Publicat: 22 Iunie, 2018 - 11:54

Începând cu 21 iunie, Parteneriatul pentru Schimbare Democratică din Slovacia (PDCS), alături de complexul MuseumsQuartier (Cartierul Muzeelor) din Viena, inaugurează o nouă instalație îndrăzneață de artă, pentru a reporni dialogul în societatea noastră polarizată, și o fac într-un mod neașteptat – tăind canapele în două. 

În cadrul instalației „Capanelele păcii”, PDCS aduce împreună perechi de oameni cu perspective opuse asupra unor subiecte cum ar fi refugiații, religia și feminismul și le taie canapeaua în două. Apoi, lipesc cele două bucăți de canapea și filmează conversația care are loc pe noua canapea, între oameni care se întâlnesc pentru prima dată. 

Clipul online despre „Canapelele păcii” se încheie cu un mesaj clar – când stăm de vorbă cu oameni cu puncte de vedere diferite, ambele părți ajung să aibă o perspectivă mai amplă. Scopul campaniei este acela de a inspira oamenii să semneze angajamentul și de a participa la dialog cu oameni cu puncte de vedere diferite. 

„Trebuie să ne îndreptăm către o paradigmă a ascultării, a curiozității vizavi de celălalt, a dialogului.  Ca membru al primelor generații de lucrători pentru pace pot spune că în România este nevoie de o astfel de atitudine, și că avem capacitatea de a construi pe o experiență istorică unică pentru a ne afirma într-adevăr ca o țară iubitoare de pace, dialog și respect pentru diversitate”, a comentat Andra Tănase, Senior Trainer și Programme Director din cadrul PATRIR. „Conflictul de valori prezent în societatea noastră poate fi aplanat doar prin dialog și cultivarea spiritului critic. “Canapele păcii” e tocmai o astfel de invitație de a depăși diferențele dintre noi și a redescoperi ceea ce ne leagă, căci înainte de a fi femei sau bărbați, romi sau români, straight sau gay, de stânga sau dreapta suntem oameni, iar, prin dialog și solidaritate, acest lucru poate și trebuie să ne unească.” – completează Alexandra Columban, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), ambele organizații fiind membre ENND.

„Canapeaua e locul perfect unde se poate crea un dialog între oameni cu puncte de vedere opuse. E simbolul perfect. Când stăm pe canapea, avem sentimentul că stăm confortabil, acasă, nu pe o scenă de dezbateri”, declară Dr. Christian Strasser, MBA, director al complexului MuseumsQuartier din Viena. 

Expoziția va fi deschisă pentru public în diverse spații din jurul MuseumsQuartier Viena. Vizitorii au ocazia de a se așeza și de a asculta conversațiile purtate pe canapea, între 21 și 27 iunie. De asemenea, canapelele sunt disponibile pentru vânzare la MuseumsQuartier și în cadrul unei licitații ce va avea loc ulterior. Toate profiturile vor fi utilizate pentru susținerea Rețelei Europene pentru Non-violență și Dialog (ENND), rețea care depune eforturi pentru a reduce polarizarea în Europa Centrală și Europa de Est, prin cursuri, conferințe și schimb de bune practici. 

Expoziția face parte din programul Rețelei Europene pentru Non-violență și Dialog (ENND)
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: