29 septembrie 2022

Campanie de depistare, conştientizare şi prevenţie a obezităţii infantile

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studenţii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice, specialiazarea Nutriţie şi Dietetică, anul I, coordonaţi de dietetician Bălănucă Daniela şi nutriţionist Chauciuc Carmen, cu sprijinul d-nei director Zimbru Rodica şi al cadrelor didactice de la Şcoala Generală nr.10 Suceava, au desfăşurat o campanie de depistare, conştientizare şi prevenţie a obezităţii infantile, în condiţiile în care estimările recente sugerează că, la nivel global, aproximativ 17% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani sunt obezi, iar în ţările Uniunii Europene şi SUA s-a ajuns ca 1 din 3 copii să aibă o greutate peste limita normală.

Nici România nu stă mai bine în ceea ce priveşte excesul ponderal la copii: obezitatea de cauză neendocrină rămâne pe locul 2 în topul afecţiunilor cronice, iar dinamica prevalenţei acesteia prezintă valori crescătoare, de la preşcolari pană la elevi de liceu, cu o incidenţă mai crescută a obezităţii la copiii de sex feminin şi la cei din mediul urban. Aceste tendinţe îngrijorătoare reflectă atât lipsa de educaţie nutriţională a părinţilor şi a copiilor, gradul ridicat de urbanizare şi digitalizare, care predispune la sedentarism, precum şi marketingul agresiv la anumite produse alimentare şi băuturi nesănătoase.

Obezitatea la copil nu reprezintă doar o problemă de aspect fizic. Excesul ponderal al copilului persistă frecvent până la vârsta adultă, cu o rată de până la 80%. Astfel, implicaţiile fizio-patogenice şi metabolice ale obezităţii sunt de durată şi determină apariţia altor afecţiuni cronice, cu costuri ridicate pentru societate, cum ar fi: boli cardiovasculare, creşterea rezistenţei la insulină şi apariţia diabetului zaharat de tip 2, dislipidemie, steatoză hepatică, anomalii menstruale, afecţiuni ale pielii, sindrom de apnee în somn şi probleme ortopedice .

Pe parcursul a 6 săptămâni, studenţii au evaluat 418 elevi cu vârste cuprinse între 7 – 15 ani, cu o pondere uşor mai ridicată a fetelor (50,24%) comparativ cu numărul de băieţi (49,76%). În urma evaluării clinice nutriţionale, s-a constatat că 46% dintre elevi au exces ponderal. Mai exact, 102 elevi sunt supraponderali (24%), 91 elevi prezintă obezitate (22%), 10 elevi (2%) sunt subponderali şi doar 215 elevi (52%) sunt normoponderali.

În ceea ce priveşte vârsta şi statusul ponderal, s-a observat o corelaţie semnificativă statistic (negativă) în cazul fetelor, ceea ce indică faptul că statusul ponderal scade invers proporţional cu vârsta, şi o corelaţie (pozitivă) între vârstă şi status ponderal în cazul băieţilor, ceea ce indică faptul că statusul ponderal creşte proporţional cu vârsta.

În cadrul acestei campanii, studenţii de la specializarea Nutriţie şi Dietetică, împreună cu specialiştii în domeniu, dietetician Bălănucă Daniela şi nutriţionist Chauciuc Carmen, au observat factorii implicaţi în obezitatea infantilă (genetici, de nutriţie, psihologici, endocrini şi sedentarismul) şi au contribuit la prevenţie, prin informarea corectă a elevilor şi a părinţilor acestora în ceea ce priveşte implicaţiile obezităţii infantile pe termen lung.

Prevenţia este unanim recunoscută ca fiind opţiunea cea mai bună de combatere a supraponderalităţii şi obezităţii, iar datele de supraveghere nutriţională sunt esenţiale pentru proiectarea, implementarea şi evaluarea în mod eficient a politicilor şi strategiilor de contracarare a acestui fenomen. În acelaşi timp, familia are un rol important în ceea ce priveşte comportamentul alimentar al copilului.

Societatea trebuie să se concentreze asupra factorilor determinanţi, iar părinţii trebuie să înţeleagă pericolul pe care obezitatea îl reprezintă pentru copii, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Intervenţiile trebuie să se axeze asupra tuturor determinanţilor şi trebuie personalizate pentru fiecare copil în parte, astfel încât rata obezităţii să scadă şi să conducă la o societate sănătoasă.

Sursa foto Pixabay