Publicat: 28 Octombrie, 2017 - 00:07
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au ajuns, saptamana aceasta, pentru prima data in comuna Radomiresti unde au fost intimpinati de profesori, preoti si cei 200 de elevi ai Scolii Gimnaziale. Aceasta este editia cu numarul 37 a Campaniei de "Prevenție și educație pentru sănătate", iar numarul total al beneficiarilor a depasit 8000.  

 

  

Principala tema abordata de voluntari in prima parte a programului a fost aceea a preventiei stomatologice, tehnica corecta de periaj, vizita la cabinetul stomatologic, dar si riscurile nerespectarii unui program al igienei orale.  “Din pricina faptului ca in provincie consumul de pasta de dinti este mai scazut decat in mediul urban, rolul meu in Campania de astazi a fost sa ii constientizez pe copii asupra importantei periajului. Ei au invatat tehnica de periaj corecta, necesitatea utilizarii mijloacelor auxiliare periajului cum ar fi: ata dentara, apa de gura, dusul bucal in ideea reducerii incidentei cariilor dentare. Le-am mentionat si importanta vizitei la cabinetul stomatologic de doua ori pe an chiar daca ei nu acuza dureri fiindca medicul poate descoperi eventuale cariute ascunse sau alte probleme de care ei nu-si dau seama. Copiii au fost receptivi, mi-au pus intrebari, iar la sfarsit le-am oferit cadou cate o carticica de colorat si cate un orar in care sa deseneze un zambet atunci cand se spala corect pe dinti” a spus Dr. Claudia Buduna- medic specialist stomatologie generala. 

 

 

Medicul psiholog Iulia Manolescu a specificat: “Am abordat comunicarea si conflictul considerand ca ele reprezinta doua dimensiuni ale relatiei interumane, care determina valenta de echilibru sau dezechilibru in existenta umana. Ele isi gasesc expresia la toate palierele vietii nostre, in familie, in primul rand, in scoala, pe strada, la locul de munca si se fac resposabile de toata tensiunea si zgura din sufletele noastre care ne afecteaza pe tot parcursul drumului in viata. Ele stau la baza anxietatilor, angoaselor si depresiilor noastre.”

 

 

 

Potrivit unui studiu al UNICEF efectuat recent despre analiza normelor sociale care influențează comportamentele de risc ale tinerilor din România, adolescenții încep să consume tutun, alcool sau droguri ilegale la o vârstă medie de 13-14 ani. Ei declară că sunt împotriva acestor practici și par să fie conștienți de consecințele negative pe care astfel de comportamente le pot avea asupra dezvoltării lor; cu toate acestea, declarațiile sunt contrazise de practicile pe care le adoptă. Alcoolul este utilizat ca instrument de reglare emoțională de către adolescenții de 14-18 ani, fiind fie modalitate de a obține plăcerea sau când apar emoțiile negative disfuncționale – depresie.

“O bucurie deplina ne-a umplut sufletele cand am aflat de la parintele, ca la Scoala Gimnaziala din satul nostru vor poposi voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului pentru a le face o surpriza copiilor. Consideram ca actiunea de astazi ce s-a desfasurat la Scoala din satul nostru a fost binevenita in sensul ca a reamintit copiilor intr-o alta forma decat erau ei obisnuiti la scoala, cunostinte de igiena, de nutritie, de psihologie si de alta natura. Cu atat mai reusita a fost actiunea deoarece s-a incheiat cu un frumos program artistic interactiv potrivit varstei lor, prezentat de voluntari, ce a facut ca elevii sa uite un pic de emotii si sa intre in iuresul muzicii si al dansului. Aducem multumiri pe aceasta cale din partea Consiliului Local si din partea Primariei Radomiresti, voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si ii mai asteptam pe la noi ori de cate ori va fi posibil”, a tinut sa precizeze viceprimarul comunei Radomiresti, Marinel Olteanu. 

 

Studiile arată că între 1 şi 2% dintre copii suferă de depresie înainte să atingă pubertatea. Depresia apare chiar şi la preşcolari, deşi asta se întâmplă destul de rar şi de obicei în cazurile în care familia are deja un istoric solid al depresiei. După perioada pubertăţii, rata depresiei în copii poate atinge 8%, fiind mai frecventă în cazul fetelor decât în cel al băieţilor. Sărăcia și lipsa unei familii unite alcătuiesc un teren fertil pentru instalarea depresiei și nu-i de mirare că cele mai multe sinucideri se produc în zonele în care trăiesc familii cu venituri mici. Oamenii de știință au declarat că nu este clar ce anume stă la baza acestor episoade depresive majore, în special în rândul fetelor, însă susțin că este posibil ca acestea să fi fost expuse unui grad mai ridicat de factori de risc în ultimii ani, cum ar fi de exemplu fenomenul de ''cyberbullying'' determinat de utilizarea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor mobile.

 

“Prin activitatea de astazi incercam pentru a nu stiu cata oara sa-i determinam pe copii sa inteleaga ca viata este un dar pe care ni-l da Dumnezeu, dar de care noi trebuie sa avem grija cum putem mai bine. Ca preot le-am spus acest lucru copiilor, de la catedra sau de la altar. Astazi, acest grup de oameni voluntari pun ceva din sufletul si din priceperea vietii lor, spre a-i convinge inca odata pe copiii nostri ca au nevoie de sanatate mai mult decat de orice pe lumea asta. Iata de ce salutam si apreciem initiativa de astazi si ne dorim ca, pe cat va fi cu putinta, astfel de actiuni derulate in cadrul parteneriatului dintre scoala si biserica sa se mai deruleze in parohia noastra. Multumim Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, multumim domnului Danut Pruna, coordonatorul acestui proiect si oamenilor de suflet ce s-au implicat in derularea lui, multumim Centrului Eparhial al Episcopiei Slatinei si Romanatilor, Preasfintitului Parinte Episcop, Sebastian si nu in ultimul rand Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolit al Olteniei, multumim lui Dumnezeu si tuturor, pentru implicarea in acest proiect”, a spus preotul Mihai Vinatoru, Parohia  ,,Adormirea Maicii Domnului, Radomiresti”.

 

În același context, Directorul Scolii Gimnaziale Radomiresti, Elena Siia, a punctat: “Activitatea desfasurata de echipa de voluntari a avut un impact pozitiv asupra tuturor elevilor prezenti, acestia acumuland cunostinte despre sanatatea fizica si psihica, despre igiena,  alimentatie si buna-dispozitie. Pentru noi, cadrele didactice, copiii ocupa locul primordial. Petru ei ”risipim” zilnic fara frontiere: talent, dragoste si daruire. Desi ne traim propria varsta cronologica suntem ancorati in copilarie cu fiecare generatie de copii pe care o educam, iar lucrul acesta ne reaminteste ca si noi am fost copii, iar acum ca adulti, de noi depinde in cea mai mare masura daca vor reusi sau vor esua in viata. Alaturi de preoti si cadrele didactice pot spune zilnic copiilor: „Veniti de luati lumina!”- referindu-ne, binenteles, la lumina cartii. Cu speranta ca si dumneavoastra v-ati simtit bine in localitatea noastra va asteptam cu drag sa reveniti, va multumim inca o data atat pentru activitatea desfasurata, cat si pentru produsele alimentare si de igiena oferite de echipa dvs. elevilor nostri”. 

 

Dan Pruna- coordonatorul echipei de voluntari a concluzionat: “Urmarim ca, prin actiunile noastre, sa aducem o schimbare in bine, un impact pozitiv pe termen lung in ceea ce priveste formarea unor deprinderi corecte, eficiente, determinand un stil de viata sanatos si echilibrat sub toate aspectele: igiena, nutritie, postura și emotional.”

 

La finalul actiunii, elevii au plecat cu produse de igiena orala si corporala, dar si fructe oferite de Carrefour Romania, sponsorul campaniei. 

 

Localizare: 

Geolocation is 44.1122395, 24.677144099999964