Publicat: 31 Ianuarie, 2014 - 21:52
Share

Aproximativ 13% dintre totalul cazurilor noi de cancer sunt cancere pulmonare, anual în România mor din această cauză 33 de mii de persoane.

Potrivit statisticilor, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer şi are cea mai crescută rată de deces dintre toate tipurile de cancer la nivel mondial.

Specialiştii atrag atenţia că majoritatea pacienţilor cu cancer pulmonar sunt diagnosticaţi în fazele terminale ale bolii, 85% dintre aceştia fiind fumători sau foşti fumători.

Cancerul pulmonar îi afectează şi pe nefumători, fiind a şaptea cea mai frecventă cauză de deces pentru pacienţii care nu au fumat niciodată.

O altă categorie de pacienţi care au un risc ridicat de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar o reprezintă bolnavii de bronhopneumonie obstructivă cronică(BPOC).

”Tratamentul personalizat pentru cancerul pulmonar, ca terapiile ţintite sunt terapii de generaţie nouă care acţionează asupra sau în interiorul celulelor cancerigene, cu mai puţine efecte secundare şi cu o eficienţă sporită. Totodată, specialiştii susţin că testarea genetică a mutaţiilor EGFR reprezintă un pas esenţial pentru luarea deciziei asupra tratamentului ce va fi urmat, permiţând astfel pacienţilor să urmeze tratamentul potrivit încă de la început,"a explicat vineri şeful Clinicii de oncologie a Spitalului Judeţean Alba Iulia, Răzvan Curcă în cadrul mesei rotunde privind cancerul pulmonar şi medicina personalizată.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România Cezar Irimia a declarat că accesul pacienţilor români la examene de diagnosticare specifice (bronhoscopie, tomografie, RMN) este foarte dificil din cauza lipsei aparaturii şi a personalului medical calificat.
Număru pneumologilor calificaţi în bronhologie reprezintă doar o pătrime.

Cezar Irimia a accentuat că medicina personalizată înseamnă o şansă în plus la viaţă pentru pacienţi.

"Vom susţine în continuare testarea genetică şi tratamentul personalizat pentru fiecare pacient în parte. Acolo unde a fost introdusă medicina personalizată costurile au scăzut cu 40% şi se măresc şansele fiecărui pacient", a spus Irimia.

Autor: Cornelia Stanciu