Publicat: 25 Iunie, 2018 - 10:57
Share

Ziua Dunării este sărbătorită anual, pe 29 iunie - dată ce marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în anul 1994, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din ţările danubiene sărbătoresc Ziua Dunării.

Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii şi de a accentua legăturile dintre state, precum şi interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei.

Pentru a marca în avans Ziua Dunării, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Giurgiu s-a alăturat proiectului "Prietenii Dunării", iniţiat de Asociaţia "Prietenii de lângă tine", care în calitate de iniţiator şi organizator "Lets do it, Danube!", continuă astfel tradiţia începută în 2014 de conştientizare a importanţei fluviului Dunărea pentru comunitate.

Sâmbătă, 23 iunie, a avut loc o amplă campanie de ecologizare a malurilor Dunării în zone împânzite cu pet-uri şi cu alte deseuri care poluează zona şi strică frumuseţea peisajelor, cele mai multe deşeuri fiind aduse de apele bătrânului fluviu, alături de alţi voluntari.

Dincolo de scopul practic, acţiunea a urmărit şi sa atragă atenţia asupra importanţei deosebite pe care o au conştientizarea şi participarea populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea - unic în Europa. 

De asemenea, în ultimele săptămâni am desfăşurat în cadrul aceluiaşi parteneriat, alături de SGA Giurgiu, Instituţia prefectului şi administraţia judeţeană activităţi de educaţie ecologică la care au luat parte elevi şi profesori de la şcoli din municipiul Giurgiu şi din judeţ.

Cu siguranţă, după aceste activităţi giurgiuvenii vor arăta mai mult respect pentru apă, pentru mediu, vor avea mai multă grijă atunci când se află în apropierea fluviului astfel încât acesta să nu mai primească atât de multe gunoaie.

Anul acesta, Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) a stabilit ca evenimentele din acest să se desfăşoare sub tema "Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă!".