mai putem interveni la fel de eficient".

 

În asentimentul medicului nutriţionist este si Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, care a subliniat: "Măsurile preventive sunt mult mai greu de acceptat de catre populatia adulta, ce are bine inradacinate obiceiurile zilnice, atat sanitare, cat si stomatologice, alimentare si posturale. Ne-am indreptat atentia catre populatia tanara de varsta scolara si prescolara, care poate fi mai usor determinata sa aleaga o viata santoasa prin diferite mijloace petagogice transmise chiar de catre medicii specialisti in domeniu. Copiii de la Scoala Gimnaziala din Oltina au fost receptivi si au primit cu mult interes informatiile transmise si le-au adresat voluntarilor foarte multe intrebari. A fost o sesiune de comunicari intercativa! Este mare nevoie de acest tip de activitati in aceasta zona. De altfel, aceasta este prima activitate din cadrul campaniei de "Preventie si educatie pentru sanatate" pe care o desfăsuram in judetul Constanta. Seminarul de astazi a avut un caracter practic deoarece specialistii le-au oferit tinerilor o multime de exemple din experienta lor de la cabinetele medicale si asa au inteles mai bine cum conceptele".

Protopopul Nicolae Isache, de la Protopopiatul Altinum, judetul Constanta, a specificat: Astazi, voluntari, medici, prin cuvintele lor frumoase i-au facut pe copii sa vada cat de frumoasa este igiena orala, cat si cea corporala, invataturile pe care sa le deprinda si sa le puna in practica. 

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.