Publicat: 28 Octombrie, 2019 - 14:01
Share

Cea mai recenta activitate desfasurata de voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului in cadrul campaniei “Sanatate pentru Sate” s-a desfasurat sambata, pentru prima data la Ghimpati, in judetul Giurgiu. Aproximativ 100 de persoane au beneficiat, cu aceasta ocazie, de examinari medicale in specializarile: gastroenterologie, oncochirurgie,  diabet si nutritie, cardiologie, medicina interna, ORL, psihiatrie pediatrica si pediatrie. La această acţiune au participat 25 de voluntari dintre care 20 de medici si asistenti medicali, care au venit in sprijinul localnicilor. 

Dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, medic specialist in chirurgie oncologica, a afirmat: "Am constatat ca multe dintre aceste persoane, desi au 70-80 de ani, nu au facut niciodata o ecografie, nu au fost niciodata la un specialist si persoane care au fost operate, nu au mai fost urmarite, nu s-au mai prezentat la medic pentru control".

Dr. Gabriela Cirica, medic specialist in medicina interna, a declarat: "Astazi, la consultatie s-au prezentat mai mult persoane in varsta care prezinta o polipatologie, de aceea, noi venind cu echipa complexa atat cardiolog, gastroenterolog, medicina interna am incercat sa oferim serviciile de consultatii si de consultanta pentru pacienti in functie de patologia lor. De obicei, sunt afectiuni cronice, mare parte sub control medical, noi am venit cu sfaturile noastre de analize care pot fi facute in viitorul apropiat pentru a consolida diagnosticul si a oferi alternative de tratament".

Dr. Carmen Zaharescu, medic cardiolog, a sustinut: "Am avut multi pacienti hipertensivi cu valori necontrolate la domiciliu, am avut o pacienta cu stenoza aortica, pacienti cu angina. Multi pacienti nu si-au mai facut un consult cardiologic de ani de zile si au ramas pe aceleasi scheme de tratament, multe dintre ele invechite si care nu mai corespundeau cu nevoile lor din momentul actual".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a conchis: "Prezenta campaniei "Sănătate pentru Sate" in Ghimpati este de bun augur, deoarece spitalul din localitate a fost desfiintat, in prezent, functionand aici doar o statie de ambulanta, fara camera de garda. Localnicii nu au acces la medici specialisti pentru investigatii amanuntite si sunt nevoiti sa se deplaseze la Bucuresti, Giurgiu sau Alexandria. De altfel, principalii beneficiari ai campaniei "Sănătate pentru Sate" sunt cei care nu au asigurari medicale, motiv pentru care ajung sa aibe mai multe probleme de sanatate nerezolvate. Astazi, printre pacientii neasigurati care au beneficiat de expertiza medicilor voluntari a fost şi o persoana la care s-au constatat probleme serioase de sanatate, medicii campaniei i-au prescris reteta, dar nu-si permite sa cumpere medicamentele. Prin urmare, o vom sprijini financiar pentru cumpararea acestora. Tin sa le multumesc medicilor voluntari care fac eforturi deosebite pentru a veni in sprijinul pacientilor. Spre exemplu: doamna dr. Tocaci Georgiana a plecat de la ora 04.00 din Pitesti pentru a ajunge cu noi in Ghimpati. Este un efort major din partea tuturor!". 

Din punct de vedere al investigatiilor, pacientii campaniei "Sănătate pentru Sate" au beneficiat de testarea glicemiei, consult EKG si ecograf. Din septembrie 2015 pana in prezent, peste 8400 de persoane au beneficiat de control medical gratuit din partea medicilor voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, in cadrul campaniei “Sanatate pentru Sate”.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

 

Tag-uri Geo: