Publicat: 31 August, 2012 - 09:08

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Mureș, din care fac parte judeţele Mureş, Harghita, Alba, Hunedoara şi Arad.

Proiectul este derulat de Ministerul Mediului  şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
148 dintre aceste localități vulnerabile la poluarea cu nitrați sunt în Bazinul Hidrografic Mureș.
Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor ca urmare a methemoglobinemiei, cunoscută și ca boala albastră. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
Este motivul pentru care preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate. În acest scop, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului,  APIA, Autoritatii Sanitar Veterinare, ai DSP, din Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură  şi autorităţi locale  din judeţele Mures, Harghita, Alba, Hunedoara și Arad s-au reunit, la Târgu Mures, la un workshop dedicat reducerii poluării apelor cu nitraţi.
Este cea de-a noua întâlnire a experţilor de mediu cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice, in cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, care are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.  Peste 700 de specialişti din Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică,  Garda de Mediu şi Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din 40 de judeţe au participat până acum la  seminariile organizate în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi.
În cadrul Proiectului au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Printre acestea și cea de la Crăiești, din județul Mureș.
În 2012 în cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienți au fost finalizate în luna iunie 8 platforme comunale, iar în luna iulie au fost recepționate alte 4 platforne comunale.

În Bazinul Hideografic Mureș chiar în aceste zile a fost finalizată o platformă de depozitare a gunoiului la Gornești, în județul Mureș, iar pe 16 august a fost recepționată platforma de la Pecica, din județul Arad.
Alte platforme au fost date în folosință în luna august la Crucișor, în județul Satu Mare și la Bocsig, în județul Arad.  Investițiile finalizate în luna august se ridică la peste 3 milioane de lei. Urmează ca în scurt timp să fie finalizate alte două platforme comunale, din cel de-al doilea lot de 18 investiții realizate în cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienți.
Este prevăzut în proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare. Printre acestea cele de la Odorheiu Secuiesc din județul Harghita și cea de  la Sintimbru, din județul Alba.
O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare.
În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie. Până acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere.

Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.