Publicat: 20 Septembrie, 2019 - 12:00
Share

18 copii din comuna ilfoveana Nuci au vizitat pentru prima data Muzeul National al Aviatiei Romane, la invitatia voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. In cele doua cladiri de tip hangar ale muzeului si la expozitia in aer liber, copiii au admirat inventiile celor trei pionieri pa care Romania i-a dat lumii: Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henry Coanda. Actiunea face parte din programul “Ramaneti in scoala”.

"Pe mine m-a impresionat totul aici! Am cateva cunostinte, ca ma mai uit la emisiuni cu avioane, cel mai mult imi plac cele care transporta oameni", a spus un baietel.

"Imi doresc sa fiu pilot de avion, sa lucrez in armata, ma pregatesc, invat la scoala", a daugat un alt copil.

Copiii sunt elevi in clasele 1-8 la Scoala Gimnaziala nr.1 din comuna Nuci, judetul Ilfov. La finalul vizitei, acestia au primit din partea voluntarilor un echipament sportiv complet, produse alimentare bio si iconite.

Catalina Neagu, Director la Scoala Gimnaziala nr.1 comuna Nuci, judetul Ilfov, a declarat: "Acestia sunt copii care provin din medii dezavantajate care nu au posibilitati financiare sa mearga in excursii si vizita lor la muzeu este binevenita". Vizita la muzeu a fost organizata prin colaborarea dintre voluntarii de la Paraclisul Catedralei Matuirii Neamului, Statul Major al Fortelor Aeriene si Muzeul National al Aviatiei Romane.

Madalina Patilea, Seful compartimentului Relatii Publice de la Muzeul National al Aviatiei Romane, a afirmat: "De fiecare data suntem bucurosi sa ii primim pe copii in randul nostru, ei ne vad ca pe o poveste, in primul rand, apoi ca pe o pasiune pe care si-o aleg pentru viitor, ceea ce ne bucura foarte mult este faptul ca ei sunt foarte incantati sa descopere tot ceea ce avem noi in muzeu, mai ales ca avioanele sunt o atractie pentru toata lumea".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a specificat: "Saptamana trecuta am fost la acesti 18 copii cu ghiozdane si rechizite. De aceasta data, i-am adus in Bucuresti unde au vizitat Muzeul National al Aviatiei si au aflat foarte multe lucruri pe care nu le stiau. Toti copiii au vazut pentru prima data un avion de aproape, au putut sa atinga un avion, au putut sa vada ce inseanmna sa fii pilot si ce inseamna sa fii rachetist, avand in vedere ca astazi este si Ziua Artileriei si Rachetelor Antiaeriene. Sunt lucruri care poate pe viitor ii vor motiva sa adere catre o cariera militara. De altfel, oferta educationala a Statului Major al Fortelor Aeriene este vasta si toate aceste institutii ii asteapta pe elevi cu bratele deschise, ei fiind copii care, desi nu au aceste posibilitati materiale, au capacitate intelectuala foarte buna si merita sa fie sprijiniti".

Preotul Paroh Gheorghe Nuta Popescu, de la Parohia Nuci, judetul Ilfov, a concluzionat: "Se fac eforturi din partea scolii, a Primariei, a bisericii pentru ca acesti copii sa mearga cu totii la scoli, sa nu abandoneze studiile si atunci periodic, impreuna cu voluntarii, atat parohia, cat si cu ceilalti factori din comuna, incercam sa ii ajutam cu cele materiale, in special".

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.