21 septembrie 2021

Cancerul colorectal a devenit cel mai frecvent tip de neoplasm din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

98.886 români au fost diagnosticați cu cancer în 2020, potrivit Globocan. Dintre aceștia, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal, ceea ce a urcat acest tip de cancer pe locul întâi în clasament, după cancerul pulmonar și cel de prostată.
La nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la bărbați și al doilea cel mai întâlnit la femei. În 2018 statisticile arată că au fost diagnosticate 1.8 milioane de cazuri noi în toată lumea, dintre care cele mai multe în Ungaria.
În 2020, cifrele au crescut cu aproximativ 20%, iar România păstrează trendul. Noutatea este că, având aproape 13.000 de oameni diagnosticați cu această boală, cancerul colorectal îl depășește pe cel de plămâni, care a avut 12.122 de cazuri în 2020.
Studiile arată că aproximativ 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoane trecute de vârsta de 50 de ani.
”Cancerul colorectal apare prin acumularea de anomalii genetice. Pe acestea fie le moștenim din familie, fie apar pe parcursul vieții sub influența factorilor de mediu. Cei mai periculoși factori sunt fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, consumul crescut de grăsimi, de carne roșie și de carne procesată. În ceea ce privește moștenirea genetică, rudele de gradul I ale persoanelor cu polipi sau cancer colorectal au risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta această boală”, Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog și fondatoarea clinicii de gastroenterologie DigestMed.
Cu toate că a devenit cel mai frecvent tip de cancer din România, nu este și cel care provoacă cele mai multe decese. Din cei aproape 55.000 de români care au murit anul trecut de cancer, pentru peste 10.000 cauza a fost cancerul la plămâni. Cu aproape 6.800 de morți provocate, cancerul colorectal este pe locul doi în ceea ce privește mortalitatea.
Cu toate ca datele Globocan sunt îngrijorătoare în ceea ce privește acest tip de cancer, el este o afecțiune cu o rată mare de succes a tratamentului atunci când este descoperit în stadii de început. Astfel supraviețuirea la 5 ani depășește 90% în cancerul colorectal diagnosticat precoce, însă doar 40% din tumori sunt găsite într-un stadiu localizat și aproximativ 56% din pacienții cu cancer colorectal mor din cauza tumorii.
În stadiul IV supraviețuirea este de doar 14-16% la 5 ani. Diagnosticul precoce este așadar important pentru că prognosticul e mult mai bun în cazul unui stadiu incipient; investigațiile de screening pot diagnostica de asemenea leziuni precanceroase sau polipi care au modificări minime și atunci în majoritatea cazurilor rezecția endoscopică este suficientă și salvează pacientul fără tratamente complicate.
”În general, monitorizarea colonului începe după vârsta de 50 de ani, chiar dacă nu avem simptome. În cazul persoanele care au un istoric de astfel de cancer în familie, screeningul este indicat să înceapă cu 10 ani mai devreme decât cel mai tânăr caz de cancer din familie. În familiile cu sindrom Lynch monitorizarea începe la 20-25 de ani, iar în polipoza adenomatoasă familială screeningul este indicat să înceapă chiar la vârsta de 10-12 ani”, explică medicul Elena Ciupercă.
Pe lângă testele regulate, oamenii este bine sa fie atenți și la o serie de simptome care pot semnala o boală gravă.
Medicul specialist gastroenterolog, Monica Stana ne spune care sunt aceste simptome: ”Modificările bruște de tranzit, modificările formei scaunului, scaunele cu sânge, durerile abdominale persistente pentru care s-au făcut investigații medicale și s-au exclus alte cauze sunt semne care ar trebui să ne trimită la un control medical. De asemenea, o scăderea bruscă în greutate sau rezultate ale unor analize de sânge care indică o anemie sunt alte semne de alarmă în cazul acestei afecțiuni.”
DigestMed este o clinică de gastroenterologie lansată în 2016 care poate realiza evaluări complexe digestive și screeninguri specializate. De curând a lansat campania Bucură-te de viață și după 50 de ani cu 50% discount la testele de screening pentru cancerul colorectal, prin care își propune să contribuie la scăderea incidenței cancerului colorectal în România. În susținerea demersului lor, clinica DigestMed oferă un discount de 50% pentru testul cantitativ de hemoragii oculte utilizat pentru screeningul cancerului colorectal, precum și pentru consultația de specialitate pentru interpretarea rezultatului testului. Oamenii în vârstă de peste 50 de ani pot beneficia de acest discount timp de 50 de zile începând cu această săptămână. Ca parte din același demers de educare a publicului larg cu privire la prevenția cancerului colorectal, DigestMed a lansat și webinarul gratuit Cancerul colorectal: 75% stil de viață, 25% moștenire genetică, disponibil publicului larg pe pagina de Facebook a clinicii. Cei doi medici vorbesc despre cauzele apariției cancerului colorectal, despre metodele de prevenție, despre diagnosticare, dar și despre tratament.