Publicat: 19 August, 2019 - 09:40
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au desfasurat, sambata, o noua editie a Campaniei "Sanatate pentru Sate", in comuna Cornetu, din judetul Ilfov. Medici specialisti in diabet si nutritie, cardiologie, medicina interna, gastroenterologie si pediatrie au oferit consultatii gratuite celor 60 de persoane prezente. Pacientii au fost cu precadere persoane varstnice, au beneficiat de testarea glicemiei si au mai fost investigati cu un aparat EKG.

Dr.Carmen Zaharescu, medic cardiolog, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "Am avut pacienti cu multiple probleme cardiovasculare, in special, pacienti hipertensivi, cu tensiune arterială necontrolata, cu scheme de tratament pe care nu si le administrau la timp, cu fibrilatie atriala, cu dureri in piept, multiple patologii. Am intalnit multi pacienti care nu-si administrau tratamentul asa cum trebuie, o parte uitau sa-si administreze tratamentul, prezentau patologii asociate de tipul dementei, de tipul alzheimerului, altii pur si simplu neglijau problema si refuzau sa isi administreze tratamentul".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Activitatea s-a bucurat de un real succes, datorita implicarii medicului de familie de aici din localitate care le-a pus la dispozitie medicilor specialisti toate informatiile legate de starea de sanatate a pacientilor examinati. A colaborat cu echipa medicala pe parcursul desfasurarii activitatii, medicii specialisti putand astfel mai usor sa identifice problemele de sanatate ale acestora. Totodata, vreau sa lansez un apel catre apartinatorii acestor pacienti sa-i supravegheze atent pentru ca acestia sa urmeze intocmai schema de tratament asa cum a fost stabilita de catre medici. Spun asta deoarece multi dintre pacientii de astazi sufera de afectiuni de tipul dementei si incurca tratamentul". 

 

Dr.Luca Stefania, medic de familie, in comuna Cornetu, jud Ilfov, a mentionat: "O idee si o actiune deosebit de eficienta si buna pentru localnicii nostri, multi dintre ei, din pacate, nu mai reusesc sa ajunga la medicii specialisti in Bucuresti si atunci cu ajutorul medicilor din campania „Sanatate pentru Sate” reusim sa punem diagnostice, sa echilibram tratamente si sa speram ca totul va fi bine pentru sanatatea pacientilor nostri". 

Testarea glicemiei pacientilor a fost efectuata de catre o echipa medicala a Spitalului Witting.

Campania "Sănătate pentru sate" se adreseaza in special persoanelor din categorii dezavantajate social, precum sunt cei cu vârstă înaintată, statut de neasigurat la CNAS, persoane cu dizabilități, nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice. 8325 de persoane au beneficiat de servicii de asistenţă medicală primară oferite de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul celor 67 de ediţii derulate pana in prezent. Obiectivul asumat de medicii voluntari implicati în proiectul caritabil este de a depista la populaţie bolile cu risc endemo-epidemic şi bolile cronice, care se constituie ca prime cauze de deces, în țara noastră.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

 

Tag-uri Geo: