Publicat: 21 Septembrie, 2016 - 14:46

La sfârșitul săptămânii trecute (16-18 septembrie 2016), Larnaca, Cipru, a fost gazda celei de a 13-a ediții a Campionatului Balcanic de Ju-Jitsu (deschis și pentru participarea sportivilor din afara spațiului balcanic) pentru seniori, juniori U21, aspiranți U18 și copii U12, precum și a celei de a 4-a ediții a Cupei Mondiale de Ju-Jitsu cadeți U15.

Având în vedere însemnătatea celor două competiții organizate simultan, Departamentul de Ju-Jitsu din cadrul Federației Române de Arte Marțiale (FRAM) s-a prezentat la concurs cu un lot format din 18 sportivi (9 la Cupa Mondială și 9 la Campionatul Balcanic). Rezultatele meritorii obținute de sportivii noștri, prezentate pe larg mai jos, ne dau încredere în șansele de a continua să aducem medalii pentru România și în viitor.

A. Cupa Mondială de cadeți U15

Competiția a reunit 260 sportivi din 12 țări, care au concurat în cele 3 sisteme de concurs ale Federației Internaționale de Ju-Jitsu (JJIF) — Duo demonstrativ, Fighting (luptă individuală, semi-contact) și Ne-Waza (luptă la sol).

Lotul României a fost compus din 5 fete și 4 băieți, majoritatea concurând atât la Fighting, cât și la Ne-Waza.

Rezultatele obținute de sportivii români au fost foarte bune, la finalul competiției România obținând 4 medalii de Aur (Teodorescu Alexa, F—48 kg; Teodorescu Alexa, NW—48 kg; Șolea Alexandra, NW—36 kg; Baidan Alexandra, NW—44 kg), 3 medalii de Argint (Panaitescu Ria, F—32 kg; Panaitescu Ria, NW—32 kg; Șolea Alexandra, F—36 kg) și 4 medalii de Bronz (Tataoană David, F—50 kg; Tudor Ovidiu, F—50 kg; Tudor Ovidiu, NW—50 kg; Stan Ștefan, F +66 kg).

Motorul echipei de cadeți l-a reprezentat sportiva Teodorescu Alexa, din cadrul C.S. Spartacus 2001 din București, sportivă aflată la a 5-a medalie la Cupa Mondială de cadeți, 4 dintre acestea fiind de aur (2013, 2015, 2 x 2016). Anul viitor Alexa va urca în categoria de vârstă aspiranți U18, unde sperăm să obțină aceleași rezultate deosebite. Trebuie menționat, de asemenea, că patru dintre cadeții noștri au reușit să obțină medalii în două sisteme de concurs diferite, ceea ce demonstrează versatilitatea pregătirii și dorința lor de performanță.

Ca urmare a rezultatelor obținute, România s-a clasat pe locul IV pe națiuni în cadrul Cupei Mondiale de cadeți U15, fiind clasată pe primul loc în competiția de ne-waza a fetelor. În clasamentul Cupei Mondiale, țara noastră s-a clasat după echipele Rusiei, Greciei și Emiratelor Arabe Unite.

B. Campionatul Balcanic

Echipa României a fost formată din 9 sportivi (1 echipă de Duo show, 7 sportivi la Fighting și 1 sportiv la Ne-Waza), în total, competiția reunind 329 sportivi din 19 țări.

Rezultatele lotului național de ju-jitsu al României au fost:

3 medalii de Aur (Tataoană Marius, F asp,—60 kg; Crețu Marius, F U12,—30 kg; Oltean Veronica, F U12,—24 kg) și 4 medalii de Bronz (Bejenaru Vasilică, NW sen,—85 kg; Tataoană Marius, F jun,—62 kg; Leca Cosmin, F asp,—60 kg; Tamaș David, F U12,—38 kg). Echipa Oltean Cristina — Antal Robert, înscrisă la Duo show, a fost recompensată cu medalia de aur, în condițiile în care categoria nu s-a disputat, neexistând alți concurenți înscriși.

În clasamentul general al celor două competiții reunite (Cupa Mondială de cadeți U15 și Campionatul Balcanic), echipa noastră națională a ocupat Locul VI pe națiuni.

Steaua lotului național la Campionat Balcanic a fost sportivul giurgiuvean Tataoană Marius, care a câștigat categoria sa de vârstă, aspiranți U18, și a obținut o medalie de bronz la categoria superioară, juniori U21. Marius este, de altfel, câștigător în martie acest an al medaliei de bronz în cadrul Campionatului Mondial de juniori U21 și se va prezenta la Campionatul European de aspiranți U18 ce va avea loc săptămâna viitoare în Germania.

Un alt component important al lotului a fost Vasilică Bejenaru, component al clubului CSM Sf. Gheorghe, care a fost aproape de câștigarea unei a doua medalii de bronz, în cadrul sistemului Fighting, pierzând meciul pentru bronz la un singur punct, în ultimele secunde.

Lotul României participant la cele două competiții a cuprins componenți ai următoarelor cluburi din Departamentul de Ju-Jitsu al FRAM:

1. AQUILA Giurgiu — antrenor Ion Chelu — 2 Au, 2 Bz

2. CSM Sf. Gheorghe — antrenor Petru Oltean — 1 Au, 2 Bz

3. GHEPEȘDOJO București — antrenor Ilie Ghepeș — 2 Bz

4. SPARTACUS 2001 București — antrenor Viorel Lixandru — 4 Au, 3 Ag, 2 Bz

Felicitări tuturor!

Comisia de Organizare Competiții — Dept JJ — 20 sept 2016

Dana Mortelmans

Director Organizare Competitii — Ju-Jitsu — FRAM