Publicat: 11 Februarie, 2019 - 00:03

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au desfasurat sambata, in localitatea Budesti, din judetul Calarasi, a doua etapa din cadrul unei noi actiuni a campaniei “Sanatate pentru Sate”. Voluntarii se afla pentru a doua oara aici, dupa ce la sfarsitul lunii decembrie cu sprijinul Centrului Medical Polimed si a companiei Medist, au oferit localnicilor neasigurati analize de sange gratuite.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a spus: "De data aceasta, am revenit cu medici specialisti, am continuat investigatiile avand aici si un aparat EKG, dar si un ecograf. Am avut foarte multi specialisti, astazi a fost prezent un medic urolog, un cardiolog, un medic de medicina interna, medic diabet si nutritie, un stomatolog, un psiholog si multe alte specialitati care au venit in sprijinul acestei comunitati, o comunitate privata de serviciile medicale din cauza faptului ca acum 7-8 ani de zile, spitalul de aici a fost desfiintat, pacientii fiind nevoiti sa se deplaseze catre un medic specialist la o distanta de 40 km catre Oltenita sau Bucuresti. Aceasta activitate a fost foarte utila din acest punct de vedere ca am venit in sprijinul pacientilor aflati la distante destul de mari, chiar si de centrul orasului. De altfel, cei din localitatea Aprozi, localitatea aflata la marginea orasului, se deplaseaza 4-5km ca sa ajunga pana la primul punct medical".

Dr. Camelia Diaconu, medic cardiolog, a afirmat: "Activitatea de astazi este ca de fiecare data foarte bine organizata, oamenii s-au prezentat la diverse consulturi medicale in functie de patologia fiecaruia. Bineinteles ca de fiecare data, foarte multi bolnavi cu afectiuni cardiovasculare, multi dintre ei cu hipertensiune arteriala, dar si cu forme mai severe de boli cardiace cum ar fi insufiecienta cardiaca. Multi pacienti cu scheme de tratament nereevaluate de foarte multi ani de zile, dozele medicamentelor insuficiente si foarte multi pacienti varstnici cu probleme, cu comobirditati numeroase asociate". 

Dr. Simona Carniciu, medic diabet si nutritie, a mentionat: "Cateva cazuri de obezitate care au necesitat interventii datorita riscului de a dezvolta diabet zaharat impreuna cu alti factori de risc si din punct de vedere nutritional avand in vedere ca suntem aproape de Bucuresti este aceeasi problema, se mananca destul de mult, se mananca necalitativ".

Dr. Camelia Sarateanu, medic specialist gastroenterolog, a declarat: "Acesti pacienti isi neglijeaza starea de sanatate, chiar daca sunt intr-un oras, nu au mai ajuns la un specialist de foarte multa vreme, am inteles ca acest spital nu functioneaza de 7-8 ani. Deci, accesul este greoi! Sunt deschisi, vor sa primeasca aceste indicatii de la toti colegii mei si sunt bucurosi ca am venit printre dumnealor".

Preot Paroh Ciprian Banu, de la Parohia Aprozi, a conchis: "Aceasta activitate a fost una foarte eficienta pentru credinciosii nostrii, atat pentru cei din Budesti, cat mai ales pentru cei din Aprozi, oamenii acestia fiind nevoiti sa faca un control de specialitate la Bucuresti sau Oltenita, orase aflate la 30-40 km. Cei care s-au prezentat astazi la consultul medical au fost foarte incantati".

Campania “Sanatate pentru sate” are pana in present 8000 de beneficiari din judetele Ilfov, Prahova, Maramures, Arges si Calarasi.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.