Publicat: 28 Octombrie, 2017 - 00:05
Share

Campania de "Preventie si educatie pentru sanatate" a ajuns la editia cu numarul 36. Eforturile voluntarilor Paraclisului Catedralei Manturii Neamului au continuat ajungand si in judetul Olt, dupa un maraton in: Bucuresti, Ilfov, Prahova, Brasov, Braila, Maramures, Vrancea, Cluj si Buzau. 

Inca de la primele ore ale diminetii, voluntarii si-au dat intalnire in curtea Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, unde au discutat cu Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, coordonatorul campaniei, ultimele detalii ale actiunii, apoi au primit binecuvantare de calatorie si au plecat la drum. A urmat o calatorie de trei ore pana in comuna Stoicanesti (Olt), prima destinatie a voluntarilor. Aici au fost intampinati de cei 150 de elevi, clasele 0-8 ai Scolii Gimnaziale din comunitate, insoti de profesori, preoti si oficialitati locale.
Echipa a fost formata din 9 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului printre care s-au numarat psihologul Iulia Manolescu, nutritionistul Sorina Aurica, medicul stomatolog Claudia Buduna si actorul Andrei Iordache. 

Programul a inceput cu o prezentare a notiunilor de igiena generala, a unui stil de viata sanatos, igienei orale, dar si abordarea fenomenului de agresiune, intalnit frecvent in scoli, denumit bullying – de la hartuirea verbala la hartuirea fizica in randul copiilor. 

 

Pr. profesor de religie Liviu Marian Tudosie de la Scoala Gimnaziala Stoicanesti a fost o prezenta importanta la eveniment. A profitat de context si a tinut un discurs educativ, iar la final a avut si un mesaj pentru elevi: “A fost o dubla sarbatoare, caci astazi pe langa faptul ca-l sarbatorim pe Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, copiii s-au bucurat si de prezenta voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Acestia, alaturi de actori si medici specialisti,  in cadrul Campaniei de preventie si educatie pentru sanatate, au dat sfaturi si cadouri elevilor nostri. Este o ocazie unica pentru multi dintre ei caci in mediul rural nu au acces atat de des la astfel de informatii. Ne bucuram de bucuria lor intotdeauna, atat in cadrul scolii cat si in sanul bisericii.” 

 

 

“Din pricina faptului ca in provincie consumul de pasta de dinti este mai scazut decat in mediul urban, rolul meu in Campania de astazi a fost sa ii constientizez pe copii asupra importantei periajului. Ei au invatat tehnica de periaj corecta, necesitatea utilizarii mijloacelor auxiliare periajului cum ar fi: ata dentara, apa de gura, dusul bucal in ideea reducerii incidentei cariilor dentare. Le-am mentionat si importanta vizitei la cabinetul stomatologic de doua ori pe an chiar daca ei nu acuza dureri fiindca medicul poate descoperi eventuale cariute ascunse sau alte probleme de care ei nu-si dau seama. Copiii au fost receptivi, mi-au pus intrebari, iar la sfarsit le-am oferit cadou cate o carticica de colorat si cate un orar in care sa deseneze un zambet atunci cand se spala corect pe dinti” a atras atenția dr. Claudia Buduna- medic specialist stomatologie generala. 

 

Deşi este greu de crezut, studiile efectuate recent arată în România un copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinţi! În total, sunt 400 de mii care nu au pus mâna pe o periuţă şi nu ştiu ce gust are pasta de dinţi. Medicii spun că majoritatea copiilor din România au carii. 75 la sută dintre ei au cariile pe dinți temporari şi 4 din 10 pe dentiţia definitivă. Părinţii dau de cele mai multe ori vina pe sărăcie. În mediul rural, copiii consumă doar un tub şi un sfert de pastă de dinţi pe an, iar periuţa de dinţi o folosesc chiar şi 10 ani, deşi durata recomandată de utilizare este de maximum 3 luni.

 

“Astazi, elevii scolii noastre au participat la un eveniment deosebit oferit de voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, care au pus accent pe regulile de igiena orala, cum sa manance sanatos sau sa evite conflictele. Momentele de socializare prin muzica au prins foarte bine la public. Multumim pe aceasta cale celor care s-au implicat si au adus in comuna noastra Caravana voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si anume: Patriarhia Romana, parintele profesor Tudosie Liviu, parintele protopop Vanatoru Mihai”, a declarat directorul Scolii Gimnaziale Stoicanesti, Zorzoliu Iulian.

 

“Mă bucur sa fiu din nou parte din echipa Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Pe parcursul tuturor edițiilor Campaniei, la care am participat, am întâlnit copii care manifestă mare deschidere pentru programele noastre creative şi educative. Și, asta, pentru că ne adresăm pe înțelesul și limbajul lor, ajutându-i să devină mai comunicativi și empatici, insuflându-le aprecierea pentru o cultură teatrală bazată pe valori autentice. Entuziasmul copiilor ne impresionează și ne încarcă bateriile pentru a reveni în rândul lor, ori de câte ori va fi necesar“, a subliniat actorul Andrei Iordache, masterand la Facultatea de Arte - Universitatea Hyperion din Bucureşti.

 

La final, coordonatorul voluntarilor, Dan Pruna, a mentionat: “Cu entuziasm si voie buna, cei aproximativ 150 de copii, clasele 0-8 au cantat, s-au jucat, au ascultat cu atentie sfaturile medicilor voluntari si, la final, au primit daruri. A fost, asadar, o activitate reusita, m-au impresionat copiii care au fost foarte activi si receptivi la sfaturile primite, fiind incantati si de momentul artistic. Vreau sa aduc multumiri Prefericitului Parinte Patriarh, Daniel, pentru inalta binecuvantare, Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru pentru dragostea si grija parinteasca pe care ne-o poarta, Episcopiei Slatinei si Romanatilor pentru sprijinul acordat in organizarea activitatii, preotilor din localitate, conducerii scolii și oficialitatilor locale”. 

Toti copiii prezenti la eveniment au primit produse de igiena orala si corporala, dar si fructe oferite de Carrefour Romania, sponsorul campaniei. 

 

Localizare: 

Geolocation is 44.2371672, 24.641083699999967