25 iunie 2022

Campania umanitară „Din dragoste pentru ucraineni”, în plină desfăşurare în Eparhia Alba Iulia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ACTUALIZARE: Campania umanitară „Din dragoste pentru ucraineni”, în plină desfăşurare în Eparhia Alba Iulia.

Răspunzând apelului umanitar lansat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, numeroase comunităţi parohiale din cuprinsul judeţelor Alba şi Mureş se alătură spre a oferi sprijin refugiaţilor ucraineni care sosesc în aceste zile în România.

În săptămâna 3-10 martie au fost organizate 7 transporturi umanitare în valoare de 280.000 lei, au fost cazate 153 de persoane refugiate în spaţiile identificate prin reţeaua eparhială, iar sumele colectate pentru ajutorarea refugiaţilor a ajuns la 220.000 lei.

10 martie: Din sumele colectate, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a direcţionat 100.000 de lei către Federaţia Filantropia, pentru organizarea unui transport umanitar în Republica Moldova pentru ajutorarea refugiaţilor din Odesa. Au fost achiziţionate alimente neperisabile şi materiale igienico-sanitare.

Cinci comunităţi parohiale din protopopiatul Luduş: Parohiile Luduş III, Iernut II, Sângeru, Cipăieni, Sălcud au colectat alimente şi bunuri în valoare de 11.500 lei. În protopopiatul Reghin au fost strânse produse de igienă pentru copii şi medicamente în valoare de 5.000 lei, şi se oferă masă caldă pentru 45 de refugiaţi. În parohia Sângeorgiu de Pădure, protopopiatul Târgu-Mureş, au fost colectate produse în valoare de 8.000 lei, care au fost ulterior transportate la vama Siret de către părintele Iacob Raul.

Protopopiatul Sighişoara, împreună cu alţi colaboratori, a colectat alimente neperisabile, îmbrăcăminte şi produse de igienă, care au fost transportate prin intermediul a două microbuze la sediul organizaţiei Crucea Roşie Română – Filiala Mureş.

9 martie: Parohia Biia (jud. Alba) a predat la sediul protopopiatului Blaj o colecta cu alimente neperisabile, în valoare de 2.500 lei. De asemenea, tot în această parohie au fost strânse articole de îmbrăcăminte (aprox. 600 kg), care vor fi transportate la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava, unde sunt cazate mai multe persoane de cetăţenie ucraineană.

Parohiile Cergău Mare şi Cergău Mic au colectat alimente şi materiale igienico-sanitare în valoare de 50.000 lei. Acestei acţiuni i s-au alăturat Primăria comunei Cergău şi Secţia de Poliţie din localitate. Ulterior, produsele strânse au fost transportate la vama Siret. Tot în aceste zile, credincioşii parohiei „Sfânta Treime” din Abrud au colectat alimente, îmbrăcăminte şi produse de îngrijire personală în valoare de 3.600 lei, acestea fiind sortate şi pregătite pentru a fi oferite refugiaţilor ucraineni.

8 Martie: În protopopiatul Alba Iulia a fost colectată suma de 22.850 lei, în timp ce în protopopiatul Blaj a fost strânsă în ultimele zile suma de 19.650 lei. De asemenea, în parohia Luduş III, păstorită de către părintele Ilie Dăian, au fost colectate alimente neperisabile şi produse de igienă în valoare de 2.500 lei, în timp ce în protopopiatul Târnăveni se află în desfăşurare o nouă colectă umanitară. După încheierea acţiunii, produsele va fi transportate la unul dintre punctele de frontieră cu Ucraina.

7 Martie: În protopopiatul Reghin, parohiile Vătava, Dumbrava, „Sf. Constantin şi Elena” Reghin, Râpa de Jos, Gledin (jud. Bistriţa-Năsăud) au adus la sediul protoieriei medicamente, alimente neperisabile, produse de papetărie, perne, pături şi lenjerii în valoare de 7.500 lei. Ulterior, acestea au fost transportate la Centrul de tineret din localitatea Agafton (jud. Botoşani), unde funcţionează o tabără pentru refugiaţii ucraineni.

De asemenea, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureş, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureş, a organizat un transport umanitar la vama Halmeu în valoare de 40.000 lei, la punctul de colectare organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului în staţia CFR din localitate. Un nou transport destinat emigranţilor ucraineni este pregătit pentru data de 11 martie.
4 Martie: În protopopiatul Aiud s-au colectat 3 tone de produse alimentare din parohiile Ocna Mureş IV, Războieni, Aiudul de Sus, Aiud II, Micoşlaca, Unirea I, Poiana Aiudului şi Gârbova de Jos, precum şi suma de 11500 lei, iar de la parohia Livezile, părintele Ţârău Răzvan a pornit cu un un transport umanitar spre vama Siret.

Tot la vama Siret a ajuns un alt transport umanitar al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Târgu Mureş şi al Protopopiatului Târgu Mureş, cu 3 tone de alimente, produse igienice şi haine groase. Transportul a fost însoţit de părintele Mihai Dumitrescu, inspector social şi părintele Cristian Gâdea, preot de caritate la Spitalul Clinic Judeţean Mureş

Venind în sprijinul refugiaţilor ucraineni, reprezentanţii Grupului civic de iniţiativă „Ajutor pentru Ucraina – Mureş” şi ai Ligii Studenţilor „UMFST” din Târgu-Mureş, împreună cu membrii comunităţii parohiei Târgu-Mureş VII, sector 2, au organizat o colectă de alimente şi îmbrăcăminte, care au fost ulterior expediate cu două autocare spre sediul Primăriei oraşului Cernăuţi (Ucraina), precum şi la Mănăstirea Bănceni (Herţa, Ucraina), unde sunt adăpostiţi peste 200 de copii orfani.

Tot în cursul zilei de vineri, la sediul protopopiatului Aiud, au fost colectate produsele strânse în ultimele zile în parohiile Aiud II, Aiudul de Sus, Ocna Mureş IV, Unirea I, Războieni, Gârbova de Jos, Ciumbrud, Micoşlaca şi Poiana Aiudului. Greutatea tuturor produselor depăşeşte două tone. În parohia Târnăveni II a fost colectată o cantitate însemnată de produse alimentare neperisabile, pături, pilote, îmbrăcăminte şi produse de igienă în valoare de 90.000 lei. Bunurile au fost trimise recent la vama Sighet (jud. Maramureş) prin intermediul unui autotren.

3 Martie: Părintele Cristian Motora, preot al parohiei Câmpeni Vale, a fost prezent la vama Siret (jud. Suceava). Pe această cale, s-a întâlnit cu o parte din refugiaţii ucraineni care au intrat pe teritoriul României, oferindu-le produsele colectate în ultimele zile în sânul comunităţii pe care o păstoreşte: alimente neperisabile, îmbrăcăminte şi produse de igienă, în valoare de aproximativ 33.000 lei.

De asemenea, în parohia Luduş – Gheja, păstorită de către părintele Valer Moldovan, au fost colectate alimente neperisabile şi produse de igienă în valoare de 7.500 lei. De asemenea, drept credincioşii din parohia Aţintiş, coordonaţi de părintele Sergiu Iacob, au strâns alimente, produse de igienă şi pături în valoare de 4.000 lei. În parohia Şăuşa cu filia Sânmărghita, păstorită de către părintele Adrian Maior, au fost colectate alimente neperisabile şi haine groase în valoare de 2.000 lei, iar în parohia Şăulia de Câmpie s-au strâns alimente în valoare de 1.100 lei, precum şi suma de 2.000 lei.

Campaniei „Din dragoste pentru Ucraineni” i s-au alăturat şi credincioşii parohiei Draşov, păstoriţi de către părintele Mihail Berindei. Aceştia au colectat haine şi alimente în valoare de 4.650 lei, transportate ulterior la sediul protopopiatului Sebeş. Totodată, în parohia Dătăşeni (jud. Mureş), păstorită de către părintele Florin Chirilă, au fost strânse alimente neperisabile, pături şi jucării în valoare de 2.000 lei, care au fost plasate la centrul de colectare al protopopiatului Luduş.

Cei care doresc să se alăture campaniei „Din dragoste pentru ucraineni” o pot face prin donaţii la bisericile parohiale sau în contul RO35 RNCB 0003 0377 8639 0001, cont deschis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia