19 ianuarie 2022

Campania naţionala de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţia Română şi Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, lansează campania naţională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”, semnată de agenţia de comunicare integrată Mercury360.

Obiectivul principal al iniţiativei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor si publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

Campania reprezintă o consecinţă a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel naţional, în anul 2021, conform analizei realizate de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Române, precum şi a consecinţelor grave asupra victimelor, aşa cum au fost constatate de Asociaţia Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite copiilor.

„Agresiunea sexuală asupra minorilor este un fenomen global în evoluţie şi una dintre cele mai grave forme de criminalitate, cu unele consecinţe de lungă durată, pentru că marchează victimele pentru tot restul vieţii lor. În timp, amintirile se estompează, însă trauma nu trece niciodată. Tocmai de aceea, prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, deoarece doar prin creşterea gradului de conştientizare şi iniţiative adecvate putem preveni acest act infracţional si reduce numărul victimelor. Măsurile preventive eficiente pot fi implementate mai bine atunci când experţi din toate domeniile cooperează, atât între ei, cât şi cu restul societăţii. Un exemplu de bune practici este parteneriatul tradiţional cu Asociaţia Telefonul Copilului şi Ambasada Statelor Unite al Americii în România, iar campania lansată reconfirmă că împreună putem oferi sprijin celor mici. „, a declarat comisarul-şef Ştefan-Andrei Linţă, împuternicit adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

Iniţiativa este finanţată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România şi se va desfăşura până la data de 31 mai 2022.

„Între Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi Inspectoratul General al Poliţiei Române există un parteneriat de peste două decenii prin care am dezvoltat programe de asistenţă şi am consolidat resursele instituţionale necesare pentru a crea mecanismele de răspuns la riscul ridicat de violenţă împotriva celor mai vulnerabili membri ai comunităţilor noastre. [] Ambasada SUA a sprijinit agenţiile de aplicare a legii din România să ofere o protecţie mai bună tinerilor vulnerabili, să găsească copiii dispăruţi, să prevină exploatarea sexuală a copiilor şi să elimine pornografia infantilă de pe internet. [] Astăzi facem încă un pas împreună împotriva victimizării copiilor şi ne adresăm publicului larg pentru a creşte nivelul de informare în legătură cu posibilele semne ale agresiunilor sexuale şi cu ce putem face pentru a raporta astfel de cazuri. „, a precizat domnul Shane Dixon, Adjunct interimar al Şefului Misiunii Diplomatice din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

În cadrul campaniei, copiii vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziţie, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro si pe platforma online a organizatieihttps://www.116111.ro/.

„Cazurile de agresiune sexuală, în care copiii au primit sprijinul psihologilor Asociaţiei Telefonul Copilului, ne dezvăluie o realitate de neacceptat, faţă de care trebuie să luăm atitudine. Conform datelor organizaţiei noastre, principalele victime ale agresiunilor sexuale au fost înregistrate din rândul adolescenţilor (50%) şi preadolescenţilor (31%), însă cifre alarmante s-au înregistrat şi la categoriile mici de vârstă: fete cu vârsta cuprinsă între 4 şi 7 ani (10%) şi băieţi cu vârsta cuprinsă între 4 si 7 ani (19%). În 56% dintre situaţiile consiliate, copiii au suferit depresii, tulburări de comportament, gânduri şi gesturi extreme. În acest context, în cadrul campaniei „Atingeri Nedorite”, vorbim pe înţelesul copiilor despre prevenirea agresiunii sexuale, le transmitem că nu sunt singuri, încurajăm raportarea şi alături de Poliţia Română venim în sprijinul copiilor, pentru a-i proteja. Mulţumim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru susţinerea acestei iniţiative,” a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului”.

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociatiei Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poţi proteja de cele nedorite”. Copiilor le este dedicată şi o pagină web care prezintă informaţii despre recunoaşterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicaţii despre impactul psihologic asupra victimei şi exemple de cazuri reale consiliate de organizaţie (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Pentru publicul larg, campania de prevenire include un spot video şi un spot radio, al căror mesaj reprezintă un apel la prevenire îndreptat şi către adulţii din jurul copiilor vulnerabili, dar şi un apel în vederea semnalării la 112 a situaţiilor în care viaţa copiilor este pusă în pericol.