Publicat: 9 Septembrie, 2019 - 13:46
Share

Campania de "Preventie si educatie pentru sanatate" a ajuns la Manastirea Sitaru, sambata, unde se desfasoara tabara :"Tinerii, sperante vii, bucuria bisericii!". Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului le-au vorbit copiilor aflati in tabara despre fenomenul de bullying şi notiuni de igiena corporala, despre postura si despre periajul corect al danturii. La finalul celei de a 65-a activitati in domeniul educatie pentru sanatate, cei 30 de copii au primit produse de igiena personala, constand in pasta si periuta de dinti, sapun si sampon.

Psihoterapeutul Cristina Enescu, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "Azi, am avut o discutie cu copiii despre bullying, despre agresivitate si despre formele agresivitatii. Am abordat inclusiv cyber bullyingul si am fost placut impresionata sa vad cat de multe stiu acesti copii despre formele de violenta si cat de bine sunt pregatiti sa faca fata si sa se descurce in momente delicate, cand sunt agresati sau cand sunt martori ai unor agresiuni. Este un fenomen destul de extins si in ultimii ani a inceput si la noi in tara sa se acorde o importanta prevenirii acestui fenomen".

"Astazi, le-am vorbit copiilor despre cum sa-si ingrijeasca corect dantura. Se vede ca educatorii din centrele lor le-au prezentat aceste notiuni pentru ca ei stiau notiunile de baza, eu doar completandu-le ceea ce ei nu stiau si anume ca este bine sa se spele de 2 ori pe zi, dimineata si seara pentru a nu apare carii, miros urat al gurii, sangerari ale gingiilor. Trebuie sa mearga si la dentist de doua ori pe an chiar daca pe ei nu ii doare nimic pentru ca medicul sa descopere cariute ascunse", a atras atentia medicul stomatolog Claudia Buduna, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a specificat: "Am ramas impresionati de cunostintele acestor copii, desi institutionalizati, educatorii se dedica cu totul copiilor si pot spune ca au raspuns la majoritatea intrebarilor adresate de catre medicii specialisti si cu siguranta au invatat notiuni noi de la acesti medici care isi dedica din timpul lor liber pentru a veni in sprijinul aproapelui".

Calin Ileana, educator la Centrul nr. 6, Voluntari, a mentionat: “Pentru toti copiii din centrele de plasament, si in special centrul ce a luat parte in aceasta tabara la Parintele Hrisostom, in cadrul Manastirii Nicolae Sitaru, este foarte important a li se arata cum se protejeaza corect dentitia, cum se mentine igiena personala, masuri de prim ajutor. Sunt medici specialisti care le-au aratat toate acestea, astfel ca le vor ramane si mai bine intiparite in memorie. Ei sunt copii si le va fi de mare ajutor pe viitor cum sa isi mentina un stil de viata sanatos.”

Parintele Hrisostom Iorgulescu, organizatorul taberei si secretarul manastirii Sfantul Nicolae Sitaru, a conchis: "Cred ca in general toate activitatile cu caracter social-filantropic, precum si aceasta activitate care, dincolo de informatia medicala, depaseste si cadrul educativ prin faptul ca au fost daruite 30 de pachete copiilor implicati in proiectul de tabara desfasurat la noi, devine intr-o forma sau alta, Liturghia de dupa Liturghie. Avem datoria ca si crestini si in acelasi timp ca si marturisitori ai ortodoxiei, sa continuam Liturghia din altar cu Liturghia din cetate, cu liturghia din afara bisericii, a Bisericii Marturisitoare sau a Bisericii exterioare a societatii, astfel incat sa fim bucurie pentru Dumnezeu, bucurie pentru oameni si in acelasi timp bucurie pentru noi insine". 

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

 

Tag-uri Geo: