28 noiembrie 2021

Capabilităţi de contracarare a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

CONTRIBUŢIA FREGATEI „REGINA MARIA” LA MENŢINEREA UNEI CAPACITĂŢI DE REACŢIE ADECVATE LA NIVELUL NATO

Într-un mediu de securitate cu evoluţii complexe şi cu multiple provocări regionale, ţara noastră beneficiază de garanţiile de securitate date de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice. Acest statut însă ne şi obligă să dezvoltăm capabilităţi de contracarare a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale şi aliate, în deplin acord cu standardele euroatlantice.

Prezenţa în Marea Mediterană a fregatei „Regina Maria”, în cadrul grupării navale permanente a SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) este parte a acestei contribuţii pe care România o are la menţinerea securităţii internaţionale şi la asigurarea unei capacităţi de reacţie adecvate, la nivelul NATO. Participarea fregatei „Regina Maria” la cea de a 23-a ediţie a exerciţiului „Dogu Akdeniz” a consolidat deprinderile marinarilor români pentru executarea un spectru larg de misiuni în cadrul operaţiilor multinaţionale.

Structurat pe mai multe etape, exerciţiul a pus accentul pe lupta antisubmarin, lupta anti-aeriană şi navală, însă toate acestea se bazează pe secvenţe de comunicaţii navale şi război electronic. Aceste secvenţe au pus grupul de luptă comunicaţii, informatică şi război electronic de la bordul navei în prim-planul acţiunilor militare.

„Munca noastră începe cu mult timp înaintea plecării din portul militar Constanţa, când pregătim legăturile de comunicaţii între fregată şi celelalte nave, precum şi cu eşaloanele superioare. Arhitectura de comunicaţii şi personalul care o deserveşte reprezintă liantul între navă şi exterior. Managementul reţelelor de comunicaţii a asigurat pe parcursul exerciţiului Dogu Akdeniz 21, legătura permanentă cu celelalte forţe participante, iar infrastructura de la bordul fregatei „Regina Maria” ne-a permis obţinerea şi prelucrarea informaţiilor, pe baza nevoilor planificate, transformarea acestora în forma potrivită pentru transmiterea şi înaintarea lor către factorii de decizie. Am fost, astfel, în măsură să răspundem permanent la nevoile de comunicaţii ale misiunii sub comandă NATO, asigurând protecţia informaţiilor primite şi transmise într-un teatru de operaţii. Am acţionat prompt, în cadrul exerciţiului „Dogu Akdeniz 21″ pentru recunoaşterea unor ameninţări din spectrul războiului electronic”, a precizat căpitan Andrei Bîgiu, comandantul grupului de luptă comunicaţii, informatică şi război electronic.

Obiectivul principal al conflictelor militare contemporane nu se mai axează, cu precădere, pe distrugerea tehnicii, armamentului sau a forţei umane a adversarului, ci pe neutralizarea şi dezintegrarea sistemelor complexe ale acestuia, în principal a sistemelor informaţionale. În acest context, o secvenţă a exerciţiului organizat de Forţele Navale ale Turciei, la care fregata românească a participat, a avut ca scenariu atacul de la ţărm asupra sistemelor informatice de la bordul navelor grupării permanente NATO.

„Printre vulnerabilităţile infrastructurii informaţionale privind securitatea unei misiuni se numără şi posibilităţile de interceptare a informaţiilor din reţelele de comunicaţii şi calculatoare, volumul foarte mare de informaţii produse, vehiculate şi prelucrate în sistemele de comunicaţii informaţionale, care pot fi supuse cercetării şi atacului adversarilor potenţiali, distruse, falsificate sau sustrase. Afectarea infrastructurii informaţionale determină dificultăţi în managementul comunicaţiilor şi favorizează atacurilor de tip bruiaj. „Dogu Akdeniz 21” ne-a dat posibilitatea de a ne testa modul de reacţie la o emisie de radiofrecvenţă cu caracteristici posibil inamice. Reţeaua de comunicaţii de la bordul navei, precum şi atenţia şi buna pregătire a operatorilor care o deservesc au făcut ca identificarea, analiza şi clasificarea emisiei să se realizeze cu promptitudine, ceea ce a condus la asigurare stabilităţii, siguranţei şi securităţii sistemelor informatice, precum şi la îndeplinirea misiunii pe care fregata „Regina Maria” o primise în cadrul serialului. Acest lucru s-a realizat printr-o detecţie timpurie a ameninţării, echipamentul de la bordul fregatei permiţându-ne asocierea emisiilor din jurul navei. Antrenamentele pe care le-am desfăşurat, în mod constant, atât la ţărm, cât şi pe mare, cu aliaţi NATO sau cu parteneri, au fost benefice pentru punerea în practică, într-o situaţie aproape reală de război electronic, a tuturor procedurilor la standarde NATO.”- a spus maistrul militar cls. a- I-a Ionuţ Siea, maistrul militar specialist.

Obiectul culegerii de informaţii pentru securitatea NATO constă în asigurarea cunoaşterii exacte a situaţiei internaţionale, mai ales în zona de interes, realizându-se astfel anticiparea acţiunilor potenţial agresive ale adversarilor sau ale unor grupuri ostile şi prevenirea surprinderii.

„Ca operator al tehnicii de comunicaţii, informatică şi război electronic, trebuie să ai disciplină radio, să fii tehnic şi, totodată, rapid în culegerea informaţiei şi transformarea ei într-o formă specială pentru decidenţi. Cunosc această parte a fregatei „Regina Maria” de la comisionarea sa, fiind membru al primului echipaj. Pentru mine e mai mult decât o a doua casă, este locul în care am evoluat profesional prin participarea la misiunile naţionale şi internaţionale. Este locul în care colegii mi-au devenit familie. Dacă inima „Reginei” bate din camera motoarelor, pot spune că noi suntem receptorii şi transmiţătorii sistemului de senzori ai navei, cei care fac ca nava să „audă”, să „vorbească”, să „simtă” şi să poată recepţiona stimulii externi”, a spus caporalul Daniel Tacciu, radiotelegrafist la grupul radiocomunicaţii.

Pentru fregata „Regina Maria” misiunea continuă, în conformitate cu planul de măsuri de consolidare a securităţii pe flancul estic al NATO şi UE, urmând să participe şi la exerciţiul organizat de Forţele Navale ale Greciei, NIRIIS 21.

Corespondenţă transmisă de ofiţerul responsabil cu activitatea de informare şi relaţii publice de la bordul fregatei „Regina Maria”, locotenent comandor Nicoleta Burlacu Comunicat de presă – Statul Major al Forţelor Navale