Publicat: 7 Noiembrie, 2017 - 13:59
Share

Campania "Preventie si Educatie pentru Sanatate" a marcat peste 8500 de beneficiari. Editia cu numarul 38 a campaniei, desfasurata in comuna Lipanesti, judetul Prahova, a adus educatia si distractia la elevii scolii din localitate, care au asistat la un program educativ și artistic alcătuit dintr-o piesă de teatru de papusi, muzica si lectii de pictura. 

 

Diana Haidei, director Scoala "Gimnaziala Eroii din Lipanesti", a declarat: ”A fost o activitate educativa cu un puternic impact. Ne-am bucurat sa fim gazda unei astfel de activitati, copiii au invitat foarte multe, a fost un programul artistic deosebit. Pe aceasta cale as vrea sa ii multumesc Patriarhiei Romane pentru ca a trimis o echipa extraordinara formata din medici si tineri artisti.” 

 

În același context, Cristina Enescu- psihoterapeut, a punctat:”O activitate foarte interesanta in care le-am vorbit copiilor despre ce inseamna agresivitate si violenta, fenomenul de bullying in scoli. Au participat copiii clasele 0-8. Aceasta campaniei este utila in scoli pentru ca isi doreste sa previna anumite comportamente, iar copiii au nevoie de aceste instrumente dar si cadrele didactice. Am fost suprinsa sa descop ca interesul a fost din partea copiilor, dar si din partea cadrelor didactice care, in felul acesta, cel putin din perspectiva mea, am putut beneficia de informatii si de ce anume se poate face in aceste situatii, de agresivitate si violenta.” 

 

Campania “Preventie si Educatie pentru Sanatate” urmareste conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul le are asupra sănătății și dezvoltării armonioase a copiilor; creşterea capacităţii de răspuns a şcolilor în situaţii de bullying între elevi și promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, în spiritul valorilor de toleranță, respect, protecție și curaj.

 

Ca de fiecare dată, micuții au fost receptivi la programele educative derulate de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Întrebată ce a învățat de la medici, o fetiță a răspuns: "Cum să avem grijă de dințișorii noștri să nu facem carii, sa nu ne îmbonăvim. Am învățat să mă spăl corect pe maini și pe dinți". 

 

Ti se pare utilă activitatea voluntarilor de astazi? "Da! Am învățat, am cântat...", a răspuns o altă fetiță. Ce te-a impresionat astazi? "M-a impresionat pictura. Am pictat floricele si cerculețe colorate", a mai spus copila.

 

 

Toate edițiile Campaniei “Preventie si Educatie pentru Sanatate” sunt acţiuni desfăşurate în sinergie de către oameni generoşi: voluntari, sponsori, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi autorităţi locale. 

 

Mihaela Triboi, regizor și profesor al Universității Hyperion, a opinat: ”Este o echipa extraordinara formata din oameni dedicati. Bucuria de pe chipurile copiilor ne face sa revenim de fiecare data cu drag in mijlocul prietenilor nostri de la campanie”. 

 

Preotul Adrian Marin, de la Parohia Lipanesti, a menționat:”A fost o activitate care i-a bucurat pe copii si chiar, sip e noi, cei mari, Aproape ca am fost dornici de a intra si noi in ritmul lor. Bineinteles, unii dintre noi nu ne-am ingaduit acest lucru. Ne-am dat seama, o data in plus, cat de importanta este comuniunea dintre oameni si ca adevarata comuniune scoate tot ce este mai frumos din noi. Este o exprimare frumoasa a tot ce este mai bun in noi, Pe de alta parte, mi-am dat seama ca este extrem de important sa le oferim copiilor aceste alternativele acestea frumoase. Bun, nu au voie sa faca un anumit lucru, un altul, dar ce le oferim. Ce li s-a oferit azi din partea voluntarilor Catedralei Mantuirii Neamului este un lucru minunat, care cu siguranta i-a bucurat, si o data in plus, eu, i-am cunoscut, recunoscut pe acesti copii, multi imi sunt apropiati, si imi dau seama cate simtiri frumoase au in ei, pe care noi, inca, nu le-am descoperit intr-u totul la ei si sunt lucruri minunat. Si ii dam Slava lui Dumnezeu pentru toate”. 

  
Viorel Robert Nica, primar comuna Lipanesti, a completat:”Cred ca, in activitatea mea de 13 ani, nu am avut nicio activitate care sa presupuna si o invatare din punct de vedere al stomatologiei si psihologie si muzica si toate activitatile pe care le-au desfasurat, intr-un singur spectacol. Sunt bucuros ca am putut sa va gazduiesc”. 
Sorina Aurica, voluntar Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului:”Activitate minunata, copiii au fost foarte deschisi, au interactionat cu artistii. Speram ca aceasta activitate sa fie de folos, sa plece acasa cu informatii bine fixate in minte, care sa ii faca mai sanatosi. Este o campanie foarte frumoasa, care ma motiveaza, ma bucur ca am putut sa fiu de folos celor din jur.” 

 

Totodată, coordonatorul echipei de voluntari, Danut Pruna, a concluzionat:” A fost o campanie complexa, la care au participat 12 voluntari ai Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, dintre care patru medici: un stomatolog, un psiholog, un profesor de instuire clinica ce a prezentat notiuni despre postura corecta si un nutritionist. A doua parte a programului a constat intr-un program artistic organizat de profesori universitari si tineri actori ai Facultatii de Arte din cadrul Universitatii Hyperion. De asemenea, copii au pictat alaturi de artistul plastic Delia Lungan”. 

 

Elevii Scoalii Gimnaziale "Eroii din Lipanesti" au primit produse de igiena orala din partea Carrefour Romania, sponsorul campaniei Ëducatie si preventie pentru sanatate”.