Publicat: 31 August, 2012 - 12:45
Share
– a doua zi de dezbateri în cadrul workshop-ului de la Târgu Mureș

La eveniment participă reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului,  APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură  şi autorităţi locale  din judeţele Mureș, Harghita, Alba, Hunedoara și Arad.

Pe durata a doua zile, Manuela UDROIU specialist UMP (Unitatea de Management a Proiectului) impreuna cu  expertii de mediu ai Univesitatii Ecologice prof.univ.dr.ing Vladimir ROJANSKI, conf.univ.dr. Florian GRIGORE, conf.dr. Horia-Victor HĂLMĂJAN si univ.dr. Mihaela VASILESCU, au informat si au identificat soluții viabile pentru prevenirea în viitor a poluării apelor cu nitrați și nitriți.

Printre prezentarile specialistilor au fost: Poluarea si efectele ei asupra mediului. Masuri de protectia mediului- (Vladimir ROJANSKI),  Influenta depozitelor de deseuri asupra apelor subterane -(Florian GRIGORE), ”Apa si Sanatatea in zonele rurale” – (Mihaela Vasilescu),  Ghidul bunelor practici in agricultura-(Horia Victor Halmajan).

Este cea de-a noua întâlnire a experţilor de mediu cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice.

Până acum peste 700 de specialişti din Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică,  Garda de Mediu şi Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din 40 de judeţe au participat  la  seminariile organizate în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

Apa din fântânile poluate cu nitraţi afectează grav sănătatea oamenilor.

Cantităţile peste limitele admise, a nitraţilor în apa de băut, conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Limita admisa pentru nitraţi în apă este de 50 mg/litru Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.

Conf.Univ.Dr. MIHAELA VASILESCU: ”Daca ar fi sa ne referim la accesul la apa potabila in mediul rural, la sisteme publice de apa, ceea ce inseamna uzine de tratare, retea de distributie, finalmente apa la robinetul consumatorului, sunt conectati 33% din numarul populatiei si 17% din localitati. Asta inseamna ca daca ne referim la oameni, 67% dintre ei utilizeaza surse individuale de apa potabila, fantani particulare sau fantani publice.

De aici si ideea acestei campanii pentru ca fantanile din mediul rural de mica adancime sunt vulnerabile la poluare si din pacate ele conduc la aparitia unor cazuri de imbolnavire. In cazul prezentei nitratilor in apa de baut nimeni nu o sa-si dea seama ca va consuma apa cu nitrati,  pentru ca nitratul nu are gust, miros sau culoare”.

În România peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. 148 dintre aceste localități vulnerabile la poluarea cu nitrați sunt în Bazinul Hidrografic Mureș.

Este motivul pentru care preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate. Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. 

Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

În cadrul Proiectului au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Printre acestea și cea de la Crăiești, din județul Mureș. Pana în luna iunie au fost finalizate 8 platforme comunale, iar în luna iulie au fost recepționate alte 4 platforme comunale.

În Bazinul Hideografic Mureș chiar în aceste zile a fost data in folosinta o platformă de depozitare a gunoiului la Gornești, în județul Mureș, iar pe 16 august a fost recepționată platforma de la Pecica, din județul Arad. Alte platforme au fost receptionate în luna august la Crucișor, în județul Satu Mare și la Bocsig, în județul Arad.  Investițiile finalizate în luna august se ridică la peste 3 milioane de lei. Urmează ca în scurt timp să fie gata alte două platforme comunale, din cel de-al doilea lot de 18 investiții realizate în cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienți.

Este prevăzut în proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare. Printre acestea cele de la Odorheiu Secuiesc din județul Harghita și cea de  la Sintimbru, din județul Alba.

O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare.

În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute si plantări de perdele forestiere de protecţie. Până acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere.

 

Proiectul este finantat de Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un Ajutor financiar nerambursabil.
În ce consta proiectul

Se realizează activităti de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd prin:

-           constructia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd

-           dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd

            -           dotarea comunitătilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea si

                        împrăstierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.
Obiectivul campaniei

Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ si grup pentru un control al poluării cu nutrienti, dar mai ales pentru identificarea de solutii viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitrati si nitriti. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătătirea calitătii vietii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii si crearea de perdele forestiere de protectie.
Beneficiile proiectului

Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată si promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.