Publicat: 15 Octombrie, 2018 - 17:37

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat, joi, în comuna Mozăceni din judeţul Argeş ediţia cu numărul 55 a Campaniei „Sănătate pentru Sate”. În cadrul acestei Campanii, voluntarii au oferit pentru prima dată servicii medicale locuitorilor din această comună, constând în efectuarea de analize de sânge categoriilor sociale defavorizate, în special persoanelor neasigurate. Initiativa voluntarilor a avut parte de sustinerea preotilor si a  oficialitatilor locale si de suportul echipei medicale a clinicii Polimed si a companiei Medist. 

Danut Pruna, Coordonatorul voluntarilor, a declarat: "Suntem pentru prima data in judetul Arges cu aceasta activitate. Am raspuns solicitarii preotilor din Mozaceni. De altfel, in Mozaceni am mai fost cu campania de “ Preventie si educatie pentru sanatate” cand ne-am adresat copiilor de aici, iar acum am revenit cu aceasta campanie care vine in sprijinul intregii comunitati. Astazi s-au recoltat analize medicale pentru aproximativ 80 de persoane, majoritatea neasigurate, cu dizabilitati, persoane care nu au ocazia sa se deplaseze catre prima unitate spitaliceasca, cazuri sociale. A doua etapa a acestei editii continua sambata cand vom primi rezultatelele analizelor medicale recoltate astazi cu sprijinul clinicii medicale Polimed si Medist. Atunci vom reveni cu o echipa mixta de medici, pana acum fiind confirmate urmatoarele specializari: medicina interna, cardiologie, neurologie, recuperare medicala, ortopedie, gastroenterologie, diabet si nutritie, dermatologie, psihiatrie si psihologie. De asemenea, toti cei prezenti vor beneficia de investigatii ecograf si EKG".

Liliana Fluerariu, directorul general al Centrului Medical Polimed, a specificat: "Am venit astazi cu binecuvantarea lui Dumnezeu si cu nadajdea ca vom aduce o mica particica din priceperea noastra oamenilor care sunt in principiu defavorizatii localitatii Mozaceni. Cu sprijinul Patriarhiei Romane, cu sprijinul Primariei, cu sprijinul Parintilor din localitate ne-am alaturat Campaniei “ Sanatate pentru Sate” si priceperea noastra, de aceasta data, s-a canalizat catre analize medicale de laborator. Am grupat analizele medicale de laborator pentru femei si pentru barbati si pentru copii, le-am grupat astfel incat sa acoperim o cat mai mare plaja de investigatii medicale bazandu-ne pe o experienta vasta anterioara. Astfel ca, am explorat functia hepatica, functia renala, barbatilor le-am facut un test PSA, un marker de cancer de prostata, femeilor le-am facut testul TSH, unul din hormonii tiroidieni cu extrem de mare implicare in functionalitatea normala a oricarui organism uman.Copiilor le-am facut o surpriza prin faptul ca pe langa fier, calciu, hemograma , le-am facut si grupa de sange si RH-ul si toti si-au frecat mainile de bucurie , ca pe langa ciocalitica primita , vor sti care e grupa lor de  sange. Ne-am straduit sa facem lucrurile sa mearga, o particica mica din priceperea noastra alaturi de efortul pe care il fac voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, iar comunitatea de aici ne-a rasplatit intru totul asteptarile, au fost oameni buni, oameni cooperanti, oameni curati, oameni buni. Am raspuns Patriarhie Romane, ne-am alaturat proiectului “Sanatate pentru sate” si speram sa ni se dea posibilitatea sa mergem mai departe si sa multumim lui Dumnezeu ca ne pricepem sa facem lucrurile acestea".

Cristina Crăciun, director economic Medist, a declarat: „Ne-am implicat cu resursele şi priceperea noastră în acţiunile voluntarilor antrenaţi în acest proiect, ajutând la efectuarea de analize medicale de laborator si ecografii pentru serii de cca 100 de români”.

Duna Liana Corina, primar Comuna Mozaceni, Judetul Arges, a sustinut: ”Salutam prezenta in mijlocul nostru al acestei campanii, “Sanatate pentru sate”, un parteneriat intre Patriarhia Romana si Ministerul Sanatatii. Noi avem in cadrul localitatii Sfinti Parinti, preoti care se ingrijesc de sufletul cetatenilor nostril, insa , datorita posibilitatilor materiale reduse, cetatenii nostril au nevoie si de doctorii trupesti pentru ca sunt cetateni care de ani de zile, unii , chiar niciodata nu au facut analize  medicale.Noi ne-am axat in aceasta campanie pe persoanele neasigurate, persoanele cu posibilitati materiale foarte reduse , cazuri sociale, persoane cu dizabilitati , cu boli cornice. Nu putem decat sa ne bucuram sis a va felicitam pentru aceasta initiative, suntem extrem de satisfacuti din punct de vedere sufletesc ca am reusit sa oferim cetatenilor nostril cu posibilitati materiale mai reduse o sansa la a preveni si isi trata anumite boli trupesti. Lumea este din ce in ce mai saraca, sunt sate care se afla la o foarte mare departare de orase, oamenilor le este din ce in ce mai greu sa isi faca un set de analize primare si nu putem decat sa felicitam voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului si le uram ca Dumnezeu sa le dea putere de munca, sanatate si cat mai multe astfel de campanii in satele noastre”.

 

Parintele Dobrin Florin, Parohia Mozaceni, Arges, a punctat: ”Aceasta initiativa ca si cea anterioara, “Campania de preventie si educatie pentru sanatate” este una benefica pentru aceasta localitate pentru ca sunt oameni in varsta de 70-80 de ani fara posibilitati financiare, orasele fiind departe. Aceasta campanie este foarte benefica si utila pentru toata lumea”.

”Este foarte bine ca au venit acesti oameni si le multumim. Suntem departe de oras si nu avem conditii sa ne ducem. Eu, una, daca ma duce cineva, bine, daca nu, eu nu plec de acasa”, a declarat o pacientă.

”Este foarte buna initiativa Patriarhie Romane. Eu sunt neasigurata si am diabet, ar fi bine sa veniti mereu asa”, a daugat o alta pacienta.
O altă beneficiara a specificat: ”Este bine ca ati venit ca e departe pentru noi sa facem analize la orasa. Eu nu am fost sa fac analize de vreo cinci ani”.

 

Până în prezent, 7500 de persoane din județele Ilfov, Prahova şi Argeş au beneficiat de serviciile medicale oferite prin Campania Sănătate pentru Sate.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.