Publicat: 23 Mai, 2018 - 13:00
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au derulat, marți, ediţia cu numărul 49 a campaniei "Preventie si Educatie pentru Sanatate", în comuna Tomșani, județul Prahova. Un medic stomatolog, un fizioterapeut şi un nutriţionist le-au predat celor 150 de copii ai școlii din Tomșani lecții necesare pentru sănătate și conduită. La finalul sesiunii de comunicări, elevii au primit din partea voluntarilor multe dulciuri, pastă și periuță de dinți din partea Colgate România.

"Astazi, le-am vorbit copiilor despre cum sa se spele corect pe dinti. Desi, nu au toti periute de dinti, cei care au, multi stiu sa se spele pe dinti. Am fost placut impresionata. Azi, au fost prezenti copii micuti care au dinti de lapte, iar parintii nu dau atentie dintilor de lapte, considerand ca vor cadea si nu ii trateaza. Este important sa-i trateze si pe acestia pentru ca sub ei se afla mugurii dintilor definitivi si daca dintii de lapte nu sunt tratati, apar probleme la dintii definitivi. Copiii chiar mi-au pus intrebari in sensul acesta. Cei mici trebuie sa mearga la stomatolog de doua ori pe an, chiar daca pare ca nu au probleme, medicul va observa daca ele exista si le va pastra dintii sanatosi. Tocmai de aceea, aceste campanii de constientizare sunt foarte utile", a atras atenția Claudia Buduna, medic specialist în stomatologie generala și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

În acelaşi context, Gelu Costache, profesor de Instructie Practica de fizioterapie, a punctat: "Astazi, le-am vorbit copiilor, dragilor de copii, niste copii extrem de frumosi si de linistiti, de bine pregatiti si dornici de afla lucruri noi, despre igiena personala, despre igiena corpului, despre igiena posturarii zilnice de care este mare nevoie in momentul acesta a se insista. Din cauza tehnologiei, copiii adopta de foarte multe ori posturi gresite care se transforma in durere mai tarziu. Ne-am simtit bine, pur si simplu ne-am simtit bine. Repetitia este mama invataturii spune un dicton vechi, iar aceste notiuni trebuie repetate".

Copiii au fost încântaţi de vizita specialiştilor-voluntari şi au fost tot timpul activi, adresând numeroase întrebări invitaţilor.

"Astazi, le-am prezentat copiilor din Tomsani notiuni de baza despre o alimentatie sanatoasa, despre un stil de viata sanatos. Se stie ca avand o alimentatie sanatoasa putem preveni mare parte din imbolnaviri si cum copiii sunt in crestere, este foarte important ca aceste notiuni sa fie sadite de la o varsta cat mai frageda", a menționat farmacistul Sorina Aurica.

"Suntem pentru prima data in comuna Tomsani. Aici ne-au asteptat niste copii frumosi, curiosi sa afle cat mai multe notiuni despre cum sa isi ingrijeasca sanatatea. Copiii au pus foarte multe intrebari, au fost placut impresionati de aceasta activitate. La finalul acestei activitati le-am oferit tuturor copiilor pasta de dinti si periuta, dar si dulciuri pentru ca, dupa cum stim, atata timp cat acestea sunt consumate cu masura, aduc bucurie copiilor. Cu aceasta campanie am mers in foarte multe judete din tara, avand peste 11000 de beneficiari din luna august 2016 cand am demarat-o, aceasta fiind parte integranta a campaniei „Sanatate pentru sate”. Urmarim sa diminuam cat mai mult rata imbolnavirilor, mai ales in mediul rural prin campanii de constientizare, mai ales in randul copiilor pentru ca trebuie sa ii invatam pe acestia de la varste fragede cum sa isi ingrijeasca sanatatea", a declarat Dan Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.  

Activitățile derulate de către specialiștii-voluntari în cadrul campaniei "Preventie si Educatie pentru Sanatate" au fost foarte bine apreciate de către directorul școlii vizitate.

"Va multumim ca ati venit in unitatea noastra scolara, in comuna Tomsani. Aici functioneaza doua scoli si trei gradinite cu un numar de 413 copii. Activitatea de astazi mi s-a parut deosebita, binevenita pentru copii nostrii. Nu am beneficiat pana acum de o astfel de activitate de voluntariat. Multumim Patriarhiei Romane pentru aceasta propunere. Recomandam si altor institutii, ONG-uri sa promoveze astfel de activitati asa cum promoveaza Patriarhia Romana", a spus profesorul Iulian Tapu, director al școlii din satul Magula, comuna Tomsani.

În asentimentul său a fost și primarul comunei Tomsani, Florin Pelin, care a susținut: "A fost o activitate frumoasa, educationala, buna pentru copii. Noi va multumim pentru sprijinul acordat, asteptam si alte propuneri ca dumneavoastra sa veniti in sprijinul copiilor de la scoala, din comuna Tomsani. Colaborarea dintre Biserica, oficialitati locale si scoala este o idee extraordinara, noi intotdeauna incercam sa avem o relatie buna cu biserica, cu scoala, administratia publica este un mediator intre comunele din tara si asa trebuie sa faca pana la capat. Biserica are un rol important, suplineste educatia copiilor si a noastra a adultilor. Noi va multumim pentru ca ati dat curs invitatiei noastre, va asteptam si cu alta ocazie".

Ca de fiecare dată, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost sprijiniți în organizarea acțiunii de preoţii din zona vizitată.

"Cred ca fiecare este multumit sufleteste sa poata sa primeasca invatatura - cuvantul lui Hristos cand vine si se deschide aduce multa roada. Aici la fel si voluntariatul ne-a adus noua si copiilor lumina. Avem nevoie de acest sprijin, avem nevoie de invatatura si pe aceasta cale multumim Preafericirii Sale pentru ca a dat binecuvantare spre a se aduce tot ce e mai de folos micilor din satul nostru. La multi ani, cu putere inainte si cu spor de munca" a spus preotul paroh Severin George, de la Parohia Magula. 

"Va urez bine ati venit in Protopopiatul Urlati si va multumim ca veniti asa de des si va interesati de sanatate acestor tineri si copii din comunele Protopopiatului Urlati. Suntem bucurosi ca acesti copii au la indemana acum oameni care sa-i sprijine si sa-i ajute, sa-i invete cat de bine e sa fii sanatos, atat trupeste, cat si duhovniceste. Pentru aceasta vrem sa multumim si Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru ca in colaborare cu Ministerul Sanatatii a reusit sa aduca mangaieri, atat duhovnicesti cat si trupesti celor mai mici, dar nu numai, acesti copii mergand in familiile lor vor transmite parintilor lor cat de importanta este sanatatea pentru viata de zi cu zi. Ne bucuram din suflet ca ati venit si va mai asteptam cu drag, ori de cate ori veti putea si veti avea posibilitatea", a concluzionat preotul Tanase Petroni, secretar la Protoieria Urlati.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

 

Localizare: 

Geolocation is 44.933333, 26.299999999999955