Publicat: 7 Iunie, 2012 - 19:19

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat Joi cel de-al treilea workshop al Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Buzău-Ialomiţa.

Proiectul este derulat împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.
 
Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.  Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale .
 

În cadrul acestui proiect, în Bazinul Hidrografic Buzău Ialomiţa funcţionează deja o  platformă de colectare a gunoiului de grajd la Balta Albă.  Investiţia din judeţul Buzău depăşeşte 900 de mii de euro. Este doar una din cele 14 platforme de colectare a gunoiului de grajd date în folosinţă din luna noiembrie 2011. Alte 18 platforme  urmează să fie date în folosinţă în această lună, printre care şi cea de la Sohatu, din judeţul Călăraşi.

O altă investiţie aflată în derulare în cadrul proiectului este înfiinţarea staţiei de epurare şi a unei reţele de canalizare la Târgşoru Vechi, în judeţul Prahova şi a unei alte reţele de canalizare în comuna Strejnic. Termenul de finalizare al acestora este 2013.  La Târgşoru Vechi va funcţiona din 2013 şi o platformă de colectare a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere.

În judeţul Brăila vor fi înfiinţate în anul următor 3 astfel de platforme, în comunele Movila Miresii, Vădeni şi Chiscani, iar în judeţele Buzău şi Ialomiţa în comunele Verneşti, Giurgeni şi Jilavele.
Investiţile  au termen de finalizare luna mai 2013

Investiţiile sunt absolut necesare pentru a reduce poluarea apelor şi a solului. Este nevoie însă şi de măsuri de reducere a poluării. Extrem de important este ca oamenii să conştientizeze riscurile acestui tip de poluare şi să afle că aceasta poate fi redusă printr-o depozitare corespunzatoare a deşeurilor.

Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor și a solului. Este afectată sănătatea oamenilor uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuților, cea mai sensibilă categorie de populație.

Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru.

Prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a nitriţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.

Conf.Univ.Dr. MIHAELA VASILESCU: ”Problemele legate de intoxicatia acuta cu nitrati se refera la fantanile din mediul rural si nu la apa de robinet furnizata in sistemele publice. La nivelul tarii noastre, in fiecare an se inregistreaza sute de cazuri cu o usoara tendinta descrescatoare. Nitratii din apa din fantani pot sa provina din surse agricole dar de cele mai multe ori ei provin datorita lipsei de igiena din gospodariile individuale, ceea ce inseamna ca wc-ul este situat aproape de fantani si este de tip latrina, continutul lui se scurge in panza de apa freatica, gunoiul de grajd este situat in aproapierea fantanii si de cele mai multe ori nici fantana nu este construita corect din punct de vedere sanitar”

În acest scop, timp de două zile, pe 7 şi 8 iunie, în Buzău, experţii de mediu instruiesc reprezentanţi ai autorităţilor locale dar şi  reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului,  APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură din judeţele Buzău, Brăila, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova pentru prevenirea poluării apelor şi a solului cu nitraţi.