Publicat: 15 Noiembrie, 2019 - 12:59
Share

Aproximativ 10% din 8.425 de persoane testate de către medicii-voluntari de la Paraclis Catedralei Mântuirii Neamului, în cadrul campaniei „Sănătate Pentru Sate”, au fost diagnosticate cu diabet zaharat. De asemenea, 12% dintre cei cărora li s-a măsurat glicemia au avut valori crescute ale acesteia.  Importanța acțiunilor de depistarea a diabetului a fost evidențiată de către dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. 

"Este nevoie de o depistare precoce a diabetului pentru că sunt foarte multe persoane care nu știu că au dreptul prin medicul de familie, o dată pe an, la bilanțul anual, adică la un set complet de analize uzuale. Din cauza acestor factori a crescut și numărul de diabetici. Este îngrijorător că acei pacienți care nu sunt depistați pot ajunge în stadii destul de avansate la medicul diabetolog, complicând foarte mult și tratamentul, și stilul lui de viață. De aceea, aceste campanii de depistare precoce a diabetului în România sunt ca o mină de aur pentru diabetologie, pentru că, în momentul în care reușim să depistăm un pacient diabetic, reducem enorm costurile de sănătate aferente acestor pacienți care sunt mari consumatori în tot ceea ce înseamnă bugetul alocat sănătății", a spus dr. Simona Carniciu.

Campania se desfășoară în baza unui Protocolul încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, în data de 09 septembrie 2015, și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar, având drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural.

"Am venit, în special, în sprijinul persoanelor din mediul rural, deoarece medicii specializaţi în diabet şi nutriţie lipsesc aici, atât în comune, dar şi în unele oraşe din mediul rural. Toate persoanele cărora li s-a stabilit diagnosticul "diabet", în cadrul campaniei „Sănătate Pentru Sate” au fost consiliate şi îndrumate corespunzător. De altfel, pentru a diminua rata de îmbolnăvire, începând cu luna august 2016, am demarat o nouă campanie, cea de "Prevenţie şi educaţie pentru sănătate", la care, de fiecare dată, a participat un medic specializat în diabet şi nutriţie, care le-a prezentat tinerilor noţiuni de bază despre alimentaţia sănătoasă, dar şi despre ce alte reguli să respecte pentru a-şi păstra sănătatea. Pentru prevenția bolilor metabolice s-au prezentat beneficiarilor măsurile igieno-dietetice necesare a fi învățate și practicate, încă de la o vârstă fragedă. Dintre acestea enumerăm: importanța diversificării alimentației pentru dezvoltarea armonioasă și prevenția carențelor; importanța respectării meselor și frecvența lor; informații despre alimentele sănătoase și cele mai puțin sănătoase; cum pot fi consumate dulciurile şi riscurile unui stil de viață nesănătos. De la inceputul campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate" si pana in prezent, peste 15.000 de persoane au beneficiat de consiliere din partea medicilor-voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Actiunile s-au desfasurat in 13 judete din tara, in Bucuresti si in Republica Moldova", a declarat coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuţ Prună.

Campania „Sănătate Pentru Sate” poate fi comparată cu o caravană medicală, a unui spital ambulant, pentru că la fiecare ediţie s-au deplasat în teritoriu aproximativ 30 de voluntari ai Catedralei Mântuirii Neamului, din care, cel puţin 20 au fost cadre medicale, iar restul personal auxiliar. Anul acesta, s-a încheiat un protocol de colaborare între Patriarhia Română şi Spitalul Witting din București, în urma căruia spitalul a sprijinit campania cu o echipă medicală şi a asigurat aparate şi teste de măsurarea glicemiei.

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.