27 mai 2022

Când frigiderul nu miroase a bine

frigider murdar
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Este piesa de rezistență în sezonul fierbinte. Și cum îl păstrezi, așa îl ai: aerisit de ți-e mai mare dragul să-i deschizi ușa sau duhnind… plăcut, nimic de zis, a sosuri apetisante cu ceapă și usturoi. Totuși prima variantă este preferabilă și pentru el, și pentru tine.

6 metode eco de neutralizare a aromelor nedorite

  • Trucul cu lămâia în care înfigi cuișoare (condiment alimentar, nu piesă de tâmplărie) îl știam de mult. Dar nu dădea rezultate. Am aflat la un moment dat de ce: înfigeam doar câteva cuișoare ici-colo. Când am garnisit bine lămâia cu mai multe cuișoare, a făcut minuni: în câteva minute a dispărut aroma de usturoi care răzbea și de sub capacul etanș – ziceam eu – al vasului cu friptură.
  • Aflu de la niște prieteni mari amatori de grătare la iarbă verde că și cărbunele de lemn anihilează mirosurile din frigider. Pui o surcică pe una sau două etajere, în niște vase, și lași să acționeze câteva ore. Apoi le arunci.
  • Buretele de bucătărie își face datoria de absorbant și pe raftul frigiderului: datorită structurii lui poroase, captează aromele și umiditatea degajată de legume și fructe, în principal.
  • Bicarbonatul de sodiu împrospătează aerul din frigider. Curăță, deci, frigiderul cu bicarbonat (un plic diluat în doi litri de apă) – are și efect dezinfectant. Apoi așază pe unul din rafturi un castronel cu bicarbonat de sodiu – pulberea se va umezi treptat, captând umiditatea și mirosurile.
  • Sucul și sarea de lămâie au același efect ca bicarbonatul de sodiu: sucul diluat curăță de minune frigiderul; sarea de lămâie diluată igienizează spațiul interior, iar ținută (pulbere) pe raft, într-un castronel, absoarbe izurile neplăcute. Valabil și pentru sucul de lămâie sau sucul de portocală.
  • Și oțetul alimentar are aceleași recomandări. Dar trebuie să lași frigiderul deschis mult timp, ca să se aerisească, după ce l-ai curățat cu oțet, fie el și diluat. Și, pe caniculă, nu este cea mai bună idee. Excepție: dacă folosești aerul condiționat fără să-ți pese de nota de plată la curent electric.

Spor și lucru! Și să mirosim numai de bine!

Gabriela Boceanu