Publicat: 20 Decembrie, 2017 - 15:00
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au derulat, miercuri, o nouă ediţie a campaniei "Preventie si Educatie pentru Sanatate", în comuna Mozăceni, din judeţul Argeş. Voluntarii implicaţi în aceast proiect şi-au respectat promisiunea şi au ajuns şi în judeţul Argeş, înainte de încheierea anului, unde au fost foarte frumos primiţi de către 203 elevi de la şcolile gimnaziale Babaroaga şi Mişei.

 

 

Prezentările, de astăzi, au fost suţinute de către un medic psihiatru, un medic stomatolog şi un nutriţionist, iar temele atinse au fost fenomenul de bullying, igiena orală, corporală şi elemente de nutriţie. La finalul sesiunii de comunicări, elevii au primit din partea voluntarilor produse de igienă şi multe dulciuri.

 

 

Claudia Buduna, medic specialist, Stomatologie Generala, a declarat:"Suntem pentru prima data cu Campania de Preventie si Educatie pentru sanatate in judetul Arges.Deoarece consumul de pasta de dinti este redus in mediul rural, le-am vorbit copiilor despre periajul corect, despre mijloacele auxiliare periajului, despre faptul ca trebuie sa mearga la stomatolog de 2 ori pe an chiar daca nu au nimic, nu ii doare, exista posibilitatea ca stomatologul sa gaseasca cariutele despre care ei nu stiu. Copiii au fost receptivi, deja stiau cateva notiuni iar la sfarsit le-am oferit periute, paste de dinti si orare".

 

În acelaşi context, Cristina Enescu, psihoterapeut a punctat: "Astazi am vorbit despre violenta, despre ce inseamna agresivitate si violenta, despre agresivitatea verbala, despre violenta verbala si despre cea fizica. Am fost placut impresionata despre cat de multe cunosteau copiii de aici din acest sat. Se vede ca prezenta unui psiholog in scoala este foarte importanta si foarte buna pentru ca ei aveau deja foarte multe notiuni pe aceasta tema, ceea ce a facut sa fie mult mai usor. Daca sunt victime ale unor fenomene de agresiune in scoala, primul lucru care trebuie facut este sa vorbeasca cu profesorii atata timp cat agresiunea vine din partea colegilor. Impreuna cu profesorii pot face un plan pentru a diminua acest fenomen de bullying, de agresiune intre colegi. Acest fenomen are implicatii multe in diverse domenii ale vietii copilului, putand duce chiar la abandon scolar daca nu se simte bine primit si daca mediul este neplacut si il simte agresiv, poate sa nu isi faca relatii cu colegii daca acestia il resping, de aceea cadrele didactice sunt esentiale si psihologul scolar pentru a asigura un cadru cat mai prielnic si mai bun pentru toti copiii".

Copiii au fost încântaţi de vizita specialiştilor-voluntari şi au fost tot timpul activi, adresând numeroase întrebări invitaţilor.

 

"Campania a fost foarte utila pentru ca igiena este importanta pentru om pentru a trai sanatos si curat. A fost o activitate frumoasa, ne place cand vin medici, dentisti in scoala si ne prezinta lucruri interesante", a spus eleva Alina. 

 

 

"Aveam destule informatii despre fenomenul de bullying, insa azi am invatat lucruri noi despre periajul dintilor, nu stiam ca trebuie spalati si pe interior", a adăugat coleg său, Andrei.

 

"Activitatea de astazi s-a desfasurat in conditii foarte bune, va multumim ca v-ati gandit sa veniti si in localitatea noastra Mozaceni. Copiii au avut foarte multe de invatat de la toti medicii prezenti, va mai asteptam in comuna noastra. Alaturi de mine este si doamna primar Duna Liana Corina care saluta aceasta initiativa", a subliniat prof. inginer Dinta Eleonora, directorul Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu Mozaceni. 

 

În asentimentul acesteia a fost şi Mihaela Barbulescu, directorul Coordonator Scoala Gimnaziala nr.2 Mozaceni, judeţul Arges: "Activitatea de azi a fost una oportuna, a fost la locul si la momentul potrivit deoarece micii nostrii elevi chiar daca invata in familie si in cadrul scolii despre un stil de viata sanatos, au fost receptivi la ceea ce au invatat de la specialistii dumneavoastra si sunt convinsa ca aceste informatii le vor directiona pasii pe viitor. Aceste campanii sunt foarte utile pentru ca in societatea actuala, copiii de la varsta foarte frageda sunt inclinati spre a consuma alimente nesanatoase, spre a sta mult in fata calculatorului, a utiliza aparatura si tehnologia de ultima generatie, ei uitand sa abordeze alimente sanatoase, sa faca miscare si sa se directioneze catre un stil de viata sanatos".

 

Ca de fiecare dată, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au avut susţinerea preoţilor din zona vizitată.
Parintele Dobrin Florin, Co-slujitor Parohia Mozacenii de Sus, comuna Mozaceni, a arătat: "Suntem foarte multumiti sufleteste ca azi s-a desfasurat aceasta campanie in comuna Mozaceni din Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, activitate benefica pentru locuitorii acestei comune si pentru urmasii lor in vederea preventiei pentru sanatate. Promovarea ideilor despre cum sa ne hranim, cum sa ne ingrijim fizic, sufleteste si psihic, notiuni despre prevenirea violentei in scoli au fost binevenite. Vreau sa transmit pe aceasta cale multe binecuvantari".

 

Totodată, parintele Andrei Diaconescu, consilier Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, a adăugat: "Suntem bucurosi ca astazi am avut oaspeti de seama, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Noi ca si gazde impreuna cu cadrele didactice si copiii, azi am simtit bucurie ca oamenii au venit cu gand bun si ca o completare la ceea ce noi deja descoperim in cadrul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, programul “Zambete luminoase” in care abordam latura aceasta de preventie medicala si igiena orala. Iata ca noi, astazi, impreuna lucratorii in ograda  Mantuitorului Isus Hristos in zi mare de post aducand bucurie copiilor. Copiii sunt foarte receptivi, foarte iubitori de a primi informatie noua, sunt cunoscatori in multe din cele prezentate, insa niciodata nimic nu e de prisos si faptul ca in fata lor au venit oameni de diferite specializari care le-au prezentat celor de folos lor pentru a trai in obste, ceea ce este minunat. Suntem deschisi la colaborare si bucuria noastra este deplina, am vazut zambetele acestor copii si bucuria de a primi daruri cat si informatiile atat de necesare".

 

"Astazi, am desfasurat editia cu nr. 42 a Campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate". Ne-am aflat pentru prima oara in judetul Arges, in comuna Mozaceni. A fost o activitate foarte reusita, copiii au fost foarte incantati, foarte receptivi la sfaturile date de catre medici, au pus foarte multe intrebari. Cred ca a fost o activitate foarte utila pentru acestia, ne-am multumit pentru aceasta activitate si cu siguranta vom reveni in aceasta localitate, mai ales ca ni s-a solicitat sa venim si cu o prezentare a campaniei “Ramaneti in scoala” destinata prevenirii abandonului scolar. Este ultima editie a Campaniei de Preventie si Educatie pentru sanatate din acest an. A fost un an fructuos si daca la inceputul anului spuneam ca ne gandeam la 6000 de beneficiari, am ajuns la 10000 de beneficiari, am mers in foarte multe judete din tara. Campania s-a extins destul de mult, am primit foarte multe solicitari, aveam chiar si acum multe solicitari neonorate la care vom ajunge in 2018, fiind o campanie foarte necesara si utila mai ales pentru copiii din scoala gimnaziala. Stim foarte bine ca, din pacate, fenomenul de bullying a inceput sa se extinda din ce in ce mai mult. De asemenea, in campania „Sanatate pentru sate” am intalnit multe situatii in care copiii aveau igiena orala precara sau nu aveau periuta si pasta de dinti. Astazi, le-am oferit tuturor copiilor pasta de dinti si periuta oferite de catre sponsorul campaniei, Carrefour Romania. La activitatea de astazi au participat 4 medici cu diferite specializari, respectiv un stomatolog, un nutritionist, un psiholog, dar si un medic care a prezentat notiuni despre postura si igiena generala", a concluzionat Danut Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Este ultima ediţie a campaniei "Preventie si Educatie pentru Sanatate" din acest an. Mai sunt multe solicitări din teritoriu, dar voluntarii promit să le onoreze în anul următor. De altfel, voluntarii primesc invitaţii, atât din zonele unde au mai fost pentru a reveni, cât şi de la alte persoane care au aflat de proiectele derulate de către Patriarhia Română şi le apreciază. Campania "Preventie si Educatie pentru Sanatate" se derulează sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

 

Localizare: 

Geolocation is 44.5558494, 25.180012300000044

Tag-uri Nume: