30 septembrie 2022

Campanie gratuită pentru depistarea precoce a Diabetului Zaharat şi evaluare a riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare în Otopeni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bucureşti – Ilfov este una dintre regiunile cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat, iar peste 70% dintre cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, preponderent femei. Deşi depistarea să este simplă şi nedureroasă, în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, astfel încât numărul persoanelor care suferă de această afecţiune ar putea fi mult mai mare.

Alături de Bolile Cardiovasculare, Diabetul Zaharat reprezintă principala cauză a deceselor din cauze prevenibile şi tratabile în România.

Din aceste motive, Primăria oraşului Otopeni, împreună cu Centrul de Diagnostic şi Tratament MedIF lansează în luna septembrie o campanie gratuită de screening pentru depistarea precoce a diabetului zaharat şi de evaluare a riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare. Campania se va adresa locuitorilor din Otopeni şi localităţile limitrofe şi se va desfăşura în oraşul Otopeni pe parcursul a şase zile, în perioada 19-21 Septembrie în Parcul Central şi în 22-24 septembrie, în Parcul Odăi.

„În perioada pandemiei cu virusul SARS-COV-2, pacienţii cronici nu au mai fost consideraţi o prioritate, mulţi dintre aceştia suferind din cauza complicaţiilor. Potrivit Comisiei Europene/Public Health, riscurile de a dezvolta un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral au depaşit cu mult riscurile de contractare a COVID-19 şi în prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Diabetul este unul dintre factorii majori de risc pentru bolile cardio-vasculare, alături de sedentarism, fumat sau obezitate. De altfel, într-o campanie de screening anterioară în cadrul clinicii noastre, am diagnosticat mai multe cazuri noi de diabet pe parcursul a două săptămâni”, declară Dr. Cătălina Moinescu, cofondator al clinicii medicale MedIF.

Persoanele interesate vor putea obţine rezultatele pe loc, imediat după recoltarea glicemiei. Spre deosebire de majoritatea investigaţiilor pe bază de sânge, la măsurarea glicemiei în scop de screening nu este necesar că pacienţii să nu mănânce înainte de recoltare probelor de sânge. De asemenea, pacienţii vor putea beneficia de măsurarea tensiunii arteriale şi a pulsului pentru evaluarea riscului dezvoltării bolilor cardio-vasculare.

Investigaţiile vor fi realizate de personal medical calificat şi vor fi gratuite.

Boala cardiovasculară aterosclerotică reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate a pacienţilor diabetici. De aceea, diagnosticul precoce al diabetului zaharat, alături de tratamentul adecvat al acestuia, evaluarea periodică a riscului cardiovascular reprezintă principala metodă de reducere a morbidităţii şi mortalităţii.

„Programul Împreună pentru Sănătate este unul deosebit, prin scopul său, acela de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei generale şi de a oferi sfaturi preventive legate de starea lor de sănătate. Este foarte important faptul că cetăţenii pot avea acces în mod gratuit la investigaţii pe parcursul acestei campanii. Ne dorim să creştem gradul de conştientizare în ceea ce priveşte diabetul zaharat şi bolile cardio-vasculare în comunitatea noastră şi ne bucurăm că avem sprijinul Centrului Medical MedIF în acest sens”, declară Gheorghe Constantin Silviu, Primarul Oraşului Otopeni.

Despre companie: Centrul Medical MedIF este cel mai mare centru de diagnostic şi tratament din Otopeni. Echipa formată din 30 medici şi asistenţi medicali oferă servicii decontate pacienţilor asiguraţi în 17 specialităţi medicale. În cadrul clinicii MedIF, circuitul pacientului cronic este eficientizat la maximum: bolnavii cronici regăsesc în acelaşi loc toate specialităţile medicale şi chirurgicale de care au nevoie, precum şi o abordare interdisciplinară în echipă.

Sursa foto Pixabay