8 octombrie 2022

„Cântă pădurea” – un proiect cultural inedit şi non-invaziv, desfăşurat în mijlocul pădurii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un proiect iniţiat încă din 2004 în Ungaria şi ajuns în România, la Bihor, în 2014, ajunge în premieră şi în Ţinutul Secuiesc şi Braşov, printr-un acord de colaborare între autorităţile locale ale judeţelor Covasna, Harghita şi Braşov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Este vorba despre „Cântă pădurea”, un eveniment cultural non-invaziv, care presupune organizarea de plimbări, concerte şi spectacole de teatru în diferite locaţii din mijlocul pădurii şi care reprezintă şi o oportunitate de educare a tinerelor generaţii în ceea ce priveşte raportarea la mediul înconjurător, în general, şi la pădure, în special, precum şi adoptarea unui stil de viaţă sustenabil. Evenimentul, cu acces gratuit, se va desfăşura în perioada 2-4 septembrie în cele trei judeţe, locul de desfăşurare în judeţul Covasna fiind baia populară Sutei din comuna Bodoc.

Detalii referitoare la modul în care se va derula proiectul au fost furnizate în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, ministrul Mediului, Tanczos Barna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, primarul Municipiului Braşov, Allen Coliban, şi iniţiatorul proiectului, SzabĂł Lajos, preşedinte al Fundaţiei „Cântă Pădurea” din Ungaria.

Evenimentul se va desfăşura în data de 2 septembrie în Braşov şi în 4 septembrie, în Harghita. În judeţul Covasna, va avea loc luni, 3 septembrie, la baia populară Sutei din comuna Bodoc, un loc cunoscut pentru numeroase alte evenimente desfăşurate acolo de-a lungul timpului de către Consiliul Judeţean Covasna.

Proiectul „Cântă pădurea” are un concept inedit, fiind nu doar un proiect cultural, ci şi unul educaţional. Pe lângă concertele şi manifestările artistice care se vor organiza în locaţii atent alese din interiorul pădurii, vor avea loc şi plimbări organizate prin pădure, în timpul cărora, participanţii, în mod deosebit copiii, vor veni în contact cu biodiversitatea şi vor afla informaţii valoroase despre importanţa protejării naturii şi despre modul corespunzător de abordare a acesteia. În ceea ce priveşte decibelii, aceştia vor fi reglaţi astfel, încât să nu se ajungă la o poluare fonică a pădurii şi să se respecte principiul non-invaziv care stă la baza proiectului şi care dă înainte de orice caracterul aparte al proiectului (spre deosebire de alte proiecte similare). Evenimentele culturale care se vor desfăşura în cadrul proiectului nu numai că vor avea o sonorizare minimală, dar se vor petrece şi într-un cadru cât mai natural, pe cât posibil fără scene amenajate şi cu o grijă deosebită faţă de liniştea pădurii.

„Prima mea iubire a fost pădurea, sau este pădurea, că prima dragoste nu se uită niciodată. Eu am fost tehnician silvic în ’88, ’89 şi ’90, am lucrat în producţie, vin de la munca de jos în ceea ce înseamnă silvicultura, deci pot să afirm că am o inimă verde – într-adevăr, nu un verde întunecat, ci unul deschis – şi iubesc şi acum pădurea. Evenimentul pe care îl vom organiza în pădure va fi unul excepţional pentru că pădurea, chiar şi în septembrie, este tot aşa de frumoasă, sună tot aşa de frumos sau, probabil, mai frumos ca într-o sală de concerte, pentru că natura a avut grijă să aibă o sală de concerte şi în mijlocul ei”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre ineditul şi lipsa de convenţionalitate a acestui proiect pe care îl consideră un mijloc de educare şi chiar reeducare a comportamentului uman în natură.

„Pădurea a fost o sursă de inspiraţie pentru artişti, pentru poeţi, pentru compozitori (…) Pădurea a fost, tot timpul, o zonă de recreere, de linişte, o sursă nu doar de hrană şi o sursă economică pentru om, ci a reprezentat, întotdeauna, ceva deosebit. De aceea, am fost de acord ca această iniţiativă să fie promovată la o scară mai largă în România, bazându-se pe multiculturalitate, pe acest concept de promovare a pădurii într-un mod non-invaziv. Pentru că ceea ce vom organiza cu ocazia acestor evenimente în pădure pleacă de la acest principiu, de a fi în natură prin diverse forme non-intervenţioniste. Să lăsăm natura în pace, să ne simţim bine în pădure fără să stricăm, fără să lăsăm gunoaie în urma noastră şi fără să transformăm pădurea în ceva ce nu trebuie să devină”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul a precizat totodată că anii 2020-2021 reprezintă în acelaşi timp şi un nou început pentru pădurile din România. „Regândirea strategiei forestiere, sprijinul financiar, finanţarea fără precedent în ceea ce priveşte noile păduri, înfiinţarea pădurilor, noile concepte care vor fi implementate prin strategia forestieră şi prin legislaţia subsecventă vor putea aduce o nouă filosofie în ceea ce priveşte administrarea durabilă a pădurilor din România. Pădurea nu trebuie să fie de neatins, nu trebuie să devină un loc în care omul nu păşeşte. În acelaşi timp, omul trebuie să se obişnuiască cu ideea de a privi pădurea ca pe o sursă regenerabilă, în acelaşi timp, să exploateze pădurea într-un mod durabil”, a mai spus ministrul Mediului, care a transmis şi asigurări că spectatorii care vor participa la evenimente o vor face în deplină siguranţă, pericolul unei interacţiuni neprevăzute cu animalele pădurii fiind preîntâmpinat prin măsuri concrete le va lua fiecare autoritate în parte.

La fel de convins de necesitatea implementării proiectului „Cântă pădurea” s-a declarat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan. „Pe mine, în calitate de ecologist şi iubitor de natură, m-a convins din prima această asociere dintre natură şi evenimente culturale. Ce cadru ar putea fi mai potrivit pentru un concert de muzică clasică decât coronamentul pădurii? Acest eveniment are un dublu scop. Este şi un eveniment cultural, dar în primul rând, este vorba despre educaţia pentru natură şi promovarea la nivel naţional a unui stil de viaţă responsabil faţă de mediul înconjurător”, a precizat el, adăugând că evenimentul de la Braşov, din 2 septembrie, se va desfăşura în zona Noua, lângă Grădina Zoologică.

Primarul oraşului Braşov, Allen Coliban, a vorbit despre importanţa multidimensională a proiectului pentru comunitatea braşoveană, o importanţă care se poate extinde şi la o scară mai largă. Prima dimensiune a proiectului este cea ecologică, dată de felul în care ne raportăm la pădure şi felul în care folosim pădurea. O altă dimensiune este aceea culturală, urmată de cea a multiculturalismului şi, nu în ultimul rând. de dimensiunea educaţională.

„Ideea de a avea concerte în pădure, de a atrage copiii de a face aceste lucruri în mijlocul pădurii, dar totodată într-o zonă accesibilă tuturor este o idee care contribuie la consolidarea acestei percepţii, acest sentiment al braşovenilor legat de pădure, cum că pădurea este foarte apropiată sufletului lor”, a spus primarul oraşului Braşov, Allen Coliban.

Preşedinte al Fundaţiei „Cântă Pădurea” din Ungaria, Szabo Lajos, cel care a iniţiat acest proiect în urmă cu 19 ani în ţara vecină, a vorbit despre importanţa acestui proiect în contextul problemelor de mediu cu care omenirea se confruntă în această perioadă. „Cântă pădurea ar vrea să motiveze comunităţile locale să convieţuiască cu natura şi să aibă un mod de viaţă sustenabil. Atragem atenţia că suntem responsabili unii pentru ceilalţi, la fel cum suntem responsabili pentru mediul înconjurător. (…) Mesajul nostru este fără echivoc. Pentru problemele globale care sunt de natură ecologică şi de mediu, soluţia poate să vină numai dacă lucrăm împreună. Valorile tradiţiilor şi valorile naturii se pot păstra numai dacă lucrăm împreună. Un mediu de viaţă sustenabil se poate realiza numai dacă conlucrăm şi avem o colaborare a tuturor naţiunilor care trăiesc în această regiune. (…) Este foarte important să invităm oamenii tot timpul în pădure, în mijlocul naturii. Pădurea nu este numai un loc în natură, este un mediu pentru ştiinţă, pentru cultură şi pentru educaţie”, a spus iniţiatorul proiectului, Szabo Lajos.

Accesul la evenimente va fi gratuit, iar cheltuielile de organizare vor fi cu mult mai mici faţă de orice alte evenimente culturale desfăşurate cu sprijin financiar de la bugetul de stat. „Principiul pe care mergem şi în ceea ce priveşte finanţarea este acelaşi, adică principiul non-invaziv. Deci nu vrem să intervenim foarte dur în bugetul autorităţilor locale, nici la nivelul consiliilor judeţene, nici la nivelul consiliilor locale. Sunt în curs de finalizare bugetele pentru fiecare locaţie în parte, dar cu siguranţă or să fie cu multe zerouri sub bugetele concertelor clasice unde aspectul comercial primează”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna, cu privire la resursele financiare folosite pentru derularea proiectului „Cântă pădurea”.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna
25 iulie 2022