15 august 2022

Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe.” – la Sibiu

Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un donator în moarte cerebrală poate salva 6 vieţi şi îmbunătăţi calitatea vieţii la mult mai mulţi pacienţi. Astfel de la donatorul în moarte cerebrală se pot preleva: inimă, plămâni, ficat, rinichi, pancreas, intestin, cornee, os, tendon, piele, vase de sânge, articulaţii.

În România există legislaţie în domeniul donării de organe în scop terapeutic (L 95/2005, Titlul VI) şi de asemenea, pentru comunicarea deciziei de accept sau refuz al donării manifestată în timpul vieţii de către orice persoană majoră şi cu discernământ (Ordinul nr. 1.158 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi Celule – RND).

Aţi auzit, poate, de „insuficienţă funcţională de organ vital (inimă, plămân, ficat, rinichi), fază terminală”. Evoluţia ştiinţei medicale a făcut ca astfel de insuficienţe să poată fi „compensate funcţional” fie prin folosirea unor aparate extracorporale de mari dimensiuni, fie printr-o metodă intracorporală, apropiată de „situaţia nativă”. Situaţia din urmă se referă la transplantul de organ vital, care se realizează cu organe prelevate de la donator în moarte cerebrală. (În cazul rinichiului şi ficatului, aceste organe se pot preleva total, respectiv parţial, ŞI de la donator viu, fără a afecta sănătatea şi calitatea vieţii donatorului.)

Echipa Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) formată din 14 voluntari – beneficiari ai unui transplant, pacienţi în program de hemodializă, donatori – continuă campania „Spune DA! Susţine donarea de organe.”, campanie de informare a populaţiei cu privire la donarea de organe în scop terapeutic, în oraşul Sibiu.

Obiectivul principal al campaniei este acela de a transmite informaţii medicale şi legale, corecte, cu privire la donarea de organe în scop terapeutic, aşa încât cetăţeanul să poată lua o decizie informată cu privire la acceptul sau refuzul donării.

Ne dorim ca informaţia transmisă publicului să fie diseminată în continuare prin discuţii cu membrii de familie şi cu anturajul lărgit.

Pentru ca informaţia să ajungă la public, echipa de campanie se întâlneşte:

– cu presa azi, 29 iulie, ora 10 la sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Sibiu;

– cu cetăţenii în zilele de 29 şi 30 iulie, în intervalul orar 15 – 22 în perimetrul b-dul Mihai Viteazu – Piaţa Unirii.

Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a iniţiat şi susţine această campanie încă din 2014, mergând în fiecare an în diferite localităţi. ATR este un ONG care a fost fondat în 1996 şi care s-a construit în ultimii 26 de ani de către pacienţi care TRĂIESC datorită generozităţii unui Donator (viu sau în moarte cerebrală) şi pacienţi care au nevoie de un transplant pentru a … mai TRĂI un pic.

Potrivit statisticii, pe listele de aşteptare pentru un transplant sunt peste 3700 de pacienţi, din care cca 3000 au nevoie de un transplant renal.

sursa foto Pixabay