Publicat: 16 Martie, 2017 - 11:37

Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Asociația de pacienți ASCID1 în parteneriat cu Societatea Română de Penumologie lansează vineri, 17 martie 2017, campania de conștientizare privind combaterea somnolenței la volan prin respectarea regulilor condusului defensiv și depistarea eventualelor patologii ale somnului.
Sub sloganul ”Siguranța pe drum începe după un somn bun”, campania se adresează tuturor șoferilor profesioniști și neprofesioniști și are ca scop informarea și educarea privind cauzele, consecințele și metodele de combatere a somnolenței la volan.
Adresa oficială a campaniei este www.stopsomnolenta.ro, website care oferă recomandări ale specialiștilor privind igiena somnului și condusul preventiv, chestionare de evaluare, interviuri cu specialiști, articole medicale.
Inițiatorii și partenerii oficiali ai campaniei sunt: ASCID, cu Sectiunea de Somnologie si VNI2 a SRP3, Academia Titi Aur, Asociația Siguranța Auto, SRMM4 ,Fundația Carl Von Linde.
Peste 1 milion de români suferă de tulburări ale somnului, dintre care doar aproximativ 5000 sunt diagnosticați. Campania își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn, cu mesajul că acestea pot fi ameliorate, identificarea fiind vitală.
Tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, de muncă și casnice, bolile cardice și metabolice etc. Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, patologiile cele mai frecvente asociate cu somnolența din timpul zilei sunt insomnia și apnea în somn.
În România se estimează că sunt 550 000 adulți ce suferă de sindromul de apnee în somn.
”Este imposibil ca un șofer să nu fi trăit acest moment: o invitație de picoteală la volan, anunțată uneori brutal, dar de cele mai multe ori insidios prin câteva semne care sunt relatate corect pe site-ul wwww.stopsomnolenta.ro. Nu uitați că de somnul dumneavoastră, suficient ca durată, profunzime și continuitate, depinde adesea viața dumneavoastră și a celor dragi din jur.” – Prof. Dr. Florin Mihălțan, Responsabil National de Program de Studii Complementare Somnologie si VNI2
1 ASCID Centrul de Informare și Îmbunătățire a Calității Vieții pentru Bolnavii de Distrofie Musculară și Pacienții Asistați Respirator
2 VNI Ventilatie Non Invaziva
3SRP Societatea Romana de Pneumologie
4 SRMM Societatea Română de Medicina Muncii
“Șoferii somnolenți prezintă un risc, atât pentru ei înșiși și familiile lor, cât și pentru restul participanților la trafic. Evident, reprezintă un risc și din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență (mișcări, capacite de reacție) similară cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toți șoferii să fie conștienți de riscurile pe care le implică somnolența la volan. Le recomandăm să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecțiune care tulbură somnul, le recomandăm să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător. ” – Șef Lucrări Dr. Oana Deleanu, Presedinte Sectiune Somnologie si VNI a SRP3 ”Din aproximativ 100.000 de accidente, care se înregistrează anual în lume, 71.000 de persoane sunt rănite și 1.500 mor din cauza ațipitului la volan. Toți șoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolența la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conștientizează faptul că oboseala acționează precum alcoolul: limitează considerabil viteza de reacție, vizibilitatea și slăbește capacitatea de concentrare. Stimați șoferi, dacă atunci când conduceți, clipiți și căscați des, sunteți iritabili și obosiți sau visați cu ochii deschiși, trebuie să trageți pe dreapta!” – Titi Aur, Academia Titi Aur.
STATISTICI PRIVIND SOMNOLENȚA LA VOLAN:
 Somnolența este prima cauză a accidentelor mortale pe autostrăzi, în condițiile în care un accident din trei este atribuit oboselii și somnolenței, potrivit unui studiu al Asociației companiilor franceze de autostrăzi (Le Figaro).  Dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte, probabilitatea de a avea un accident rutier crește de 4.5 ori.  Dacă stai treaz timp de 24 de ore, poți face greșeli de condus silmilare unei alcoolemii de 1.00 g/l.  Dacă suferi de apnee în somn riscul de a adormi este de 7 ori mai mare.  Somnolența la volan este des întâlnită în rândul șoferilor profesioniști.  10-20% dintre șoferii profesioniști au adormit la volan în timp ce conduceau.  S-a constatat că un camion, pe întreaga durată a folosirii lui, este implicat în cel puțin un accident cauzat de somnolența la volan.
Ziua Mondială a Somnului reprezintă startul campaniei de comunicare la nivel național al cărei obiectiv este de a crește gradul de cunoaștere al șoferilor profesioniști și neprofesioniști asupra riscurilor la care se supun privind somnolența la volan.