Publicat: 16 August, 2019 - 11:57
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au revenit miercuri, 14 august, in localitatea Tomsani, din judetul Prahova, unde au desfasurat o noua activitate de "Preventie si educatie pentru sanatate". La aceasta editie, voluntarii i-au invatat pe cei circa 100 de participanti din satele Magula si Loloiasca cum sa acorde primul ajutor in situatii de urgenta, în caz de traumatisme ale aparatului locomotor, hemoragii, lipotimie, in caz de înec, dar și în cazul persoanelor cu stop cardio respirator.

Danut Pruna, voluntarul Coordonator de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "La aceasta activitate au participat foarte multi copii care si-au dedicat o zi din vacanta lor pentru ca stiu cat de important este sa vii in sprijinul aproapelui. Copiii au fost foarte entuziasmati de cele prezentate de catre medicul specialist de astazi. Au pus foarte multe intrebari legate de acest subiect si bineinteles ca au plecat acasa cu foarte multe cunostinte despre cum sa acorde primul ajutor in caz de fractura, de inec si in caz de alte situatii ce apar involuntar in comunitatile rurale unde timpul de asteptare pentru ajungerea echipajului medical este mult mai mare. Noi urmarim prin aceasta activitate ca cei din preajma unei potentiale victime sa aiba cunostintele de baza pentru a acorda primul ajutor. Scopul este mentinerea functiilor vitale pana la sosirea ambulantei. Neavand informatiile de baza, exista riscul sa facem mai mult rau celui ranit in loc sa il ajutam".

Florin Pelin, primarul Comunei Tomsani, a subliniat: "O activitate buna, o activitate care e necesara atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Ne bucuram deoarece colaborarea noastra cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului este foarte buna. Cei de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului sunt intotdeauna receptivi la nevoile comunitatilor locale".

"M-am bucurat sa fiu prezenta la activitatile din comuna noastra si au fost foarte interesante unele exercitii de prim ajutor. Mi-a placut ca am putut sa fac chiar eu un masaj cardiac", a spus o eleva. "Vreau sa ajut daca se intampla ceva, chiar daca nu am curaj", a adaugat o eleva. 

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.Din august 2016, pana in prezent, de cele 64 de activitati ale campaniei de "Preventie si educatie pentru sanatate" au beneficiat aproapre 15000 de persoane.